Post entry

EQL Pharma - sju gånger pengarna

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

EQL Pharma noterades på Aktietorget i tisdags. Listningsemissionen övertecknades kraftigt med en teckningsgrad om 230 procent. Det är inte konstigt med tanke på vad vi kan förvänta oss av bolaget. Min riktkurs på ett års sikt är 37 kronor om bolaget inte gör flytten till Stockholmsbörsens smallcap-lista. I så fall är riktkursen 55 kronor. En rejäl uppsida i kombination med en begränsad nedsida gör EQL Pharma till ett av de hetaste casen just nu.

EQL Pharma startades 2006 av Christer Fåhreus och Karin Wehlin. Verksamheten består i utveckling och försäljning av generika. Generika är läkemedel som är likvärdiga originalläkemedel där patenten har löpt ut. Generika sänker priset för konsumenterna. Generellt kan man säga att 90 % av läkemedel som säljs (där patenten för originalet löpt ut) är generika och 10 % är originalläkemedelet. Enligt lag om läkemedelsförmåner ska läkemedel inom läkemedelsförmånen som lämnas ut mot recept bytas ut mot det billigaste likvärdiga läkemedlet.

EQL Pharma har idag 15 produkter och 8 nya på gång – alla på plats senast 2015. Under 2016 är tanken att lansera ytterligare 4 läkemedel. Den totala produktportföljen kommer således att bestå av 27 läkemedel redan 2016. Fokus ligger på ”first-in-class generics” och det är extremt viktigt. Det innebär generika som inte har andra konkurrenter än originalet. Produkterna säljs i Norden. De läkemedel som är aktuella för EQL Pharma är små globalt, men relativt stora i Norden. Det innebär att de stora generikabolagen inte tycker att dessa lokala läkemedel är värda att satsa på. För en nisch-aktör som EQL innebär det en guldgruva. För att bättre förstå marknaden och varför EQL Pharma sitter i en unik sits föreslår jag en genomläsning av bolagets listningsmemorandum på denna länk: http://www.aktietorget.se/InstrumentDocuments.aspx?ID_Company=333

Exempel på generika från EQL och originalläkemedlet:

Generika: Glepark Original: Sifrol

Generika: Sumatriptan Original: Imigran

Generika: Olanzapine Original: Zyprexa

Generika: Cilostazol Original: Pletal

De 8 nya läkemedel som ska lanseras omsätter i originalen 400 MSEK i Sverige med mycket liten eller ingen konkurrens. Kom ihåg att EQL Pharma inte är ett förhoppningsbolag. Omsättningen årets tio första månader var 16,6 MSEK med ett svagt negativt resultat.

Varför kommer EQL att lyckas?

Nyckeln till framgång för EQL Pharma är nisch-strategin. Att utveckla generika där EQL kommer att vara ensamma med originalläkemedlet är mycket lönsamt. Globala generika bolag kommer inte att ge sig in på EQL:s marknader eftersom de är för små för dessa drakar. Viktigt är också personerna i bolaget. Kerstin Wehlin, styrelseordförande, har lång erfarenhet av flera olika bolag inom Life Science. Hon har dessutom varit CFO hos en stor generikaaktör. Viktigast för mig är dock Christer Fåhreus, VD. Fåhreus är en serieentreprenör som satt många bolag på börsen. Vissa är framgångar, t ex Cellavision, andra har gått sämre, t ex Anoto, ytterligare några är fortfarande oklara i sin framgång, Precise Biometrics, Respiratorius och Agellis. Den stora skillnaden mellan dessa Fåhreus-bolag och EQL Pharma är dock att EQL är Fåhreus stjärna. Det är i detta bolag han själv väljer att vara VD. Det är detta bolag han ska se till att göra extremt framgångsrikt med hjälp av all erfarenhet han nu har med sig.

Värdering

Teckningskursen 5 kronor är satt lågt för att säkerställa glada aktieägare. Det är en smart strategi även om den kostar huvudägarna i form av utspädning. Vi har sett att det har varit framgångsrikt i flera bolag, senast Prostalund som noterades till 9 kronor och kort därefter toppade strax under 40 kronor. Det finns 13,5 miljoner aktier i bolaget och 0,64 miljoner teckningsoptioner med lösen kurs 7 kronor. Huvudägare har som vanligt en lock-up klausul. Som en parantes kan nämnas att det innebär att free-float i aktien, d v s de som kan handlas över börsen bara är ca 38 procent av aktiekapitalet.

EQL Pharma har prognostiserat en omsättning på 60-100 MSEK år 2015 med ett resultat efter skatt i intervallet 20-30 MSEK. Orsaken till det ganska breda intervallet har att göra med när och på vilket sätt lansering av nya produkter sker. Det är svårt att säga exakt – därav ett best och ett worst case scenario. Prognoser är prognoser, men en kille som Christer Fåhreus tar inte lätt på dessa. Det handlar om hans stjärnbolag och hans anseende. Om vi därför utgår från att resultat efter skatt hamnar på 25 MSEK år 2015 (mitt i intervallet) så motsvarar det en vinst per aktie om 1,85 kronor. På Aktietorget lär inte bolaget värderas högre än p/e 20. Det ger en motiverad kurs på 37 kronor i slutet av nästa år eftersom P/e-tals värderingar tar fasta på kommande års vinst. Tillväxten är en bit över 30 procent. Om värderingen ska vara P/E/G 1 så innebär det en kurs på 56 kronor. Detta är dock bara sannolikt om bolaget byter lista till Stockholmsbörsens smallcap-lista – vilket öppnar upp för småbolagsfonder. När det väl blir verklighet kommer EQL Pharma att vara en het kandidat för fonderna eftersom aktien sannolikt kommer att bli en utdelningsaktie.

Till vilken risk får man denna potential?

Allt kan hända men risken i EQL får betraktas som låg. För det första är bolaget finansiellt stabilt. Förutom 8 MSEK in från nyemissionen fanns det ca 2 MSEK i kassan efter årets tio första månader. Dessutom omsätter bolaget 16,6 MSEK årets tio första månader med ett svagt negativt resultat. EQL Pharma är med andra ord inget förhoppningsbolag. Viktigare för riskbedömningen är dock den breda produktportföljen. Med nästan 30 produkter i portföljen inom tre år är risken i verksamheten låg. Det går att jämföra med en brett diversifierad aktieportfölj. Den politiska risken är extremt låg eftersom det är generikabolagen och den modell som tillämpas som säkerställer överkomliga läkemedelspriser.

Sammantaget besitter EQL Pharma samma potential som risk-aktier (tänk Respiratorius, Kancera, CLS, Pharmalundensis m fl) men till betydligt lägre risk. Aktien handlas just nu till 5,20 kronor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?