Post entry

Olja, gruva och IT i min portfölj.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hej

Det har varit både spännande och roligt att följa det som hänt på börsen hittills i år. Jag har stuvat om min portfölj ganska rejält bara de senaste två veckorna och har nu bara tre olika aktier i portföljen.

Mina innehav ser just nu ut enligt följande:

Lundin Mining 30,06%

EnQuest 30,12%

FormPipe Software 39,82%

Så här har jag motiverat mina val:

Beslutade mig för att bara ha tre olika aktier när jag räknat på mina courtageavgifter under hösten 2010. Jag hoppas att när jag bara har tre olika aktier åt gången, så kanske jag behöver sälja och köpa mer sällan. Men det är ju inte säkert att det resonemanget håller...

Lundin Mining: Har gynnats av de allt högre kopparpriserna. Sen inte bara ryktas det om en sammanslagning utan det förefaller ju bli ett faktum om inte aktieägarna sätter stopp vid bolagstämmor i Mars. Det nya bolag som skall bildas kommer att heta Symterra och jag har svårt att se att denna nya aktie inte kommer att bli populär. Valde mellan LUMI och flera andra gruvbolag. Tycker att jag valde rätt! Min riktkurs 65kr, baserar sig på min uppskattning att kopparpriserna kommer att vara fortsatt höga.

EnQuest: Bolag bör hela tiden vara innovativa och anpassningsbara för att kunna nyttja resurser optimalt. Klarar man inte detta kommer alltid förr eller senare en konkurrent (läs Enquest) och tar den bit av kakan man inte kunde ta vara på. Denna princip kan sammanfattas med ett uttryck som myntats i en publikation (Social Statics, 1851) av den liberale Herbert Spencer, Survival of the fittest. Uttrycket kom senare att kopplas till Darwin. Enquest är ett inovativt oljebolag som genomfört projekt på rekordtid vad gäller utvinning av olja till havs. Det räckte nästan med att bara se deras bolagsfilm, vilken jag verkligen kan rekommendera, för att jag skulle välja Enquest. Tror att andra har mycket att lära från Enquest. Så om ni har plats för något annat än Black pearl i Er portfölj...

http://www.enquest.com/FullPageWithoutTouts.aspx?m=161

Riktkursen på Enquest blir 21,50kr. Bolaget har inte de skulder som andra oljebolag dras med. Det finns en god tillgång på kredit så företaget kan välja att expandera när som helst. För att ge mervärde så behöver de bara lyckas med en sak vid sin expansion. Samma tekniska bedrift som sist!

FormPipe Software: När det gäller att effektivt hantera informationsflöde i en stor organisation så vet FormPipe vad som gäller. Deras framgångsrika ECM-produkt, FormPipe Platina, har sålts till bland andra Tele 2. Man har tecknat avtal med kommunala aktörer i Sverige och har dessutom uppgraderingstjänster och underhåll vilket leder till mervärde på omsättningen hos befintliga kunder. En medveten strategi är att inte växa för fort utan att sälja genom partners. Därmed blir bolaget inte en lika stor risk för investerare. Ett flexibelt och kompetent bolag som gör vinst. Kursen kommer sannolikt att gå upp när deras bokslut publiceras och visar god vinst. Här finns också aktieutdelning att vänta. Survival of the fittest här också? FormPipe är för mig vad svensk IT handlade om för redan 50-60 år sedan. Att kunna hantera sin information så pass smidigt och strukturerat att det ger en konkurrensfördel. Min riktkurs blir 19.20kr då jag tror att partnersamarbetet kommer att leda till mer och mer försäljning.

En besvikelse för mig detta år har varit att PA Resources tappat sitt förtroende, och jag blev tvungen att sälja aktien i Fredags. Aktien handlades helt enkelt för lågt och jag stod fast vid mitt beslut att sälja när kursen blev lägre än vad jag hade satt som gräns för behåll. Får köpa om aktien om förtroendet blir bättre.

Tills dess köper jag Black Pearl och Enquest om jag skall fylla på med mer olja.

Lycka till alla, med era val av aktier!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?