Post entry

Ericsson - äga eller sälja?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ericsson hör till de mest genomlysta bolagen på stockholmsbörsen. Många analytiker ägnar sig på heltid åt att följa aktien. Då skulle det inte finnas mer att säga. Eller?

Ericsson B 72 kr

Presentation:

Telekombolaget Ericsson har tre affärsområden: Nätverk, Globala tjänster och Multimedia. Ericsson är dessutom hälftenägare i telefontillverkaren Sony Ericsson.

Det som talar emot ett ägande:

Ålandsbanken sänker sina prognoser för Ericsson och sänker rekommendationen till minska från tidigare neutral. Riktkursen sänks till 72 kronor från tidigare 80 kronor. (5:e Oktober 2010) kronan har stärkts har i sin tur lett till lägre försäljning och vinster för Ericsson.

De nya valutakurserna har fått till följd att Ålandsbanken spår en minskad försäljning 2011-12 med sex procent och ett nio till tio procent lägre resultat.

På kort sikt har Ålandsbanken identifierat ett orosmoment. Frågan är om komponentbristen som drabbade bolaget under det andra kvartalet har förbättrats och om den organiska tillväxten börjat ta fart. Ålandsbanken har inte sett några tecken på att detta skulle vara fallet och att det därför anser de att det finns en nedsiderisk i samband med rapporten, som kommer den 22 oktober 2010.

Ericsson får allt hårdare konkurrens. Ericsson må vara världsledande på radioteknik och mobilsystem – men bakom radiobasstationerna ökar konkurrensen i en blixtrande hastighet.

Handelsbanken gav en säljrekommendation i augusti 2010, när Ericsson kostade 80 kronor.

Med en organisk försäljningsminskning på 18 %, var återigen Networks sämre än förväntan för andra kvartalet. Nortel pressade återigen upp vinsten det andra kvartalet och Handelsbanken estimerar att det organiska EBIT kommer att minska med 30 % jämfört med samma kvartal i fjol. Vidare förväntar sig banken en negativ mixförändring med lägre USA-försäljning kompenserat för högre 3G-försäljning i Kina och i Indien till lägre marginaler. Bankens EBIT-estimat för 2011 är baserat på en 6 % minskning i Opex. Bolagets aktiekursutveckling har slagit Nokias dramatiskt över de senaste två åren och handlas till ett premium 2011e P/E om 1,45x. Handelsbanken anser att detta är omotiverat, då det finns större potential för Nokia att minska sin strukturella kostnadsbas på lång sikt. För övrigt ser banken större tillväxt på mobilmarknaden än på infrastrukturmarknaden. Rekommendationen är Sälj.

Aktien ligger i en fallande trend, inför rapporten, och har pressats nedåt sedan den förra, som kom den 23 juli 2010.

Det som talar för att man skall behålla:

Goldman Sachs sänker målkursen på Ericsson från 105 till 96 kronor för att reflektera sänkta vinstestimat. Banken ser dock aktien som fortsatt attraktiv och rekommendationen är kvar på köp. Det framgår av en analys publicerad den 8:e oktober 2010.

Ericsson gör framryckningar i Nordamerika. De är fortfarande starka i Kina, trots en svår huvudmotståndare (Huawei). Indien kan stå inför ett genombrott.

Om rapporten visar på tillväxt kommer kursen att lyfta. Ericsson är fortfarande marknadsledande i vissa avseenden.

Kursen kommer börja röra sig om tillväxten kommer tillbaka, vilket den inte har gjort än. SE börjar visa vinst och har av fått beröm för sina nya telefoner, ST visar fortsatt förlust men är konjunkturkänsligt vilket gör att svarta siffror kan ta något åt.

Ericsson kan vara bra, frågan är dock om efterfrågan kommer tillbaka på nivåer innan krisen. Nokia har satsat länge och deras samarbete med Siemen börjar ge resultat vilket gör att även de kan blanda sig med i leken. Nokia har tydligt uttalat att detta område kommer bli en prioritet i framtiden. Skulle sammanfatta marknaden så här.

