Post entry

Stockholmsbörsen skenar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Befinner mig kvar i Torekov och studerar dagens börsutveckling. Det är märkligt att Stockholmsbörsen stiger med 1.3% medan andra europeiska börser stamplar runt nollstrecket. Vad är det som trycker upp OMX? Är det beskedet från Riksbanken eller upprekyl efter tre dagars nedgång? Jag har förstått att svenska fondbolag fått nya friska pengar från privatpersoner genom fondinvesteringar eller liknande sparande. Det har skrivit mycket positivt om att börsen ska fortsätta upp.

Men hallå svenskar!

Det är mycket tydligt att många fondbolag vill tjäna så mycket pengar på börsmarknaden. Men de har inte varit ärliga mot både fond- och småspararna. Det är inte klart om att det värsta ligger bakom oss. Så länge centralbankerna inte höjer räntan innebär det att ekonomin inte är i full kraft än. Börskurserna har redan gått upp kraftigt. Men marknaden har inte fått en bekräftelse om ekonomisk återhämtning har blivit snabbare. Det blev en bräcklig återhämtning och den kommer att ta mycket tid för att ekonomin ska komma upp i nivån som 2005-2007. Stigande arbetslöshet kommer i största sannolikhet att sätta stora käppar på börsmarkanden.

Tyvärr har Stockholmsbörsen skenat iväg utan att följa fundamenta. Tittar vi på indexutvecklingen mellan OMX och S&P där har OMX redan gått upp alltför mycket. S&P och OMX började skilja åt redan i februari. Det var starka dollarn som gynnade svenska exportbolag. När S&P rasade i full fart under februari och mars följde inte OMX med i raset. Men när dollarn har fallit ner från 9 kronor till 7.15 kronor har OMX inte korrigerats nedåt utan stannar kvar i högre nivåer.

OMX ligger på 880 och S&P 998. Då borde OMX ligga runt 750 idag. Det är för att minska oro för uteblivna höga företagsvinster som marknaden förväntar sig mycket på. P/e-tal på Stockholmsbörsen överstiger 40 efter delårsrapporter. Rullande p/e-tal på Stockholmsbörsen enligt 12 månadersrapport ligger på 28 vilket är mycket högt historiskt sett.

Efter årskiftet har Stockholmsbörsen gått upp 33.2 procent och att jämföra med amerikanska S&P som gått upp 7 procent. Trots att dollarkursen ligger ungefär i samma nivå som förra året. Dollarkursen har fallit ner sedan mars från 9.25 kronor till 7.20 kronor. Det påverkar negativt för svenska exportbolag som SKF, Sandvik, Electrolux, Volvo, Scania, Atlas Copco. Valutaeffekt påverkas negativt.

OMX kommer i största sannolikhet att korrigeras nedåt med 15-20 procent i de närmaste tiden.

Må så gott,

Oskar Fredrik

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?