Post entry

Eyeonid gör som Google, Ebay och Apple – tar klivet in i AI

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Säkerhetsföretaget Eyeonid förändrar marknadens spelplan - tar ytterligare ett steg i sin tillväxtstrategi genom att förvärva företaget AI-företaget Tirsys CVBA i Belgien.

I samband med börsnoteringen utlovade Eyeonid VD Daniel Söderberg att han har som mål att företaget ska växa snabbt och värderas till en miljard kronor i en nära framtid. Nu ökar bolaget tempot och växer både organiskt och via förvärv. Och det är inte vilket förvärv som helt, utan ett bolag inom den stekheta sektorn ”deep tech”. Detta är starten på något stort, riktigt stort.

En långsiktig investering på en kortsiktig marknad

Börsen är skakig och många investerare letar endast efter kortsiktiga investeringar och kursuppgångar. Det här förvärvet visar att Eyeonid ledning även investerar för framtiden. För att skapa långvarig avkastning måste man hitta bolag vars tillväxt drivs av interna faktorer som ger utdelning på en längre tidshorisont. Till skillnad från många bolag som endast är fokuserade på resultaten under nästa kvartal, visar det här förvärvet alltså att ledningen även är intresserade av resultaten och tillväxten om ett till två år.

Förvärv som tar oss ut i världen

Tirsys är ett nischbolag som arbetar med NLP (https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_language_processing) vilket i sin tur vilar på artificiell intelligens och maskininlärning.

Detta ger enorma framtidsmöjligheter och kommer att bredda och fördjupa Eyeonid´s kunskaper ytterligare.

Tirsys är mycket långt framme inom maskininlärning (deep learning) – vilket betyder att de har utvecklat system för att kunna dra slutsatser från stora mängder bakgrundsdata, som i automatöversättning eller att systemet lär sig känna igen delar av kreditkortsuppgifter, mailadresser, personnummer i olika sammanhang och mönster.

Det går även att läsa på Tirsys webbsida att de har utvecklat en service som kompletterar Eyonid tjänster:

“Security and Intelligence

Generate an automatic profile of suspects: names, aliases, physical description, nationality, relations, crimes...”

Förvärvet av bolaget är en milstolpe för Eyeonid, eftersom det skapar förutsättningar att ta ett rejält steg ut på den internationella marknaden.

Bolag som Google, Ebay och Apple gör det – nu också Eyonid

Det är ingen slump att världsledanade bolag har fokus på Ai och fokuserar sina investeringar på det.

http://www.breakit.se/artikel/3599/svenska-expertmaker-kops-av-ebay-bolaget-kvar-i-malmo

http://www.breakit.se/artikel/4085/nicolai-wadstrom-och-bootstraplabs-gar-all-in-pa-ai

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/01/05/apple-investerar-i-ny-monsterfond.html

https://www.axios.com/exclusive-google-launches-ai-investment-arm-2423046588.html

De flesta förvärv inom AI handlar om mycket stora pengar, ofta miljardbelopp. Bara det faktum att EOID har lyckats förvärva ett AI-bolag innebär två saker:

  • EOID har fått bolaget billigt eftersom man inte har miljarder i kassan.
  • Det förvärvade bolaget ser stora möjligheter i EOID som ägare eftersom de accepterat betalning i EOID aktier.

Bara för att man är bra på utveckling inom AI så är det långt ifrån klart att man hittar lönsamma användningsområden – detta är ett klassigt problem för många duktiga teknikföretag.

Med EOID får man plötsligt ett riktigt attraktivt användningsområde där man kan tillföra något unikt jämfört med de stora drakarna (Google, Facebook, Amazon). Helt plötsligt kan AI och avancerad IT säkerhet gå samman. Nya möjligheter kommer skapas – möjligheter som vi inte ens kan fantisera om idag. Troligen kommer det gå undan, EOID har bråttom ut i världen. Med bra AI-baserade lösningar blir man en internationell aktör, en ”game changer” som helt ändrar vad som är möjligt.

Det är klart att Tirsys ser möjligheterna – dels får dom en lite summa betalt nu, men framförallt kommer de tjäna många miljoner när EOID lyfter till skyarna. För oss gäller det att ta position innan raketen lyfter.

Varför är förvärvet bra för EyeonID?

Tre omedelbara effekter:

  • Lätt att skapa fler produktlinjer.
  • Kan erbjuda en unik tjänst, klart bättre än konkurrenterna.
  • Får klart lägre interna kostnader för att producera tjänsten.

Fler produktlinjer

En ny tjänst är redan presenterad. Och det är en proaktiv digital bevakning av personnummer som mySafety kallar ID-skydd Bas.

Ett välutvecklat system baserat på NLP och maskinbaserad textanalys av darknet/deep web kan användas till mycket mer än ID-skydd. T ex skulle man rätt lätt kunna sätta upp ett system som hjälper mobbingutsatta att identifiera vad som sägs på nätet. Eller så skapar man en tjänst som hjälper företag att fånga upp ”brus” på nätet om det egna företag (eller dess konkurrenter).

