Post entry

En bukett för att slå index

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Impopulära, underanalyserade och okända aktier är ofta ett bra recept att slå index. Här ges förslag på en kvintett som på 2-3 år har goda förutsättningar att öka värdet mer än den genomsnittliga aktien.

Mitt förslag på en portfölj som med varierande risk har goda förutsättningar att slå index på 2- 3 år. Förslagen ges med korta motiveringar till att dessa ska stå inför en bra resa, den intresserade får själv gräva vidare.

1. Amhult2. I mina ögon en av de mest undervärderade svenska aktierna, dessutom med låg risk. Bolaget exploaterar ett område i Torslanda, Amhult2. Man är mitt i byggandet av en ny stadsdel med detaljplan på den helägda marken. Hela tiden växer substansen liksom vinsten. I denna blogg görs ett försök att ge en bild av en trolig framtid:

http://henriksons.blogspot.se/2016/12/analys-amhult-2.html

En rimlig prognos är att när Amhult2 är klart om c 4 år är eget kapital ungefär 175 kr, vinsten 12 kr/aktie. Utdelning kring 6 kr. Attt jämföras med dagens kurs 75 kr. Som en joker finns dessutom området Skogens Gård som gränsar till Amhult. Genom en option har Amhult2 rätt att förvärva detta område till ett bra pris. Området som Amhult2 kommer att ta över är på hela 20 hektar att jämföras med nuvarande område som bebyggs på 4,4 hektar. Stor potential.

2. Abelco Investment Group. Ett mycket spännande mindre investeringsbolag som nyligen började handlas på NGM. Kursen har hittills stigit till c 27 öre. En bra resa för de som investerat tidigare men vi har nog bara sett början. I korthet skiljer sig Abelco från liknande bolag genom att de genom ett nätverk bl.a bestående av huvudägaren FrontOfficeNordic erbjuds att investera i bolag som genomgått en ekonomisk rekonstruktion men bedöms ha en bra framtid. Sådana investeringar sker ju till mycket förmånlig värdering. Abelco strukturerar sedan upp och stärker bolagen. Därefter delas hela eller delar av innehaven ut till aktieägarna för att sedan listas. Som aktieägare kan värdet av utdelningen mycket väl uppgå till minst halva dagens börsvärde eller t o m hela. Och detta, per år.

www.abelco.se

3. Ambia Trading Group. En bolag som omsätter knappt 1 miljard och med ett BV på drygt 42 miljoner. Orsaken till denna extrema värdering är dålig lönsamhet. Denna dåliga vinst beror till stor del på dyr finansiering och kan detta lösas finns stor potential. Målet är 2 % EBIT. Uppnås endast detta till hälften har vi en mångdubblare. Investeraren Peter Gyllenhammar, som är duktig på att hitta alltför lågt värderade bolag, har efterhand köpt in sig i bolaget och äger nu drygt 12 %. Kommer nog hända en hel del positivt här.

4. Kopparbergs Bryggerier. Inte så okända men just nu impopulära mest beroende på Brexit och pundfallet. UK är den viktigaste marknaden occh vinsten har tillfälligt legat still i UK. Nu visar senaste Q-1 att omsättningen ökat rejält i UK, nya produkter med högre marginal rullas ut och nya marknader ser bra ut. Enligt VD kommer minst en av USA, Australien och Sydafrika att bli riktigt bra. Senast är nyheten om testförsäljning på Wal-Mart i USA. Går detta bra, väntar 4 500 butiker. Ett problem är att produktionen nått taket, så något kommer att göras, antingen nybygge eller köp av annan kapacitet. Som krydda är dessutom Bryggeriet en het uppköpskandidat.

5. Med högre risk, men högre potential finns Polyplank och Bong (TO1).

Poly ligger helt rätt i tiden med sina miljöriktiga produkter. Bolaget har i princip haft vinstproblem hela sin aktiva tid och gjort ständiga emissioner. Nu ser det äntligen ut att vända. Finanserna är, genom FrontOffices bistånd, sanerade, ordrarna trillar in, nya samarabeten, bl.a i Tyskland och Norge, etableras, olönsamma delar avvecklas. Mycket av detta är den nye VDns förtjänst. Denne har ett starkt fokus på sälj, vilket ju är grunden i att tjäna pengar. Kan vara så att vi ser ett klassiskt turn-aroundcase i Polyplank. Som en extra krydda finns ett ansamlat förlustavdrag på knappt 200 miljoner att jämföra med börsvärdet på hela bolaget på 21 miljoner. JUst nu pågår ett arbete med att synliggöra och realisera detta värde för bolagets bästa (och aktieägarnas). Här medverkar Abelco Investment Group som rådgivare. Om bolaget vänder till vinst inom ett år och dessutom får del av värden genom förlustavdraget kan vi se en bra resa från 44 öre.

Bong tillverkar kuvert och förpackningar. Vad som gör dem intressanta just nu är, liksom Polyplank, att finanserna sanerats. Man gjorde dessutom vinst i Q1-17 för första gången på länge. Bolagets kuvertdivision kan i bästa fall gå plusminusnoll om några år, men potentialen ligger i två andra delar; de är ledande inom tillverkning av papperskassar samt deras ColdSeal. Papperskassar har en ljus framtid då plastkassarna med sina miljöproblem nog tillhör historien medan papperskassar är en framtidsprodukt. ColdSeal är ett mycket smart system fär paket,anpassat till e-handel. Systemet som Bong fick genom ett företagsköp i UK för några år sedan innebär att man kan individuellt anpassa paket till innehållet. Vidare kan man samtidgt som packandet skriva etiketter, fakturor, följesedlar mm. På Bongs hemsida kan man se mer om hur detta fungerar. ColdSeal utför samma arbete på en minut som en människa på 1 timme. Mycket intressant för den växande e-handeln, Om man tror på att Bong från dagens kurs, knappt 1 kr, utvecklas bra kommande år, finns ett alternativ i teckningsoptionen TO1. Denna löper till 1/2 2019 och har teckningskursen 1,15. Kostar idag c 15 öre. Nog borde en turn-around med värderingen p/s 0,09 gå upp 35 % på drygt 1,5 år.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?