Post entry

Biometribolagshypen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det råder ”fingeravtrycksmania” på börsen och det är kul när Fingerprint Cards och Precise Biometrics synliggör affärspotential åt varandra.

Den 3 december för drygt 60 år sedan fick den svenska ingenjören Sture Lauhrén äran att ringa det första samtalet från en mobiltelefon, en rätt stor mojäng som då vägde 40 kilo. Sedan dess har utvecklingen gått framåt i rasande takt och erbjudit branschrelaterade teknikbolag fantastiska affärsmöjligheter. Nu står två svenska biometribolag med spjutspetstekniker i bagaget och bankar på pärleporten till himmelska möjligheter då fingeravtrycksläsare spås bli nästa standardkomponent i mobilen. Fingerprint Cards satsar på sensorerna som läser av fingrets mönster och Precise Biometrics lägger krutet på mjukvaran, själva fingeravtrycksalgoritmerna, tillsammans med mobilskalet Tactivo.

Sydsvenskan publicerade igår en intervju(http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/lundaforetag-redo-gora-avtryck/) med Precise Biometrics VD som ironiskt nog höjer den svenska branschkollegans potential till skyarna. VD tror nämligen, enligt artikeln, att samtliga mobiler som säljs om tre år kommer att vara utrustade med fingeravtrycksläsare!

Detta skulle givetvis gynna Fingerprint Cards som idag sitter med den enda tillgängliga kapacitiva linjesensorn optimerad för mobiler, tack vare att Apple förvärvat huvudkonkurrenten Authentec som sedermera endast levererar sensorer till Apple. Det finns visserligen en ytterligare spelare i startblocket men vanligtvis brukar först ut på banan även kunna tilldelas de största kakbitarna, alltså vinna den största marknadsandelen, åtminstone på kort- och medellång sikt.

Jag tror därför att Fingerprint Cards marknadsandel, om tre år, kommer att ligga kring 50 procent. Visar det sig då att Precise VD:s kristallkula talar sanning skulle Fingerprint sälja omkring en miljard linjesensorer, vilket med en 5-kronas marknadspris, skulle resultera i en omsättning på 5 miljarder kronor! Nu tar jag visserligen i så jag spricker men hur många mobiler idag saknar egentligen en kamera? Ni fattar poängen?

Nu har dessutom de första påstådda bilderna på Galaxy S4 läckt ut och jag ryser av spänning! Är bilderna korrekta är jag övertygad om att Fingerprints linjesensorteknik är med i flaggskeppsmodellen. Jämför vi Home-knappen på Galaxyn i bilden med BTP:n i olika färger, i länkarna nedan, är designen påfallande lika. Den svarta BTP:n, som alltså innehåller FPC:s linjesensorteknik, med den kromade ramen framstår ju t o m vara helt identisk med Home-knappen på Galaxyn, som Samsung i sista minuten valt att behålla, av något skäl, som naturligtvis kan stavas Apple:s förmodade lansering av fingersensor i Home-knappen på nästa iPhone, så på torsdag förmiddag lägger jag nog champagnen på kylning, ifall att...

http://www.telegraph.co.uk/technology/samsung/9922602/Samsung-Galaxy-S4-pictures-leaked-online.html

http://translate.google.se/translate?sl=ko&tl=en&js=n&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.etnews.com%2Fnews%2Fdevice%2Fdevice%2F2721987_1479.html&act=url

Utöver detta går det naturligtvis att fantisera kring fjärrkontroller, spelkonsoler, kreditkort med inbyggda sensorer eller varför inte areasensorns potential.

Igår erhöll Fingerprint en order på areasensorn värd 20 Mkr från den kinesiska distributören HST. Bolaget skriver att beställningen är ett resultat av den starka efterfrågan i Kina på FPC:s säkerhetslösningar, både för banker och för nya projekt som berör myndigheter. Även fastän det inte tydligt framgår kan ”nya projekt inom myndigheter” vara relaterade till det kinesiska ID-projektet.

Vid årsskiftet blev den 1:a generationens ID-kort i Kina ogiltiga vilket innebär att kineser innehavande detta kort tvingas ansöka om ett nytt, vilket blir den 3:e generationens utfärdade kort och som nu även innehåller fingeravtrycksinformation. I år bedöms det rullas ut fingeravtrycksläsare till främst polismyndigheten men på sikt skall även tekniken, relaterat till ID-programmet, rullas ut inom bl a finans-, telekom-, transport-, utbildning- och hälsovårdssektorn.

Utrullningen av läsare påminner i dess omfattning om det som väntas ske i Indien där befolkningen t o m skall kunna betala en säck ris med fingret och förstärks av att Fingerprint i årsredovisningen skriver att det i Kina bedöms behövas en läsare av i huvudsak areasensortyp per tionde invånare. Potentialen är alltså enorm då marknadspriset för areasensorn idag ligger kring 100 SEK och inte blir det sämre av att Fingerprint är huvudleverantör av areasensorer till Miaxis, som av den kinesiska staten blivit utsedd som rekommenderad leverantör av läsare till ID-projektet.

