Post entry

En ny typ av utdelningsbolag som prioriterar väldigt hög och stabil avkastning

Abelco är ett relativt nytt bolag på börsen som hoppas göra samma resa som Dividend Sweden. Målsättningen är att dela ut minst 50% av vinsten samt via aktieägarspridningar dela ut diverse bolag till sina aktieägare. Dividend Sweden blev en riktig investerarfavorit och gick från noteringen i mars 2016 till årsskiftet upp 475% och delade ut ca 62% (utifrån noteringskursen 0,25 kr) via aktieägarspridningar + 20% i vanlig utdelning, totalt 82% (utifrån noteringskursen 0,25 kr). Börsvärde som högst 140 milj. New Equity Venture Interna som också är en typ av utdelningsbolag har lite samma koncept som Abelco, gick från 14,50 kr (1/1 2016) till 81 kr som högst , en uppgång på 458%. Bolagsvärde ca 200 milj. Abelco har i skrivande stund ett bolagsvärde på 65 milj kr.

Abelco bygger sin affärsplan precis som Dividend på finansieringslösningar, företagsrådgivning och aktieägarspridningar. Den stora skillnaden är att Abelco fokuserar på att förädla bolag som genomgått en företagsrekonstruktion samt att de INTE kommer att deltaga som garant i emissioner på samma sätt som Dividend. Vilket varit en bidragande orsak till att Dividends aktiekurs backat en del, de sista månaderna.

Abelco handplockar de mest intressanta bolag som av någon anledning fått problem med likviditet/ekonomi och måste söka rekonstruktion (kan även vara andra typer av bolag). Ofta handlar det om bra bolag med hög omsättning men som ändå inte fått pengarna att snurra tillfredställande. Inte ovanligt att ägarna kan sitt område men inte har full koll på ekonomin.

Här kommer Abelco att få serverat bord från Frontoffice vars VD även äger en hel del aktier  i Abelco. När väl rekonstruktionen är godkänd så finns fina affärsmöjligheter att komma in väldigt billigt i bra bolag. En del av dessa kommer sedan att delas ut till Abelcos aktieägare som sedan ska listas på någon av börslistorna.

Här kommer mina personliga tankar till varför jag investerat i Abelco.

Abelco har redan nu en portfölj bestående av Hembad, TBS Holding, Mockfjärdshus, Umida Group, Pretty Close och Quickbit. De har en kassa på drygt 10 milj som ska investeras i nya guldkorn.

De tre första bolagen skall efter rekonstruktion nu förädlas och delas ut till Abelcos aktieägare (går att läsa på Abelcos hemsida). Då bolaget gått ut med att de helst inte vill ha sina investerimgar i mer än 12 månader kan det finnas goda möjligheter att åtminstone ett par av dessa delas ut under 2017.

Quickbit är ett superhett bolag där Abelco köpt drygt 6 % och tanken är att delar av dessa ska delas ut via en spridningsemission, dvs ”gratisaktier” till aktieägarna. Bolaget ska noteras i höst så det kan bli aktuellt med en spridning inom en snar framtid. Min gissning är att många vill komma åt aktier just i QB som jag ser som en av de mest intressanta IPO:erna i höst. Dessutom fick Abelco möjligheten att köpa aktierna till PRE-IPOvärdering vilket kan bli riktigt gynnsamt för Abelcos aktieägare.

Tanken kring investeringarna Umida Group och Prettyclose hoppas jag vi får lite mer info om under hösten.

Lite intressanta tankar kring min placering i Abelco

Johan Lunds bolag Frontoffice har själva vänt The Great wild från en rekonstruktion till att i senaste emissionen ha ett bolagsvärde på ca 25 milj kr. FO insats från början var bara någon miljon. Johan Lund är en av männen bakom noteringen av Abelco. Syftet är att denna typ av affärer nu ska göras i Abelco.

Här är ett exempel på bolag i Abelcos portfölj:

”Mockfjärdshus har gått från en omsättning på cirka 30 miljoner kronor 2015 till en prognostiserad omsättning på över 100 miljoner 2016. Orderboken uppgår till över 70 miljoner kronor.  “Mockfjärdhus är ett skolboksexempel på att även välskötta och i grunden välmående bolag kan behöva hjälp ibland. Att växa snabbt tär på likviditeten och ibland behöver man stanna upp och omgruppera sig. Fundamenta är mycket lovande i Mockfjärdshus och vår ambition är att bolaget skall snabbt kunna genomföra sin rekonstruktion och vara tillbaka på sin utstakade bana med stark tillväxt”, säger Johan Lund.”

