Post entry

En ny revolution – en enorm tillväxtaktie

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Digitaliseringen håller på att förändra hela branscher, inte minst inom banksektorn där teknisk innovation är en drivkraft till förändring både inom teknik men även digitalt. De stora förändringar som har skett inom banksektorn har lett till att konsumenterna idag kan utföra sina banktransaktioner vilken tid som helst på dygnet, utan att behöva besöka ett bankkontor. Detta påverkar lojaliteten till de enskilda bankerna. De etablerade bankerna har varit sysselsatta kring regelverk och nya föreskrifter i spåren av pengatvätt och korrumperande länder och regeringar de senaste året.Swedbank har tvättat 40 miljarder och är inblandad i en korruptionsskandal. Danske Bank likaså. Det är uppenbart att bankväsendet präglas av en osund kultur. Bankerna tjänar mångmiljardbelopp på bolån, deras kunders sparpengar garanteras av staten, de vet att de räddas av skattebetalarna vid kriser, de tvättar miljard efter miljard av svarta pengar trots att de lovar kunder och ägare att allt står rätt till. En studie från konsultbolaget McKinsey räknar med att mellan 10-40% av intäkterna inom banksektorn kommer vara i riskzonen 2020-21 inom områden som konsumentkrediter, hypotekslån, utlåning till SME, massbetalningar och förmögenhetsförvaltning. Banksektor är osund, vilket eldar på nya tekniker och ger plats åt nya innovationer.

Många fintech bolag är innovativa och de är förhållandevis nya på marknaden och de har med stor framgång nischat in sig inom helt nya affärsområden. Innovativa bolag med stor påverkan där de kan använda en teknisk plattform som stödjer affärsmodellen på ett effektivt sätt och de kännetecknas av lättanvända tjänster med hög konverteringsgrad.

Det är dessa företag som kommer visa enorma tillväxtresor. Ett bolag har redan startat sin exeptionella tillväxtresa, men folk tror att det är en tillfällighet – men det är det inte.

Marknaden för internationella digitala betalningar räknas växa till 25000 miljarder dollar till år 2020 enligt Juniper Research. Nästan en dubbling vartannat år. Vi kommer se betalningar via mobilen på helt nya sätt

Blockkedjor och kryptovalutor – World Economic Forum spår att 20 % av världens BNP kommer registreras genom en blockkedja redan år 2022.

Även om det börjar bli relativt vanligt att använda sig av kryptovalutor för att betala online så finns det ett ännu större intresse av att investera i tekniken runt valutorna. Kryptovalutorna har lagt grunden för en marknad för investerare och spekulanter. Det har skapats plattformar för handel av dessa valutor och volymen på den dagliga handeln via dessa plattformar överstiger den volym som man kan se på några av Europas största börser. Revolutionen har börjat, de som förstår det kommer att tjäna pengar. 

Nu noteras QuickBit på den svenska börsen i juli. De erbjuder en växlingstjänst för kryptovalutor för kunder internationellt. 

Tillväxten i QuickBit är så enorm att folk tvivlar på att den är på riktigt. Den är på riktigt och värderingen kommer sannolikt att ha samma utvecklingskurva som tillväxten. Fortsätter den i samma takt som det är kommunicerat och som vi har sett prov på de tre senaste kvartalen, har vi förmodligen en värdering på 2 miljarder kronor innan nyåret. Noteringen i juli kommer att göras på 200 miljoner. Detta indikerar en uppvärdering på 10 gånger pengarna. Att den skulle klara av att uppvärderas 5 gånger, med en årsvinst på 90 miljoner råder det få som tvivlar på.

Det finns många företag som förstår tillväxtmöjligheterna i att vara bland de första att exponeras i ett exploderande marknadssegment som digitala valutor. Men det är många ligger i startgroparna för lanseras, säljas eller introduceras på börser i Europa. Det kommer att hjälpa till att skapa den ”hype” som vi kommer att se i slutet av 2020 och som även kommer öka värderingen på QuickBit som är först ut på börsen. Ett par exempel på det är dessa bolag:

Chromaway

Chromaway är ett svenskt företag som grundades 2014 och som har sitt huvudkontor i Stockholm. Enligt deras hemsida arbetar de med att skapa en ny infrastruktur för decentraliserade applikationer.

Nyligen blev det känt att Chromaway tagit in 15 miljoner dollar, motsvarande nästan 137 miljoner kronor, genom en så kallad initial coin offering (ICO). Pengarna kommer från rika privatpersoner och utländska riskkapitalbolag och ska gå till att utveckla och marknadsföra den nya plattformen Chromapolis, som är en utmanare till självaste ethereum.

– Chromapolis är ett direkt svar på de problem som ethereum har med skalbarhet och användbarhet. Chromapolis ger utvecklare en ny, enklare och mer kraftfull lösning för att skapa decentraliserade applikationer, har Henrik Hjelte, vd och grundare av Chromaway, sagt till nyhetssajten Breakit.

