Post entry

Här idag, här även imorgon

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Att kunna avgöra vem som kommer att begå självmord i dagsläget är mycket svårt. Det sker genom muntliga intervjuer där patienten frågas ut från ett redan satt frågeformulär. Sjukhusen har mycket svårt att avgöra om en patient är självmordsbenägen och kostnaderna för sjukvården är mycket höga då fler patienter tas om hand än det behöver eller att patienter i riskzonen släpps ut, utan behandling, och sedan tar livet av sig.

Det finns flertalet metoder och samtliga är lika tragiska. Tabletter, sprit, hängning, kasta sig framför ett tåg, från en byggnad eller bro. När en människa tar sitt liv påverkas familj, släkt och vänner. I de fall där en människa har hoppat framför ett tåg drabbas även den som körde tåget och de som städar upp efteråt, samt att tågtrafiken står still under många timmar och de förseningar som uppstår. Eftervården när en människa tar livet av sig uppgår, enligt Emotra, till 900 000 SEK.

Emotra är ett företag som kämpar mot dessa självmord. Emotra är noterat på Aktietorget sedan sommaren 2013. Lars-Håkan Thorell, professor och uppfinnaren av Edor (Emotras produkt) har forskat i detta ämne i över 30 år och är högt ansedd inom psykiatrin.

Edor erbjuder en lösning på ett redan erkänt problem. Här är den unik – finns inga konkurrenter. Den räddar faktiskt liv genom att kunna identifiera 97 procent, istället för de 1,4 procent som idag hittas, av riskpatienterna. EDOR besparar även enorma resurser åt klinikerna och ger samhället en chans att vända behandlingsformen från ren och skär eftervård till proaktivt arbeta med att förhindra att självmorden och självmordsförsöken överhuvudtaget äger rum.

Thorell är nyligen utsedd till president i World Suicidology Net. I mars 2015 kommer Emotra att vara ett av tre utvalda företag som kommer att hålla ett symposium om Edor på en internationell kongress i Wien.

Syftet med Edor är att upptäcka deprimerade patienters självmordsbenägenhet. Sammantaget har fler än 1 000 patienter testats och följts upp. En tillförlitlighet av upp till 97 procent har påvisats med EDOR. Testet tar ca 20 minuter att genomföra. Med andra ord kan Emotras metod med 97 procents säkerhet fastställa om en person befinner sig i riskzonen för en signifikant ökad självmordsbenägenhet, varpå beslut kan fattas om att inleda särskilda självmordspreventiva insatser. Med EDOR ska rätt patienter få möjlighet till rätt vård.

I en sammanställning från Socialstyrelsen visades bland de patienter, som inom 4 veckor efter kontakt med psykiatrin verkligen tog sitt liv, var det endast 1,4 % som bedömts vara i hög risk.

En del av texterna är tagna från:

http://emotra.se/vd-har-ordet-2/

http://emotra.se/omvarldsbeskrivning-del-2/

http://emotra.se/vd-har-ordet/

Statistik gällande självmord

 Det är den vanligaste dödsorsaken för människor mellan 15 – 45 år

 Självmord står för hela 1,8 procent av ALLA dödsfall i världen

 Bakom varje självmord döljer sig 10 stycken självmordsförsök

 En miljon självmord begås varje år

 Över 4 personer tar sitt liv varje dag – enbart i Sverige!

 Över 40 stycken försöker ta sitt liv varje dag – enbart i Sverige!

 3 gånger fler dör av självmord än i trafiken

 Varje självmordsförsök kostar samhället 900000 SEK.

Mer om Edor (uppgifter från www.emotra.se)

EDOR är benämningen på Emotras testmetod men också på företagets produktsystem, av vilket ett första exemplar har sålts till Karolinska institutet. Produkten EDOR består av hård- och mjukvara som tillsammans utgör ett komplett mätsystem. Mätsystemet består i sin tur av ett egenutvecklat mätinstrument ”EDOR Box”, ett par hörlurar, en specialpreparerad laptop, mjukvara samt utbildningspaket och experttjänster över Internet.

EDOR Box är stor som ett glasögonfodral. Den sätts på skrivbordet framför Testpersonen (den som skall testas). Sensorer (i forma av fingerstora guldelektroder) för mätning av elektrodermal aktivitet och blodflöde i fingrar är monterade på ovansidan.

