Post entry

Måluppföljning 2010 och Top Trades för 2011

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag sitter här på kontoret och jobbar över lite! Har ett par roliga IT-projekt i uppstart, men måste ju passa på att se till portföljen också. 2010 var ett bra år för mig. Sen jag startade mitt företag har min inkomst före skatt på 3 år ökat med ca 100%. Detta säger iofs mer om det svenska skattesystemet som anställd än om mina prestationer. Ca 200 000 SEK tillförde jag i nysparande under 2010, godkänt vad gäller det målet. Min portfölj då? Jo, den har gått upp ca 15%. Sämre än OMXS index, men jag placerar med ganska låg risk. Mitt mål var referensränta + 10% så jag får ändå godkänt där tycker jag.

För 2011 drar jag ned målet vad gäller nysparande till 180 000 SEK då jag ser att jag inte kommer jobba lika mycket. Avkastningsmålet blir referensränta + 8%. Med den takten kommer det visserligen ta ett par år innan jag kan ge Ture en match om bästa solstolen men jag ska nå privatinvesterare på heltid innan jag är 35 bedömer jag. Mycket handlar om tålamod och att bli bättre långsamt. Jag läste nånstans att de flesta måste lägga ned 10 000 timmar på nåt innan man blir riktigt vass på det. Jag har egentligen inte varit speciellt märkvärdig på det jag tagit mig för, men har en förmåga att konstant förbättra mig lite grann och tänka långsiktigt vilket tagit mig en bit i alla fall.

Hur är tanken att jag ska nå avkastningsmålet 2011? Generellt är det inte köpläge över linjen tror jag så den första komponenten blir stockpicking.

Många aktier på Large Cap har gått ruskigt bra. Jag tror det är läge att plocka hem lite Large Cap-vinster och våga sig på att placera lite längre ned i börslistorna. Det av två anledningar. Dels kan det här finnas bolag som är intressanta för uppköp nu när företagsuppköpen tar fart. Dels kommer börsen leta efter eftersläntrare att köra upp tror jag.

Analys av några mindre, intressanta bolag:

Wesc. Den attraktiva tvåsiffriga tillväxten finns där. Mycket av resultatökningen bör kunna hamna på sista raden. Justerat P/E bedömer jag för innevarande år till ca 16.5 (kurs 92.25). Frågan är hur länge man vågar vänta med att köpa? Andra snabbväxare som Mekonomen, H&M och Avanza har P/E-tal 50% över detta. För att det skulle vara ett klockrent köp skulle P/E dock behöva falla under 15.

Entraction. Justerat P/E för innevarande år bedömer jag till 12.5. Men redan nästa år kan justerat P/E sjunka till 8. Ett välskött bolag som bör kunna ge stark utdelning. De bör över tre-års-cykel kunna dela ut 24% av nuvarande kurs på 25 SEK. Kanske inte blir en tillväxtraket men väl en kassako.

Softronic. Förvärvet av Modul 1 ställde allt över ända. Jag ser potentiellt problem med detta förvärv. Ett plus är dock att Modul1 tar med sig förlust-avdrag på 80 msek som Sofronic kan dra nytta av. Potential därför för en riktigt vinstskräll! 75 öre i VPA för 2011 kanske. Därefter bör Modul1 vara integrerat och då med lite tur kan vi nå 1 SEK i VPA för 2012. Utdelningen på 45 öre bör inte vara i farozonen. Storägarna Anders Eriksson ökar sitt innehav.

Sigma och Prevas. Två konsulter med låga P/S-tal som kan vara aktuella för uppköp av utländska jättar. Prevas kanske ligger bäst till då man i princip gör nollresultat vilket gör att kursen får svårt att hänga med upp.

Den andra komponenten för att nå målet är placering i råvaror. Här föredrar jag olja och silver. Jag tror dessa har potential att fördubblas inom en treårsperiod oavsett hur det går för USA och oavsett hur mycket pengar som trycks upp.

Jag hinner säkert ändra kurs många gånger innan jag får summera 2011, men det blir ett spännande och utmanande år.

God Jul på er!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?