Post entry

En industriell robotboom förväntas 2019: UNIBAPs AI-ögon kan bli stor vinnare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Svenska AI- och roboticsbolaget UNIBAP (börsnoterat First North) meddelade häromveckan att de föreslår GE/General Electric-presidenten Hans Enocson till ny styrelseordförande. Vad är det som gör UNIBAP intressant för denne man som sitter på ett av de största nätverken en svensk industriledare kan ha? Efter sin livskarriär i ett av världens största och mäktigaste globala företag är Hans Enocson en av de mest intressanta aktiva styrelseordföranden ett svenskt bolag kan lyckas attrahera. "Sales-pipelinen väldigt intressant. Kan bli betydligt mycket mer än 30 miljoner 2018 om stjärnorna slår rätt i närtid", meddelande VD Fredrik Bruhn på UNIBAPs stora presentation hos Mangold i september, och med Enocson nu med i båten känns det som att oddsen förbättrats ännu mer. Jag ägnade en eftermiddag till att leta information och nyheter om UNIBAP, och här är en del av det jag hittade. Du finner mer själv om du googlar och följer forumtrådar och nyhetsklipp kring marknaden, tekniken och personerna bakom UNIBAP.

Unibap meddelar värvning av Hans Enocson:

https://investor.unibap.com/pressmeddelanden/forslag-till-nyval-av-styrelseordforande-respektive-styrelse-60896

"Hans Enocson har en lång bakgrund inom Healthcare, Energi och IT-industri, senast som President & CEO Nordic region på General Electric. Med styrelseuppdrag på Uppsala Innovation Center (UIC) och Örebro universitet samt i rollen som ordförande för advisory board på Stockholm Resilience Center och Swelife, har han stor erfarenhet av att koppla ihop akademi och entreprenörskap.

  • Det är mycket hedrande att jag har fått frågan om att bli Bolagets nya styrelseordförande, säger Hans Enocson. Industriell användning av internet förändrar arbetssättet inom industrin och här har Unibap stor potential genom grundarnas djupa kunskap inom rymd, robotik och elektronik. Jag ser fram emot att få vara med och utveckla bolaget vidare."

En artikel som visar hur stor Hans Enocson är och hur brett han når och slår: https://www.lifesciencesweden.se/article/view/479082/arets_storsatsare_pa_sverige_hans_enocson

UNIBAP, AI- OCH AUTOMATONSMARKNADEN:

Marknaden för kombinationen av robotik, automation och artificiell intelligens är betydande. Enligt McKinsey (MGI) investerades det under 2016 cirka 300 miljarder kronor i artificiell intelligens av företag, och cirka 90 miljarder kronor i riskkapital. Detta sammantaget motsvarar en ökning med tre gånger jämfört med 2013. Samtidigt ökade marknaden för industriell automation i Nordamerika under första halvan av 2017 med 33 procent i jämförelse med 2016. Enligt International Robotics Federation (IFR) bedömdes Kina ha en operativ installerad bas av industrirobotar på 340 000 enheter i slutet av 2016 med en årlig ökning på 87 000 robotar med en exponentiell tillväxt.

En industriell robotboom förväntas år 2019 då den installerade basen av industrirobotar förutspås ligga på 2,6 miljoner enheter globalt. Huvuddelen av dessa robotar kommer att sakna resonerande seendesystem och stöd för smarta fabriker. Unibap satsar på att vara leverantörsoberoende genom att erbjuda inbyggd intelligens och beslutsstöd, vilket i sin tur gör det möjligt att samverka med olika robottillverkares styrsystem med hjälp av olika mjukvarumoduler. 

Affärstidningen Privata Affärer har börjat uppmärksamma detta, och spår en möjlig fantastisk miljardmarknad för UNIBAP i en aktiekrönika nu i september: http://www.privataaffarer.se/borsguiden/miljardmarknad-vantar-unibap-931068

SVT Rapport hakade på och besökte med kort varsel UNIBAP i Uppsala: https://unibap.com/news/

Och Veckans Affärer har nu börjat använda professor Fredrik Bruhn som expertkommentator när de skriver om AI, automation och robotar, här är första artikeln som publicerades igår: https://www.va.se/nyheter/2017/10/04/professorn-det-finns-bara-ett-jobb-ai-aldrig-kan-ta-over/

UNIBAPs webbplats finns på www.unibap.com och du bör följa dem på Twitter och LinkedIn (VD twittrar även själv) för att inte missa när det börjar närma sig stora avtal och affärsavslut, något som VD Fredrik Bruhn menade är på väg när han denna månad hos Mangold Fondkommission gjorde en stor presentation av UNIBAPs nuläge och framtid, här är en sammanfattning av hans genomgång:

Första batchen 25 enheter IVS-70 färdiga och redan ute hos kund. Inga problem att nämna med första produktionen. 