Många års forskning och lång erfarenhet från fältet ligger till grund för konstruktionen av produktsystemet.

EDOR består även av avancerad mjukvara som knyter ihop systemet till ett komplett mätsystem. En del av mjukvaran utgörs av matematiska algoritmer, nödvändiga för att erhålla en korrekt resultatanalys.

Mjukvaran är synnerligen svårkopierad och utgör Bolagets viktigaste produktskydd. Utöver detta skydd har en patentansökan ställts samman. I det skick produkten kommer att introduceras på marknaden är den färdigutvecklad. Edor är CE-märkt. Dock kan både hård- och mjukvara utvecklas vidare för att möta framtida förväntningar på snabbare, enklare och än säkrare testförfarande.

Viktiga milstolpar sedan noteringen 24/6 2013

· Edor presenterades av den världskände tyske psykiatriprofessorn Wolfgang P. Kaschka vid den 22:a Psykosomatiska världskongressen i Lissabon, 12-14 september 2013

· Svensk-Tyska studien (forskning visar starkt samband mellan hyporeaktivitet och självmordsbenägenhet) accepterad för publicering i den erkända internationella tidskriften ”Journal of Psychiatric Research”. I studien har testresultat från 783 tyska patienter analyserats med Emotras, (Lars-Håkan Thorells) tillförlitliga metoder. Samtliga tidigare uppnådda resultat, om den starka kopplingen mellan hyporeaktivitet och självmordsrisk bekräftas, 2013-08-27.

Avtal med psykiatriska kliniker/institut i Europa (där även 15 stycken testar och utvärderar Edor i detta nu, resterande väntar på etikgodkännande)

1. Institut II för Psykiatri och Neurologi i Warszawa

2. Ytterligare en ledande psykiatrienhet i Warzawa

3. Department of Psychiatry”, University of Ulm, i Ravensburg, Tyskland.

4. Psykiatriska kliniken vid Universitet i Genua, Italien

5. Psykiatriska kliniken vid Saint’ Andrea Hospital vid Universitet i Rom, Italien

6. Psykiatriska kliniken i Novara vid Universitet i Piemonte, Italien

7. Psykiatriska kliniken vid universitet i Bari, Italien

8. Psykiatriska kliniken vid Universitet i Cluj-Napoca, Rumänien

9. National Institute of Psychiatry and Addictions, Budapest, Ungern

10. Samarbetsavtal med ej namngiven svensk klinik

11. Samarbetsavtal med ej namngiven svensk klinik

12. Psykiatrisk klinik Madrid, Spanien

13. Psykiatrisk klinik Montpellier, Frankrike

14. Psykiatrisk klinik Rankveil Vorarlberg, Österrike

15. Psykiatrisk klinik Oviedo, Spanien

16. Psykiatrisk klinik Rom, Italien (Teamet kommer att ledas av Prof. Marco Sarchiapone)

17. Universitetssjukhuset vid Tübingen, Tyskland

18. Centro Hospitalar de Lisboa- Ocidental i Lissabon, Portugal

19. Universitetssjukhuset i Rostock, Tyskland

Patentansökan (2013-10-01)

I syfte att skydda möjligheterna att ytterligare öka den redan höga precisionen i metoden (97 procents säkerhet), har Emotra lämnat in en patentansökan över en möjlig förbättring av hårdvaran och mättekniken. Patentansökan har lämnats in till svenska patentverket. I avvaktan på en reaktion från patentverket väntar Bolaget med att gå vidare med PCT-ansökan och ansökan i ytterligare länder.

Emotra tecknar samarbetsavtal med framträdande professor (2013-12-27)

Emotra meddelar att ett samarbetsavtal har tecknats med Professor Marco Sarchiapone, Medicine and Health Science Department, vid University of Molise i Italien. Professor Sarchiapone, som är en framstående person inom suicidforskning i Europa, kommer att ha en framträdande roll i koordineringen av Emotras planerade multicenterstudie och i arrangemangen av internationella vetenskapliga möten om den teknik Emotra arbetar med, en teknik som har potentialen att radikalt förändra psykiatrins sätt att diagnostisera riskpatienter för självmord.

