Post entry

Fenix Fortsätter Färden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rapportdags i ett av marknadens mest högkvalitativa klädbolag.

Upp till bevis för Fenix. Kommer bolaget att fortsätta leverera? Mycket talar för det. Fenix har historiskt sett utvecklats mycket starkt och bolaget har sedan det för ett par år sedan fick ordning på retailsidan med bla avveckling av det norska butiksbeståndet, ständigt levererat enligt- eller bättre än marknadens förväntningar.

Aktien har den senaste månaden backat en del utan att några negativa nyheter tiillkommit. Det som skulle kunna ligga till grund för den sjunkande kursen, förutom det allmänna börsklimatet förstås, är en ökad oro för stigande produktionskostnader och därmed sjunkande bruttomarginal (samma problem som diskuterats för t e x H&M och KappAhl).

Bolaget har dock jmfr med andra klädbolag en låg modekänslighet och starka varumärken, vilket i kombination med kunder som inte är särskilt prisklänsliga talar för att ökade produktionskostnader (råvarukostnader, löner, transportkostnader etc) relativt smärtfritt kan överföras till kunderna med bibehållna marginaler som följd.

Retail: Fenix brukar traditionellt sett ha starka rapporter första och andra kvartalen och borde även denna gång, givet den kalla vintern i Sverige och det efterföljande postiva klimatet för outdooraktiviteter även denna gång kunna leverera en stark rapport då det borde ha drivit försäljningen på retailsidan.

Brands: Fenix är på detta område fortsatt starka med succesiv breddning av sortimentet bla genom förvärv som integreras i koncernen. Här finns intressanta siffror att hålla reda på i form av att den amerikanska försljningen har stigit från låga 15 miljoner sek till ca 85 miljoner sek under 2010 ( + ca 550%) och är nu uppe på samma nivåer som försäljningen inom brands i Sverige. Här borde finnas stor potential för fortsatt stark försäljnngsutveckling då ffa fjällräven går starkt i USA.

Kursen: Kursen har de senaste veckorna tryckts ned från ATH nivåer kring strax över 210 sek till dagens kurs på 185 sek utan att det egentligen tilkommit några nyheter kring bolaget och känns i dagsläget relativt översåld. Bolaget fortsätter att leverera omsättningsökningar och vinstökningar som är i linje eller bättre med bolagets och marknadens prognoser vilket indikerar ett kvalitetsbolag.

Prognos: Vid dagens kurs på 185 sek handlas Fenix till p/e 14,5 på föregående års vinst. Vinsten per aktie under 2011 hamna i trakerna kring 14-16 kr/aktie vilket ger ett p/e kring 12 vid dagens kurs. Det får anses vara lågt för ett kvalitetsbolag som presterar som Fenix och borde justeras upp den närmaste tiden.

En rimlig värdering på 6-12 månaders sikt borde ligga i intervallet 210-240 kr vilket innebär en uppsida i aktien på mellan ca 15-30%.

Rekommendation: Köp

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?