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2016/08/16/frontoffice-nordic-ab-assisterar-snabbvaxande-mockfjardshus-under-rekonstruktionsprocessen.html

Abelco verkar ha väldigt mycket på gång. Johan Lund  uttalade sig så här gällande Abelco ”det finns mycket spännande affärer på gång som vi inte vill missa”

Dessutom går det att läsa i prospektet att Abelco redan har tecknat letters of intents om investeringar med ett flertal intressanta bolag.

https://static1.squarespace.com/static/57fb7ec1b3db2b529d4bb9e1/t/581b5f09e3df28f244eb176a/1478188813545/Abelco+MemorandumFinal.pdf

Som jag ser det kommer det kontinuerligt att bli ett gäng aktieägarspridningar varje år oavsett börsklimat. Frontoffice jobbar ständigt med bolagsrekonstruktioner och när det är dags att vända skutan till positiva resultat kommer Abelco att vara ett givet val. Om så blir fallet kommer vi aktieägare att få regelbundna utdelningar via aktieägarspridningar utöver de 50% av vinsten som ska delas ut varje år.

Det som talar för att Abelco kan bli en mycket bra investering är att de kan köpa spännande bolag till väldigt bra pris efter en rekonstruktion. De väljer bara de mest intressanta bolagen eller som ledningen i Abelco uttryckt sig vid flera tillfällen ”just nu finns det så många intressanta bolag att investera i, gäller bara att plocka de riktiga guldkornen”

Abelco kommer åt en stor del av varje bolaget (51 % i Mockfjärdeshus, 51% i TBS Holding, 65% i Hembad)

En jämförelse, DS delade tex ut mindre än 3% av Ripassos noteringsvärde i form av ”gratisaktier” (vilket ändå gav aktieägarna är jättebra avkastning, framförallt för de som var med från början och köpte på 0,25 kr).

Hur ska man då räkna på ett utdelningscase som Abelco?

Man kan givetvis leka med siffror hur mycket som helst men om jag ska ta Hembad som ex.

Abelco äger 65% av bolag. En pre-money värdering på 25 milj kr?

Abelco delar ut 32,5% och säljer själva 32,5% för att inte kassan ska urholkas. Är ju tänkt att dessa pengar ska in i nya intressanta investeringar (8 milj kr).

Då innebär det att Abelco delar ut 8 milj kr till sina aktieägare. Det skulle på dagens värdering innebära 12 % utdelning bara på Hembad. Notera att pre-moneyvärdering kan vara både högre och lägre. Kanske väljer Abelco att dela ut en ännu större del?

Det man måste ha med i beräkningarna när man gör en investering i Abelco är att marknadsvärdet kan vara både högre och lägre vid noteringen i de bolag som delas ut. Marknaden sätter priset!

Det är på detta sätt som Abelco kommer att låta pengarna rulla och förhoppningsvis kommer det att vara gynnsamt för aktieägarna år efter år.

Köpa billigt, förädla, dela ut aktier till aktieägarna, börsnotering. In med vinsten i nya bolag.

Lek med tanken att det kan delas ut aktier i 3-4 bolag/år J

Listningsmemorandum från maj där man kan läsa allt om Abelco

https://static1.squarespace.com/static/57fb7ec1b3db2b529d4bb9e1/t/5923f34c5016e18787506f91/1495528289692/Abelco+All+Text+1.24.pdf

Hemsidan med bla Abelcos invetseringar och PM.

https://www.abelco.se

I denna intervju berättar Ordförande Henrik Sundewall om bolaget och nämner även att Abelco är ett bolag för de som missat resan i Dividend Sweden

Vilken typ av investerare skall överväga att titta närmare på Abelco?

- Spontant riktar sig Abelco till de investerare som känner att de missade Dividend Swedens resa.

http://borsvarlden.com/artiklar/abelco-soker-nya-vardeinvesteringar/

Jag äger själv aktier i Abelco.

Disclaimer Denna analys skall inte ses som rådgivning då den främst är till för att höja marknadens intresse för det valda bolaget. Jag råder alla att göra en kritiskt bedömning av denna blogg och göra en egen självständig analys av bolaget innan man köper aktier. Källorna kan inte garanteras vara korrekta. All aktiehandel innebär en risk, som kan innebära större förluster än intäkter. Läs också den utförligare versionen av disclaimern här - [http://alphasanalyser.blogspot.se/2016/01/disclaimer.html]

0 comments

You need to login to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?