Emotra tecknar avtal med EPA-SS (2014-01-10)

Emotra har tecknat samarbetsavtal med EPA-SS, Suicidsektionen av European Psychiatric Association. Samarbetet syftar till att genomföra en bred europeisk multicenterstudie om användningen av Emotras elektrodermala mätningar för evaluering av självmordsrisk och att sprida kunskaper om den nya tekniken.

Om studieresultaten blir de förväntade ska parterna, i samband med internationella vetenskapliga kongresser inom området, organisara symposier, konsensusmöten och utbildningsverksamhet av olika slag. EPA-SS är den sektion inom EPA, European Psychiatric Association som har flest medlemmar och här återfinns europeiska forskare och kliniskt verksamma psykiatriska specialister, vilka främst är inriktade mot självmordsprevention.

Emotra har CE-märkt EDOR (2014-03-12)

Arbetet med att CE-märka produkten har pågått sedan sommaren 2013 och det har innefattat utvecklingen av ett relevant kvalitetssystem samt sammanställning av produkt- och metodrelaterad teknisk och klinisk dokumentation. CE-märkningen innebär att Emotras produkt och dokumentation anses vara i överensstämmelse med det medintekniska direktivet.

Att produkten nu har CE-märkts är en viktig förutsättning för att Bolaget ska kunna starta upp en omfattande internationell klinisk multicenterstudie. Utbildnings-/startupmöten kommer att genomföras inom kort. De enskilda klinikerna kommer att gå igång med att testa patienter så snart godkännande från etisk kommitté erhållits.

Emotras viktigaste utvecklingsprojekt genomfört (2014-06-09)

Emotra har i samarbete med Prevas i Linköping genomfört samtliga viktiga steg i utvecklingen av programvara för att ersätta merparten av det manuella analysarbetet. Arbetet beräknades tidigare fortgå under hela 2014 men redan nu har det kommit så långt att det kan konstateras att det manuella analysarbetet kommer att reduceras med cirka 90 procent. Bolagets analyskapacitet ökar med en faktor tio.

-

Symposium om EDOR under EPA:s internationella kongress (2014-08-13)

European Psychiatric Association har fattat beslut om vilka områden som ska belysas under särskilda symposier under ”23rd European Congress of Psychiatry” 28-31 mars 2015 i Wien, Österrike. Som ett av endast tre ämnen har Emotras metod, för evaluering av självmordsrisk, valts ut. Konferensen är en av världens största psykiatrikongresser och den främsta årliga internationella sammankomsten för europeiska psykiatrer.

Professor Marco Sarchiapone, Department of Medicine and Health Sciences, University of Molise, Campobasso, Italy och vetenskaplig rådgivare åt Emotra, sände under våren in en ansökan till ”the Scientific Committee of the 2015 EPA Congress in Vienna” om att få anordna ett symposium om EDOR under konferensen. I hård konkurrens med många sökande valdes Emotras metod ut tillsammans med ytterligare två ämnen.
Att EDOR tas upp i ett så viktigt sammanhang är den hittills största framgången i Emotras arbete med att förankra metoden inom den psykiatriska vården.

EPA:s beslut är en indikation på att Emotras sätt att testa självmordsrisk genererar ökat intresse inom den psykiatriska professionen men det är lika mycket ett bevis på hur värdefullt avtalet med EPA:s suicidsektion är för Bolaget. Utan organisationens och professor Sarchiapones direkta medverkan hade inte EDOR valts som ämne för ett symposium redan under 2015.

Emotra tecknar samarbetsavtal med forskare (2014-09-30)

Emotra har tecknat samarbetsavtal med två svenska forskare. Båda forskarna har disputerat på arbeten som bygger på studier av elektrodermal reaktivitet och autonoma funktioner i nervsystemet. Syftet med avtalen är att förstärka och bredda Emotras vetenskapliga bas samt att möta en ökad efterfrågan av analyser av tester med EDOR. Samarbetet med forskarna har möjliggjorts, bland annat genom den nya mjukvara som utvecklats för att underlätta analysarbetet.