Chromaway har redan kommit en bra bit på väg som blockchainföretag. Bland annat har de Lantmäteriet som kund. Men med en ny spännande plattform, och med färska 137 miljoner kronor i ryggen, har de förutsättningar att bli en riktigt stor spelare på kryptomarknaden.

Coinify

Det danska företaget Coinify grundades 2014 och arbetar bland annat med att hjälpa internetbutiker och företag att ta emot kryptovalutor som betalning. Enligt företagets hemsida har de redan över 30 000 företag som använder deras tjänst.

Dessutom har stora aktörer som SEB Venture Capital investerat ett par hundra miljoner i företaget.

Arcane Crypto

Det norska företaget Arcane Crypto startades under 2018 i syfte att göra investeringar i både kryptovalutor och företag som på ett eller annat sätt sysslar med kryptovalutor.

Än så länge är verksamheten under uppbyggnad, men med två av Norges tyngsta och mest kapitalstarka investerare i ryggen pekar mycket på att vi kommer att få höra mer om Arcane Crypto i framtiden. Vd för företaget är den norske kryptoprofilen Torbjørn Bull Jenssen.

Bitrefill

Den svenska kryptostartupen Bitrefill hjälper sina kunder att köpa presentkort med kryptovalutor. Du kan till exempel köpa presentkort på sajter som nätbutiken Zalando eller fylla på ditt kontantkort till din mobiltelefon.

Bitrefill har även en tjänst där du kan betala räkningar med bitcoin och andra kryptovalutor, skriver företaget på sin hemsida.

Att Bitrefill dessutom var ett av de första företagen att integrera betalningar med Lightning Network för sin tjänst visar att de ligger i framkant.

Bitgate

Det norska företaget Bitgate vill bygga en mobilplånbok för kryptovalutor som gör det möjligt för användare att köpa, sälja och skicka kryptovalutor till sina kontakter i mobiltelefonen, skriver Bitgate på sin hemsida.

Detta vill företaget göra genom att använda lokal elektronisk identifiering som till exempel det svenska “mobilt bank-id” som är tänkt att göra det lika enkelt att hantera kryptovalutor som vanliga banktjänster.

Just nu arbetar företaget med en stängd betaversion i Norge och planerar att senare under året lansera plånboken på den öppna marknaden. Lyckas Bitgate förenkla hanteringen av kryptovalutor och nå ut brett finns det goda chanser för företaget att bli en stor spelare i kryptovärlden.

Safello

Företaget Safello grundades 2013 som en av de första bitcoinväxlarna i Sverige. I dag erbjuder de svenska kunder att köpa och sälja bitcoin genom betaltjänsten Swish. Internationellt erbjuder de kunder att betala för bitcoin med Visa och Mastercard.

Safello har blivit omskrivna av stora nyhetssajter som Wall Street Journal och Forbes. Enligt företagets hemsida har de också flera tunga namn bakom sig som investerat i företaget, till exempel bitcoin cash-förespråkaren Roger Ver och Erik Voorhees, vd för kryptobörsen Shapeshift.

Nyligen lanserade även Safello en tjänst som gör det enkelt för i stort sett vem som helst att sälja bitcoin via en widget. Om du till exempel säljer bitcoin till andra personer på din sajt via deras widget får du provision på affären.

Altpocket

Den svenska startupen Altpocket erbjuder en tjänst som hjälper människor att följa prisutvecklingen för kryptovalutor. De håller på att skapa en app som kommer att göra det enklare för folk att ta reda på hur mycket deras kryptovalutor är värda på olika handelsplattformar som till exempel Binance, Poloniex, Coinbase och Bittrex.

Altpocket har varit med om en snabb tillväxt för sin tjänst och fått in över 100 000 internationella användare.

Nyligen tog företaget dessutom in pengar från stora svenska bitcoinprofiler, något Trijo News har rapporterat om.

Listan på företagen inom krypto och digital valuta kan göras mycket längre, men jag tror vi stoppar där. För jag tror att den listige redan inser att QuickBit kommer att vara årets hetaste notering. Och samtidigt med stor sannolikhet vinna priset som det företag som har växt fortast när året är till ända. Det finns inget annat bolag än QuickBit på börsen som har potential, tillväxtsiffror och möjlighet att 10-dubbla sitt värde på mindre än ett år.

Hur gör man då för att vara med på denna resa? Med all säkerhet kommer det att vara svårt att få stor tilldelning i noteringsemissionen. Men det går att skapa exponering genom att köpa in sig i någon eller båda de stora ägarna Abelco och FrontOffice. De kommer säkerligen att trippla sina värden i takt med att QuickBit stiger på börsen

Disclaimer. Jag äger inte själv aktier i Quickbit .[Detta blogginlägg skall inte ses som rådgivning då den främst är till för att höja marknadens intresse för det valda bolaget och branschen. Jag råder alla att göra en kritiskt bedömning av denna blogg och göra en egen självständig analys av bolaget innan man köper aktier. All aktiehandel innebär en risk, som kan innebära större förluster än intäkter.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?