Möjligheterna är stora samtidigt som det bör vara rätt lätt att med små förändringar skapa många högintressanta produkter. Enorma möjligheter som sagt, och tekniken är redan på plats.

Erbjuda en unik tjänst

AI och NLP baserad textanalys gör att EyeOnID på kort tid kan analysera ofantligt mycket större textmängder än tidigare. Med snabbare sökning och mer raffinerade metoder för att hitta ”träffar”, ökar EyeOnID radikalt möjligheterna för att i tid hitta varningsignalerna på nätet.

Träffsäkerheten blir helt enkelt mycket högre än tidigare, samtidigt som man hittar informationen snabbare. Med detta förvärv springer EyeOnID förbi konkurrenterna helt och hållet – de erbjuder en unik tjänst.

Lägre interna kostnader

Idag sker mycket av sökningen i deep web/darknet manuellt. Det kräver mankraft och är förhållandevis dyrt. När bolaget är litet klarar man av det men när kunderna ökar behövs det fler medarbetare vilket gör att kostnaderna drar iväg.

Med Tirsys förändras bilden helt. Man kan mångdubbla sökningarna utan att det kräver fler medarbetare, man kan växa i marknad och omsättning utan att kostnaderna ökar nämnvärt.

Vad är artificiell intelligens, maskininlärning och dataanalys?

Inom AI är det nu deep learning (DL) som är det absolut mest effektiva arbetssättet. Grovt förenklat handlar det om att bygga nätverk (över Internet) med tusentals eller miljontals sammankopplade datorer. Detta nätverk utsätts för en inlärningsfas på samma sätt som vi människor måste lära oss saker innan vi förstår dem. När inlärningen är genomförd kan nätverket själv använda kunskapen och lära sig att bli mer effektivt för varje gång.

Fördjupning finns på Wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Deep_learning eller https://it-ord.idg.se/ord/djup-maskininlarning/.

För att dataprogram ska bli smarta måste de läras upp och få rätt instruktioner. Genom att använda sig av algoritmer för igenkänning av mönster och beräkningsinlärning går det att lära våra maskiner att utföra olika arbetsmoment.

Inom dataanalys används maskininlärning för att utforma komplexa modeller och algoritmer som lämpar sig för prediktiv analys. Samspelet mellan maskininlärning och test av vilka algoritmer som bäst förutsäger, snabbar upp arbetsprocessen och gör det möjligt att handskas med och analysera stora mängder data på kort tid.

Genom att lära från tidigare samband och trender i data ger dessa analytiska modeller tillförlitliga beslutsunderlag och resultat som är möjliga att återupprepa.

AI och Deep learning (DL) är framtiden

Twitter, Yahoo, Netflix, Spotify, IBM, Adobe, Flickr och Uber är företag som investerar tungt i DL – man köper startups, anställer folk, och bedriver forskning och utveckling.

Google använder DL i runt hundra utvecklingsgrupper, bland annat för att automatiskt tagga bilder med vad de innehåller. Google har även startat ett eget riskkapitalbolag enbart fokuserat på förvärv av AI bolag. Detta är första gången Google riktar ett investeringsprogram mot en specifik typ av teknologi (https://www.axios.com/exclusive-google-launches-ai-investment-arm-2423046588.html).

Facebooks nya DL-algoritm Deepface sägs kunna identifiera ansikten i bilder med 97 procents noggrannhet. 

IBM har nyss köpt en miljard medicinska bilder, som man ska analysera via Deep learning och sedan ge till sin AI-dator Watson, som är stark inom annan AI-teknik. Tillsammans ska de ställa diagnoser.

Inom förarassistanssystem tycks DL vara på väg att ta över den bildtolkning som upptäcker fotgängare, bilar, sidolinjer och så vidare. Ett tecken på det är att Mobileye, en av de ledande chipstillverkarna, växlar till DL.

Och nu har alltså även Eyeonid köpt ett företag som ligger långt framme inom Artificiell Intelligens.

Ett rimligt antagande

EyeOnID är än så länge ett litet företag med relativt små resurser. De har med dessa resurser lyckats förvärva ett bolag i Belgien. Det måste ha tagit mycket tid, resurser och fokus från EyeOnID. De har samtidigt lanserat mySafety och även lanserat en ny tjänst med allt vad det innebär.

Det är rimligt att tro att de inte har hunnit att slutföra alla andra av de avtal som ligger upparbetade framför dem. Tänkte främst på MOVA och Alteles som Daniel hade som mål att avsluta innan den sista juni.

Min gissning är att dessa avtal ligger på agendan nu. Och att vi mycket snart kommer få se resultatet av detta i form av nya PM.

Jag äger själv aktier i Eyeonid. Texten ovan bygger på mina egna tolkningar och egna insamling av data. Den kan vara behäftad med fel. Värderingen bygger på ett antal subjektiva antaganden om framtida intäkter. Dessa kan materialiseras eller inte. Jag uppmanar dig att göra din egen research på bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?