-

Lars-Håkan Thorell utsedd till President i World Suicidology Net (2014-10-24)

Lars-Håkan Thorell, upphovsmannen bakom EDOR och Emotras forskningschef har utsetts till President i den världsomspännande organisationen World Suicidology Net. Organisationen har flera hundra medlemmar och spänner över 50 länder i världen. Dess uppgift är att sprida information som rör forskning om suicidprevention och andra suicidrelaterade frågor.

Det är ett ärofyllt uppdrag, som upphovsmannen bakom EDOR utsetts för och accepterat. Anledningen till att han utsetts är hans mångåriga forskningsarbete, vilket resulterat i EDOR, en diagnostisk metod för evaluering av riskpatienter för självmord. Det nya uppdraget är ett bevis på den internationellauppskattningen av Lars-Håkan Thorells forskningsinsatser och kanske främst att forskningen lett fram till en kliniskt fungerande diagnostisk metod, som nu utprovas i tio europeiska länder.

Emotras ordinarie årsstämma är planerad till 2015-04-27 men redan 2015-01-15 noterades det om att Emotra ansökte om en extra bolagsstämma för att få mandat att utföra en aktiesplitt om 1:2. Alltså blir en gammal aktie två stycken aktier och aktiekursen halveras i sin tur. Emotras börsvärde blir alltså detsamma förutom att vi får dubbelt så många aktier tillgängliga på marknaden. Antalet aktier är idag, innan splitten, 2 595 780 stycken och kommer efter splitten 2015-03-23 att vara 5 191 560 stycken.

-

Den stora frågan nu är;

Varför görs en splitt nu?

Varför kan den inte vänta tills den ordinarie stämman i april?

Kan det vara något på gång som gör att Emotra behöver utöka antalet aktier? Jag själv kan inte se något annat förutom att något kommer att ske. Emotras egen anledning är för att främja handeln i bolaget. Men varför skulle de inte kunna vänta i så fall tills i april?

______________________

Aktiefakta

Aktiepris vid noteringen: 4,61 kr

Aktiepris lägst: 2,92 kr

Aktiepris högst: 49 kr

Aktiepris nu: 14,90 kr

Antal aktier: 2 595 780

Insider

L-H Thorell 323 870 aktier

Nästående L-H Thorell 321 618 aktier

Claes Holmberg 170 840 aktier

Margit Ferm 16 840 aktier

Roy Jonebrant 20 170 aktier

Summa: 853 338 aktier av totalt 2 595 780, insiders äger alltså mer än 32 % av alla utestående aktier i bolaget.

-

Största ägarna per 2014-09-30

Lars-Håkan Thorell 12,59 %

Elizabeth Kaminski 12,39 %

Försäkringsbolaget, Avanza pension 9,72 %

Nordnet Pensionsförsäkring AB 9,70 %

Claes Holmberg 6,58 %

Resterande 49,02 %

_____________________

Emotra har cirka 600 övriga aktieägare

Börsvärdet är idag på 38,7 miljoner svenska kronor.

En snabb jämförelse av deras medtech device-kollegor på aktietorget som ungefär ligger i samma fas:

Arocell 132,55 miljoner svenska kronor

Clinical Laserthermia 179,74 miljoner svenska kronor

Medfield 210,66 miljoner svenska kronor

Jag kommer inte att skriva om riktkurser hit eller dit men tycker själv att Emotra förtjänar en högre kurs då de, enligt mig, ligger just nu i FAS II (om jag jämför med medtech bolag). Det kommer bli en make or break för företaget, jag tror att det lutar åt det positiva då ledningen har uttalat sig tidigare om att Edor fungerar med 97 % tillförlitlighet på över 1000 patienter. Det är nu det gäller att sälja in Edor till marknaden och inte genom dyra säljkanaler utan förankring utan istället att få ambassadörer genom Europas ledande psykiatrikliniker.

Med denna blogg/hobbyanalys vill jag åtminstone väcka ert intresse för Emotra. Läs gärna på om företaget på www.emotra.se eller använd Google.

Enligt mig är Emotra ett företag som vill vinna kampen mot självmord, som är den vanligaste dödsorsaken i Sverige för människor mellan 15-45 år. Alla människor förtjänar en andra chans hur dåligt de för tillfället än mår. De ska finnas här idag och även imorgon.

Lycka till med era investeringar!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?