Nästa batch klar november. 

Pilotprojekten aktiva just nu. 

Producerar IVS-70 i samma lokaler som Ericsson gör sin 5G utrustning. 

Finansmannen Fredrik Grevelius som äger 60.000 aktier per sista juni på plats. 

Total fullt i lokalen. Fick bära in fler stolar. 

Apelsiner i Kalifornien. 960 miljarder frukter. Centrala Kalifornien utanför Fresno. Stora bolagens molntjänster funkar ej då infrastruktur inte finns. Kollar på att sätta IVS-70 på en mindre traktor som plockar apelsiner. Lönekostnad 200 miljarder USD. Besparing enorm.

Tar 3-4 veckor att ersätta människa som jobbar enligt rullande bandet-principen. Roboten tankar av människan. Ersätter "plockandet" och dokumentationen. Testar detta tillsammans med Robotdalen och ABB. Utvärderas just nu. Men ABB + Unibap högst aktuellt. 

Första intäkt på roboten. Sedan tillkommer licensavtal på "lärande tjänsten". Största intäkten kommer via Learning tjänsten. Hög BM. Inte beroende att sälja sin egen seende robot om någon annans är bättre. 

Industrirobotar diskuteras ur ett Kina perspektiv. 2016 installerades 340k robotar. Hälften behöver ett smart seende system. Amazon skall installera 7milj industrirobotar de kommande 5åren. 

Foxcom ska installera 5milj robotar de kommande åren. Marknaden kommer öka exceptionellt. Amazon kommer bygga sina robotar själva. Resterande delar köps in. Fredrik bedömer att Unibap har en väldigt fin möjlighet att ta del av denna marknaden. 

Sandvik Coromant. "Borra".

Volvo. Körande bilar. 

ABB. Seende robotar. 

Har gått vidare med ett antal bolag och är nu i offertfas. Har inte misslyckats med något projekt ännu. 

Startar kommersiell fas i Norden. Sedan tillkommer Tyskland. 

NUB3 inte konkurrent till Unibap. Finns ingen som paketerat roboten på samma sätt som Unibap. 

Fokus kommande tid att driva igenom ett antal pilotprojekt till affärer och sedan ha dessa som referensprojekt inför kommande affärer. 

Prissättning hårdvara 350k. 

App kostar 100-150k per/år. Inom industrirobotik kan ett bolag ha 5-10 appar aktiva. 

Även 50 öre per godkänd produkt.

80% industrirobotik

20% kvalitetssäkring 

Unibap vill ha fokus på löpande intäkter med uppgraderingar mjukvarumässigt. Kan tänka sig led där robotar ges ut gratis och som sedan följs upp med licensintäkter. 

4-8v leveranstid. Inga begränsningar volymmässigt. Samkör med Ericsson i Taiwan vad gäller fabriker. 

Arbetar just nu med bolag som de ser kan bli betydande affärer. Tackar nej till projekt nu.

Det finns också en relation till Hexagon. 

10-15 företag som var intresserade av Unibap i samband med Eisenhower Fellowship. 

Första affären kommer ske inom industrirobotik och montering. 

Diskuterade också Mcgrecor/Crane/oljeplattformar. Kan användas inom oljeindustrin. 

Självkörande truckar från Toyota. 

Har gjort förstudier inom att läsa av logotyper. Har logotypen skada? Vilken logotyp är det? Ska den till låda A, B eller V?

Diskuterade också att Unibap tillsammans med ABB kan ha flera pågående projekt. Finns flera användningsområden. 

Offshore - ABB Marine

Robotar - ABB Robotics 

Söndag innan vädret kommer reportaget om Unibap. 

För förfrågningar inom säkerhet/bevakning. Inte tagit upp det spåret ännu. Men spännande och något som kommer i senare fas. 

Beräknas omsätta 20-30mkr per 2018.

Sales-pipelinen väldigt intressant. Kan bli betydligt mycket mer än 30 mkr om "stjärnorna slår rätt i närtid". 

Marknaden i Sverige för Unibap bedöms vara 2000 enheter i bara Småland. 

100 beställningar gör bolaget break-even.

Finns de facto enorma möjligheter för Unibap de kommande åren. Nu gäller det att kapitalisera på detta. Fortsänning följer.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?