Post entry

Endomines positionerat för tillväxt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Produktionsbortfall har skapat ett köpläge i ett mycket intressant bolag som är positionerat för en ökad guldproduktion.

Endomines

Endomines är ett nordiskt gruv- och prospekteringsbolag som inlett produktionen i sin första guldgruva i östra Finland i februari 2011. Den årliga guldproduktionen i Pampalo Guldgruva bedöms uppgå till 800–900 kg. Den producerade mängden guld under ett enskilt år är bland annat beroende av guldhalten i malmen och kan

därför komma att såväl överstiga som understiga den förväntade genomsnittliga nivån om 800–900 kg per år. Gruvan ligger i anslutning till den cirka 4 mil långa guldpotentiella Karelska Guldlinjen utefter vilken Endomines kontrollerar alla hittills kända guldförekomster.

Bolaget har flera andra guld- och industrimineralförekomster som nått olika utvecklingsstadier. Alla Endomines mineralförekomster ligger i Finland, ett politiskt stabilt land med högt utvecklad infrastruktur och rankat som ett av de länder som har den fördelaktigaste lagstiftningen för gruvverksamhet. Endomines målsättning är att öka aktieägarvärdet genom att utveckla förekomsterna som ingår i bolagets omfattande projektportfölj samt att genom fortsatt prospektering lokalisera och förädla nya

förekomster i anslutning till den Karelska Guldlinjen och i finska Lappland. Bolaget kommer även att överväga olika andra möjligheter, inklusive förvärv av nya förekomster, för sin fortsatta tillväxt. Bolagets affärsmetoder och gruvverksamhet grundar sig på hållbara värderingar och på att minimera miljöpåverkan.

Här är lite utdrag från deras årsredovisning som jag tycker är intressant och som visar vilka problem bolaget har hanterat under det första verksamhetsåret vilket lett till ökade kostnader och en fallande aktiekurs.

– Förutom att öka lönsamheten i Pampalogruvan fokuserar Endomines nu verksamheten mot tillväxt genom att i första hand utveckla bolagets andra guldförekomster i anslutning till den

Karelska guldlinjen. anrikningsverket i Pampalo är idealiskt placerat för att kunna behandla malm från bolagets andra förekomster. vi planerar att kunna ta några av dessa förekomster i

drift från och med 2013 och har därför nyligen fattat beslut om att öka kapaciteten i anrikningsverket.

Bolaget anlitar för närvarande en stor mängd av personal från entreprenörer som är kostsamt för det finns inte så många konkurrenter så dem tar mycket betalt för tjänsterna. Tanken är att övergå i egen regi som kommer att sänka kostnaderna för gruvan.

Raset i somras har resulterat i högre kostnader för bolaget. Såhär förklarar bolaget det i årsredovisningen.

– Guldhalten i den till anrikningsverket ingående malmen var något lägre

än planerat och bergförstärkningsarbeten ökade i omfattning beroende på sämre bergmekaniska förhållanden. Dessutom skedde ett ras i en av malmlinserna i slutet av juli. Produktionsbortfallet kunde emellertid kompenseras genom ökad brytning i andra delar av gruvan. För att möjliggöra detta fick vi använda både externa entreprenörer och vår egen ortdrivningsrigg. dessa åtgärder, tillsammans med nödvändiga bergförstärkningsarbeten har

Bidragit till något högre rörelsekostnader än budgeterat.

Vad vi kan vänta oss nu är att bolaget gått in på den ursprungliga brytningsplanen då dem ska bryta höghaltig malm under q2-q3 och då kommer dem troligtvis inte behöva omfattande ortdrivning som bolaget drabbades av under q4. Det kommer i sin tur att sänka kostnaderna.

Bolagets finansiella situation förbättrades markant då bolaget beviljades att skjuta upp Guldprissäkringen under hela q2 och delvis en del under q3. Detta kommer i sin tur förbättra resultatet för det tredje kvartalet med cirka 16 miljoner kronor! Man har också skjutit upp amorteringen för 2012 på ca 14 miljoner kronor. Dessa åtgärder bör kunna finansiera bolagets expansion men bolaget begär också ett bemyndigande till årsstämman om en riktad emission.

Bolagets fyndigheter visar en betydande potential bland annat området Hosko.

– Lokalt förekommer höga guldhalter, de högsta med upp till hundratals gram per ton. extrema guldhalter, upp till 1,77 kg per ton, har noterats i enstaka meterlånga kärnsektioner.

Vad kan vi förvänta oss i närtid?

Bolaget kommer troligtvis visa en ganska omfattande förlust i q1 som de har aviserat om. Sen under q2 kommer bolagets resultat förstärkas med ca 16 miljoner kronor tack vare den uppskjutna guldprissäkringen vilket i bästa fall kommer generera en stor vinst över 20 miljoner kronor för q2 beroende på om dem klarar av 200kg för q2. Dem har haft problem att uppnå volymer på över 200kg men jag håller fortfarande tummarna.

– Anrikningsverkets kapacitetsökning kommer att möjliggöra att fattigare, idag olönsamma, mineraltillgångar kan överföras till mineralreserver som kan brytas och anrikas i det befintliga anrikningsverket. Därmed kommer den årliga guldproduktionen att öka och Bolaget kommer att ha fördel av de högre volymer guld som kan säljas till rådande marknadspris. Ovanstående åtgärder kommer att påverka uppskattade mineraltillgångar och -reserver såväl som uppskattningen av verksamhetens livslängd. Dessa uppgifter uppdateras under kommande månader och kommer att publiceras då de blivit klara.

Jag rekommenderar alla att läsa på om Endomines för min tanke är att omvärlden kommer att vara skakig vilket kommer vara en fördel för guldpriset och resultera i högre vinster för guldproducenter.

Här har ni en länk till årsredovisningen.

http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-EI7J1/1738710236x0x557823/1260F9BE-9ECD-4B0E-A739-03AF987145CB/Endomines__R_2011_WEB.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?