Post entry

Expres2ion står inför genombrott med sitt covidvaccin

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Expres2ion Biotechnologies är en potentiell mångdubblare med sin häpnadsväckande Covid-19 vaccinkandidat ABNCoV2 som förväntas vara på marknaden, med ett nödgodkännande av EMA/FDA, redan runt årsskiftet.

Inget hittills godkänt covid-19 vaccin, inklusive de som är baserade på mRNA teknologi, har visat på lika stark immunrespons i main circulating strain (Wuhan) och den sydafrikanska mutationen som Expres2ions kandidat. Om även detta visas i de kliniska försök som nu pågår har vi potentiellt det första universiella covid-19 vaccinet. Och det kan finnas på marknaden redan inom 6 månader med ett nödgodkännande (EUA) ifrån EMA/FDA.

https://ml-eu.globenewswire.com/Resource/Download/aaca570e-2b1a-41a1-8681-62a6b44ce677

Just nu pågår framtagning av "second generation vaccine" mot covid och behovet är stort. Vi har sett bakslag av adenovirusbaserade produkter som Astra och J&J där framförallt säkerheten har svävat med några riktigt otäcka biverkningar och där dessa vaccin mer eller mindre fasats ut. De mRNA baserade vaccinen som t.ex Pfizers har visat på god effekt och säkerhet men allt mer data och forskare är överens om att vi kan komma att behöva omvaccineras oss med dessa var 6e till var 12e månad. Detta gör att det finns behov för fler och bättre vaccin och tekniker för att långsiktigt bekämpa covid.

https://www.aktiespararna.se/sites/default/files/expres2_210421_sv.pdf

Inom dansk lifescience finner vi ett svensknoterat bolag på First North i form av Expres2ion Biotechnologies. Bolaget har, tillsammans med sin joint-venture partner Adaptvac (som man äger till 34%) & Köpenhamns Universitet, utvecklat sin Covid-19 vaccin kandidat som just nu befinner sig i slutskedet av FAS1/2a hos Radhoud University Medical Centre i Nederländerna. Interimsdata av de första 18 behandlade friska frivilliga visade på god säkerhetsprofil. Headline data ifrån studiens samtliga 42 deltagare presenteras inom cirka 2 veckor och visar det på samma starka immunrespons och säkerhet som i de pre-kliniska försöken validerar det hela bolagets teknikplattform och kan komma att segla upp som det bästa och säkraste covidvaccinet vi har att tillgå.

https://mb.cision.com/Main/14402/3322817/1399499.pdf

Kandidaten är utlicensierad till Bavarian Nordic som har för avsikt att starta FAS2 studier i början på juli på cirka 200 patienter som tidigare behandlats med ett annat vaccin eller har antikroppar mot viruset. Vaccinet kommer att undersökas som en förstärkare (booster) av andra redan godkända vacciner, en marknadsposition som förväntas vara av betydelse i den fortsatta kampen mot SARS-CoV2-viruset.

https://mb.cision.com/Main/14402/3157573/1281946.pdf

Ytterligare finansiering krävs innan projektet kan gå in i en avgörande fas 3-studie till hösten, något som Bavarian åtagit sig att lösa. Det förs i dagsläget diskussioner med danska regeringen, andra regeringar, CEPI och andra likvärdiga institut.

https://www.youtube.com/watch?v=zpzFEZV0LhE

Vaccinkandidaten är baserad på samma teknik som Novavax d.v.s cVLP som står för capsid virus-liked particle. Den stora skillnaden, kandidaterna emellan, är att Expres2ion behöver inte adjuvans vilket minskar reaktogeniciteten (biverkningar) och skapar ett starkt men oerhört säkert vaccin. Det faktum att Novavax kandidat visade på 90% effektivitet stärker tekniken och därmed Expres2ions kandidat.

https://edge.media-server.com/mmc/p/k35abedo Webcast Q3 report

En riktigt intressant iakttagelse av just VLP tekniken som Expres2ion använder sig av är att det spekuleras kring att kapsel-baserad antigen-display inducerar mer långlivade T-celler i blodplasma, vilket potentiellt ger immunitet i årtionden. Något som påvisats i HPV-vaccin baserade på VLP-tekniken. Skulle Expres2ion påvisa denna långvariga effekt sitter de på covid-19 pandemins långsiktiga lösning!

https://www.aktiespararna.se/sites/default/files/expres2_210421_sv.pdf

Andra möjliga fördelar

 • Mycket hög immunogenicitet genom neutraliserande antikroppar
 • Inget genetiskt innehåll i vaccinet
 • Stark effekt efter första dosen
 • Långvarigt T-cellssvar cVLP
 • Lätt att hantera och distribuera världen över jämfört med andra vacciner

https://www.aktiespararna.se/sites/default/files/expres2_210421_sv.pdf

Kommande triggers

 • Headline results FAS1/2a början på juli.
 • Start FAS2 (Bavarian) början på juli
 • Säkrad finansiering FAS3 (Bavarian) juli/augusti
 • Resultat FAS2 (Bavarian) augusti
 • Start FAS3 (Bavarian) till hösten
 • Vaccin på marknaden till årsskiftet/början 2022 med nödgodkännande (EUA)

Övriga projekt/kandidater

Utöver covid-vaccinet, där mycket fokus just nu hamnar, pågår flera andra projekt inom bolaget. Bl.a. Bröstcancervaccin (pre-kliniska resultat andra halvåret i år), Malaria (FAS2a) och Influenza (pre-klinik).

https://expres2ionbio.com/pipeline/

Värdering

I ett huvudscenario antas 394 miljoner doser av covid-vaccinet. Varje dos kostar ca 15EUR alltså cirka 150 kr. Det ger en försäljning på 59,1 miljarder. Det är en andel som ska dela på detta. Adaptvacs royalty ifrån Bavarian antas 10 % ger 5,91 miljarder till Adaptvac varav Exp får 11% royalty (Också antagande). Det gör att Exp får 1,1 % av vaccin sales således 591 miljoner. Utöver det är avtalet med Bavarian värt 1,7 miljarder i milestones vid vissa försäljningsnivåer. Antag 591 miljoner i intäkter på royalty och 300 miljoner i milestones första året det ger 891 miljoner i intäkter totalt för Expres2ion. Burnrate i förhållande blir mycket lågt vilket ger en vinst på 850 miljoner kr med p/e 10 ger det ett värde på Expres2ion på 8,5 miljarder.

Expres2ion äger som bekant 34% av Adaptvac. Adaptvacs värde blir vid ett sådant scenario: vinst 5,91 miljarder med p/e 10 ger cirka 59,1 miljarder. Expres2ions del cirka 20 miljarder. Totala värdet på Expres2ion blir 8,5+20 miljarder ger cirka 28,5 miljarder i börsvärde. Det skulle motsvara en kurs på 972 kr, base case. Potentialen ligger alltså i spannet 200-2000 kr per aktie i ett bull-case.

Det här är inget köp- eller säljråd. Gör alltid egna analyser och dra egna slutsatser.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?