Post entry

Ett starkt köp, ett köp och ett avvakta.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tre aktier jag tidigare skrivit om; Amhult2, Ambia Trading Group och Abelco, gör jag här en liten uppdatering av. Någon ser ännu mer intressant och någon mindre intressant.

Pärlan i sammanhanget är det lilla Göteborgsföretaget Amhult2. De utvecklar 44 000 kvm mark i Torslanda i projektet Amhult etapp 2. Man bygger för att förvalta i egen regi och gör detta på egen mark och med låg belåning. Bolaget bygger inga bostadsrätter utan hyreslägenheter, lokaler och parkeringsplatser. Dessa förvaltas sedan i egen regi med gott resultat. Bolaget och därmed aktien är ganska lätt att räkna på. Man vet med ganska liten osäkerhet kostnader och intäkter och när de olika delarna är färdigbyggda. I min kalkyl ser vi, när etapp 2 är klar, omkring 2021 en VPA på c 11-12 kr, en substans som är minst den dubbla mot dagens och en utdelning på 5-6 kr/aktie. Detta betalas idag till c 62-63 kr. De senaste kvartalsrapporterna bekräftar caset och gör det än mer intressant. I min prognos är VPA c 0,80 per aktie för helåret 2017. Redan efter de första nio månaderna blev utfallet 1,05. Bolag som överhuvudtaget sysslar med bygg eller fastigheter är idag inte populära på marknaden. Detta drabbar även ett bolag som Amhult2, som redan i utgångsläget var undervärderat. Idag är detta för mig ett starkt köp med hög potential och låg risk. Fast det handlar om minst 3-4 års horisont.

Ambia Trading Group är ett spännande småländskt litet bolag med stor potential, men viss risk. Dock har risken minskat och potentialen ökat på senare tid. Orsakerna är två; att man i rapporter visat att man verkligen är på väg att komma till rätta med ett stort bekymmer, den höga finansieringskostnaden samt att de 20 % man äger av Intropris nu är på väg att få ett mer exakt värde genom en notering. Ambia värderas idag till drygt 40 miljoner. Man äger alltså 700 000 aktier i Intropris. Detta spännande bolag står just nu inför en emission med efterföljande notering. Kursen i emissionen kommer troligen att bli 20:-/aktie. Närmare besked kommer efter stämman i morgon torsdag. Om vi räknar bort värdet av Ambias innehav i Intropris, hamnar vi under 30 miljoner. För detta får vi alltså ett bolag som i min prognos omsätter c 1 miljard nästa år. Om utvecklingen mot lägre finansieringskostnader fortsätter, liksom synergieffekter och högre beläggning, borde kanske 1 % av omsättningen bli VPA. Då handlas aktien till p/e 3 exklusive innehavet i Intropris på prognos 2018. Att det inte blir starkt köp, utan köp,motiveras av historien med dålig lönsamhet. Potentialen är mycket stor, men viss risk. Att Peter Gyllenhammar under 2017 ökat sitt innehav i Ambia kraftigt och nu är en av de stora ägarna med styrelserepresentant, stärker dock kraftigt caset. Vi kan här ha en flerdubblare på 1-2 års sikt.

Abelco tycker jag det finns en del tveksamheter kring. I den senaste rapporten (i måndags) hade jag hoppats på positiva uppdateringar om portföljbolagen. Fanns inget sådant, möjligen med undantag för det intressanta bolaget Quickbit och skrivningar om att Umida ser bra ut. Övriga delar ser mest ut att äta pengar och utdelning av dessa till aktieägarna ligger nog en bra bit fram, om det blir aktuellt över huvud taget. Marknaden delade den synen och satte ned kursen i samband med rapporten.. Denna kursnedgång gör att jag sätter ett avvakta, men på gränsen till sälj. Det finns dock några potentiella kurshöjare; emission i och notering av det mycket intressanta portföljbolaget Quickbit (där aktieägare i Abelco eventuellt får företräde), att Umida fortsätter sin påbörjade turn-around samt att något annat portföljbolag utvecklas i rätt riktning och blir en kandidat att dela ut och notera.

Sammanfattning: Amhult2 ser ännu bättre ut än tidigare. Ett av de mest intressanta bolagen som handlas och med en horisont på 3-4 år borde minst en kursdubbling, kanske tredubbling, inträffa. Och dessutom under relativt låg risk. Ambia går också i rätt riktning, ganska hög risk (men mindre än för ett halvår sedan) och riktigt kittlande potential. Abelco, mer tveksamt. Jag avstår för tillfället. Kan dock ändras.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?