Marknadsledare: Ericsson har med skapliga marginaler och skal fördelar fortfarande ett järngrepp om förstaplatsen.

Utmanarna är många: Nokia, Siemens, ZTE, Huawai (Kina), HTZ (Tailand), Alcatel, Lucent, och Motorola. Ericsson framstår som en stjärna i jämförelse med dessa om man beaktar att flera av dem har svårt att plocka marknadsandelar om de inte får statilig hjälp. (Huawai i Kina). Konkurrenterna kämpar med hög skuldsättning, och små marginaler.

Ericsson ligger på sjunde plats, enligt statistik från sex kontinenter, 50 länder och 7000 återförsäljare. Krusell har avslöjat att Samsung Galaxy var den bäst säljande mobilen under september 2010. Nokia innehar fyra positioner på listan. Parantesen visar augusti månads försäljning, och då var Ericsson inte ens bland de tio topp säljarna.

1. (2) Samsung I9000 Galaxy S

2. (1) Nokia 3720 Classic

3. (4) Apple iPhone 4

4. (3) HTC HD2

5. (10) HTC Desire

6. (7) Nokia C5

7. (-) Sony Ericsson Xperia X10

8. (-) Samsung B2100

9. (9) Nokia E52

Framgång i Bangladesh

Ericsson ska leverera och sköta majoriteten av operatörens sajter i landet. Huawei ska byta det existerande radionätet i östra delen av Bangladesh. Partnerskapet ska också innebära att näten är redo för en snabb utrullning av 3G-tjänster vid ett senare tillfälle.

Palestina

Ericsson har tecknat ett utökningskontrakt med teleoperatören Jawwal i Palestina. Teleoperatören Ericsson, går in i den tionde fasen i uppgraderingen av nätet.

Ericsson hänger kvar på topplistade aktier:
Telekomleverantören Ericssons aktie ligger kvar på HSBC:s lista 'Europe Super Ten'. Rekommendationen på aktien är övervikt med riktkursen 95 kronor. (1 okt 2010)

Ericsson fortfarande konkurrenskraftig, men kunderna kräver allt mer.

Tillväxten avtar, men värderingen är måttlig.

Credit Suisse spår att mobiloperatörernas intäkter kommer öka med endast fyra procent per år globalt de närmaste åren. Det är endast en tredjedel av den genomsnittliga tillväxten år 2004 till 2008.

Nokias problem består i att bolagets smart phones inte är tillräckligt bra. Ericsson har god efterfrågan på nätverksutrustning är i USA men mattas i Kina. Europamarknaden är svag då operatörerna kan klämma ut mer i de befintliga näten.

Ericsson handlas till P/E 14. Det är något under snittet de senaste fem åren. Marknaden kommer troligen fortsätta att konsolideras och efterfrågan kommer att förbättras. Under den tiden är Ericsson fortsatt konkurrenskraftigt. Nokia kan inte säga detsamma om sina mobiltelefoner.

Förväntningarna kan komma att överträffas.

Förväntningarna på Ericsson är försiktiga, och det inger förhoppning om att marknadens estimat, skall överträffas:

Credit Suisse upprepar rekommendationen Outperform för Ericsson eftersom de spår ett starkt andra halvår för bolaget till följd av volymåterhämtningen i Kina och i Indien tillsammans med stabila investeringsnivåer bland de nordamerikanska operatörerna.

Banken väntar sig en ökning av infrastrukturinvesteringarna hos China Mobile, vilka har ett behov av att stärka sina GSM-nät då trafiktillväxten ökar. China Unicom väntas bygga ut sitt 3g-nät under det andra halvåret.

I Indien spår banken att operatörernas investeringar kommer att tillta efter att säkerhetsregleringar hämmat importen av telekomutrustning under första halvåret.

Credit Suisses EPS-estimat för Ericsson ligger vid nivåerna 6,15 kronor för 2010 och 7,25 kronor för 2011, vilket är 4 % respektive 15 % över marknadens konsensusförväntningar.

.....

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?