Post entry

FED, ECB & Riksbanken

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Som jag skrev i augusti väntade jag mig inte en räntehöjning av FED eller en räntesänkning av Riksbanken under respektives septembermöten och betonade att en kortsiktig dollarnedgång var att vänta mot bakgrund av detta för att sedan börja återhämta sig efter räntebeskeden (nu).

Hela inlägget går att läsa här:

http://www.redeye.se/aktiebloggen/fed-us-dollarn

Vad händer nu?

- Draghi Pratade Upp Euron

I förrgår (23de sep) pratade Draghi upp euron genom att prata om utökade stimulanser.

Lite paradoxalt att euron steg mot bl.a. USD mot bakgrund av att Draghi inte var tillräckligt "dovish" i sina kommentarer.

Att Draghi ser en starkare EUR/USD trots prat om ökade stimulanser är en jobbig signal från marknaden. Marknaden har börjat m.a.o. att förvänta sig ökade stimulanser lite väl mycket nu. Fullföljs de inte kommer euron att dra betydligt mot andra valutor såsom USD. Jag tror att just dessa signaler och en räddsla för en stark euro ökar nu sannolikheten för ökade stimulanser från ECB's sida. De sista Draghi vill ha är en mycket starkare euro nu när inflationen spökar (0.1% i augusti). Samtidigt bör effekterna från Kina och dess devalvering smitta av sig på datan för europas ekonomin under okt/nov, det är ju trots allt lite fördröjning innan man ser sådant i statistiken.

Med det sagt räknar jag med en starkre USD mot EUR resten av året och ökade stimulanser från ECB.

- FED Höjer Räntan Senast i December

Sedan FED's räntemöte den 17e september har S&P 500 tappat ca 4%.

Yellen har således delvis orsakat fallande börskurser mot bakgrund utav att ha lämnat räntan oförändrad nu senast den 17e september. Oro på markanden och fallade aktiekurser är precis det Yellen inte vill se för att kunna motivera en höjning fullt ut.

M.a.o. rätt bra läge för Yellen att höja räntan under decembermötet och (förhoppningsvis) se en mer positivt börs som följd. En höjning signalerar trots allt att ekonomin går bra.

Varför då lämna räntan återigen oförändrad och se markanden fortsatta falla och samtidigt skada förtroendet för FED? Njaa, räntehöjningen senast i december är min tro. Det som talar emot är att volymer på marknaden tenderar att sjunka under julledigheterna vilket kan innebära en extra risk och fördröjning av räntehöjning till början av 2016.

- Riksbanken Agerar

Det sista Ingves vill är att se kronan stärkas. Då inflationen är fortsatt knackig samtidigt som experterna pekar på att budgeten knappast hjälper till kan Ingves känna sig tvingad att sänka räntan alternativt öka stimulanserna, vilket jag anser troligt. Samtidigt har norge, som är sveriges största handelspartner tillsammans med tyskland, sänkt räntan. norges ekonomi går väldigt dåligt mycket tack vare det låga oljepriset medan tyskland nyligen fick en "knock" i form av Volskwagen som står för hela 3% utav landets BNP. Ökar ECB stimulanserna, vilket jag tror, den 22a oktober anser jag det högst troligt att riksbanken följer efter för att motarbeta en starkare krona.

Jag kvarstår vid min prognos från i augusti om att USD skulle tappa på kortsikt men för att sedan återhämta sig och t.om handlas runt 9kr i början av 2016.

Räntemöten:

22a oktober: ECB

28de oktober: Riksbanken

28de oktober: FED

Vid frågor eller funderingar, hör gärna av er på aktiemalle1@gmail.com

Mvh

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?