Miaxis har under flera år levererat flera hundratusentals av FPC:s areasensorer till de största bankerna i Kina och redan ifjol, i samband med att samarbetet annonserades förstärkas, avslöjades att Miaxis deltar i ett omfattande statligt projekt relaterat till det då kommande ID-kortsprogrammet. Fingerprints position i Kina är alltså urstark och i gårdagens pressmeddelanden framkom att marknadsandelen, avseende kapacitiva areasensorer, ligger på ofattbara 80 procent! Det är i alla fall är en bra början.

Det bästa med gårdagens PM var dock att min misstanke visade sig vara korrekt, att företaget hade positiva PM i rockärmen att kabla ut likt bolaget också gjorde ifjol när en riktad emission genomfördes. Denna gång körde de dock, åtminstone inledningvis, en ”ATM-variant” och emitterade aktier direkt över börsen. Det är berömvärt agerande eftersom aktierna såldes i samband med positiv nyhet och kursuppgång vilket innebar att företaget fick in en hygglig summa pengar till så liten utspädning som möjligt. Jag gissar därmed att fler positiva pressmeddelanden är på gång vilket givetvis ”riskerar” att kulminera på torsdag då Galaxy S4 offentliggörs.

Intressanta länkar angående potentialen i Kina:

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&ei=09Y9Uc3dLYWM4ASgqoDoBA&hl=sv&prev=/search%3Fq%3Dchina%2Bbiometric%26start%3D20%26hl%3Dsv%26client%3Dfirefox-a%26hs%3D0UO%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:sv-SE:official%26biw%3D1258%26bih%3D659&rurl=translate.google.com&sl=zh-CN&u=http://www.biometricchina.net/shownews.asp%3Fid%3D18&usg=ALkJrhhRm0_Ynd8zpki0BNPUS8CZzJs3uA

http://capturetechnologiesinc.com/china-changes-their-id-policies/

Så vilken potential synliggör då Fingerprint tillbaka åt branschkollegan Precise?

I mitt tidigare blogginlägg om Precise Biometrics skrev jag att jag trodde att aktiekursen skulle gå bananas när namnet på den amerikanska mobiloperatören skulle avslöjas tillsammans med deras syfte med mobilskalet Tactivo. Glädjande kan jag konstatera att jag inte behövde vänta så pass länge eftersom aktien, nästan omedelbart efter att jag postat blogginlägget, steg som en raket. Nu har det skett en hälsosam rekyl och mer uppsida finns säkerligen att hämta om VD:s uttalande i Sydsvenskan _”__vi förhandlar och för samtal med regeringsrepresentanter och företrädare för några av världens största och mest inflytelserika företag”_ börjar realisera sig i verkliga affärer. Annars skall ju VD, enligt artikeln, äta upp sin gamla hatt! Det ger ju hopp om att mycket faktiskt är på gång men riskerar också att bli en dyr historia om man som aktieägare tvingas bevittna måltiden förverkligas. Men låt oss nu rikta blickarna mot den potential som branschkollegan synliggör.

Fingerprint Cards fick i januari en beställning på 800 000 linjesensorer till WWTT där sensorerna skall integreras i mobiltelefontillbehör för den kinesiska marknaden. En snabbtitt på produkten(http://news.yahoo.com/photos/2013-ces-slideshow/privacq-cell-case-built-finger-print-scanner-displayed-photo-014621887.html) avslöjar att det i praktiken rör sig om en kopia av Tactivo-konceptet, utan funktion för smartkortsavläsning, och där fingeravläsaren är monterad på baksidan.

Om då WWTT ämnar sälja 800 000 mobiltelefontillbehör med fingeravläsare under innevarande år som betraktas som ett genombrottsår för biometri i konsumentelektronikprodukter, skvallrar givetvis detta om att det också finns en gigantisk potential för Precise mobilskal Tactivo. Produkten marknadsförs också redan i Asien, åtminstone på den japanska marknaden, varför det inte är otänkbart med genombrottsorder från regionen i närtid.

Dessutom synliggör VD via artikeln i Sydsvenskan att behovet av mobila smartkortsläsare om två år kommer att ligga på ca 10 miljoner enheter och att det idag inte existerar någon kraftfull konkurrent. Nu talar vi alltså mobila smartkortsläsare och inte mobila fingeravtrycksläsare. Tactivo är idag en kombination av båda men kommer säkerligen, beroende på utrullningstakten av mobiler med färdigt inbyggda fingersensorer, att även kunna bestå av enbart smartkortsläsare. På detta sätt ”dör” inte produkten, oavsett vad mobilproducenterna hittar på, och nya amerikanska myndighetsdirektiv säkrar ju upp att efterfrågan på mobila smartkortsläsare kommer att finnas. Slutligen siktar ju Precise även på att bli den marknadsledande leverantören av fingeravtrycksalgoritmer till sensor- och mobiltillverkarna. Det är knappast flugskit i sammanhanget.

Det är "rollercoaster-miljö" där ute så var försiktiga. Huvudinsatsen är nog klokast att spendera på Fingerprint Cards men det går inte att utesluta att Precise Biometrics går bäst på börsen de närmaste veckorna.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?