Post entry

Bränslepåfyllning hos Fingerprint

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sugen på en större aktiepost i Fingerprint Cards? Ring Carnegie!

Fingerprint Cards avslöjade i fredags att de ingått ett placeringsavtal med Carnegie med syfte att förstärka kassan via en riktad emission av högst 3 miljoner B-aktier. Det utmärkande är att emissionen kommer att ske till marknadspris, utan rabatt. Utspädningseffekten ligger på ca 6 procent och är alltså inget att hymla om i jämförelse med att företaget snabbt kan få in ca 80 Mkr, vilket är behövligt till fortsatt expansion, eller t ex för att kunna visa upp en stark balansräkning framför mobiljättarna inför volymorders.

I praktiken innebär detta att investerare nu erbjuds möjligheten att slåss om ett begränsat antal aktier till marknadspris via Carnegie istället för att riskera att betala ett högre pris om de skulle köpa aktier över börsen. Med tanke på den fantastiska kursuppgång som aktien haft kommer det att bli intressant att få veta vilka som nappar och huvudfrågan som väcks är huruvida Carnegie sitter med några extra godbitar som lockbete?

Senast det begav sig var i december ifjol då en riktad emission inbringade ca 36 Mkr. Efter att emissionsbeskedet kablats ut, annonserades under de fyra efterföljande börsdagarna, tre vunna design wins! Dessutom skickades det ut ett pressmeddelande att telekomhöjdaren Jörgen Lantto värvats till ny CTO. Kommer nu nyhetsfloden att upprepas är naturligtvis aktien spekulativt intressant, särskilt då inkommande torsdag är en av årets absoluta höjdpunkter inom telekomindustrin tack vare att Samsung då presenterar det nya flaggskeppet Galaxy S4.

Vi vet att den koreanske mobiljätten i sista minuten valt att behålla Home-knappen i Galaxy S4 och att den träffsäkre koreanske spåmannen och analytikern, Ming-Chi Kuo, förutspår att Apple kommer att integrera fingersensorer i Home-knappen i nästa iPhone. Här går det att spekulera i huruvida ”sista-minuten-beskedet” är kopplat till att Samsung eftersträvar att vara först ut i strålkastarljuset med en fingersensor i Home-knappen. Behovet är uppenbart då dagens autentiseringslösningar i samband med mobila betalningar ifrågasatts.

När Fingerprint pressmeddelade att de anställt meriterade Jonas Andersson avslöjades att de kontaktats av flera av de ledande företagen inom mobila betalningar gällande nya projekt samt samarbeten. VISA bör vara högaktuell då företaget ifjol under en pilotutrullning fick bakslag från tre olika europeiska länder vilket tvingade kreditkortsjätten att stänga av tjänsten för mobila betalningar pga för svag autentiseringslösning. VISA utnämnde dock nyligen Samsung som den första NFC-partnern till deras VISA Ready-program avseende mobila betalningar, där Galaxy S4 spås bli först ut med tekniken, varför det också går att spekulera huruvida säkerheten nu förstärkts med fingerigenkänningsteknik. Denna spekulation förstärks av att mobiljätten ifjol avslöjades planera en serie telefonmodeller med fingersensorer med lansering i år.

I samband med pressrealeasen angående att Fingerprint anlitat Carnegie avslöjas dessutom att FPC nyligen vunnit ett stort antal design win med mobiltillverkare världen över. Då de tidigare fyra annonserade vunna, avseende DW till mobiltelefonmodeller, endast sträcker sig över regionen Kina-Japan framstår ju Fingerprint, bakom kulisserna, ha vunnit ytterligare fler. Dock vet vi, från Q3-rapporten ifjol, att prototypbyggen och mjukvaruportering pågår hos flera mobilproducenter, bl a ett par av industrins absoluta giganter varför eventuella ”dolda” design win skulle kunna hittas här.

Dessutom skrev företaget i bokslutsrapporten att de nu förhandlar om projekt som i sin omfattning, längd och storlek, de inte ens kunde drömma om att vinna för två år sedan, samt att de därutöver bedömer att det finns god sannolikhet att vinna ett flertal av dessa projekt redan under innevarande år. Min tolkning av detta är att det dels kan omfatta mobiltelefonjättars flaggskeppsmodeller och dels volymbeställningar av areasensorn till större nationella ID-kortsprojekt.

Beställningar av areasensorn väntas t ex bli aktuella till Kina under mars-april och Fingerprint är ju huvudleverantör av sensorer till Miaxis, som av kinesiska staten blivit utsedd som rekommenderad leverantör av fingeravtrycksläsare till det kinesiska ID-projektet. Här bedöms det behövas en läsare av i huvudsak areasensortyp per tionde invånare. Med tanke på att marknadspriset för areasensorn ligger på ca 100 SEK och att utrullningen av ett ID-projekt pågår under många år passar uttrycket ”projekt i dess omfattning, längd och storlek” som handen i handsken. Skulle då Fingerprint annonsera en initial order till Miaxis, där areasensorn öronmärkts till det kinesiska ID-kortsprojektet, förväntar jag mig att aktiemarknaden skulle jubla eftersom den potentiella marknaden, räknat på marknadspris för areasensorn, uppgår till 10 miljarder SEK.

En ytterligare intressant detalj är att CrucialTec i samband med mobilmässan i Barcelona avslöjade till Digital Trends att de kommer att leverera BTP:n till en kinesisk mobiltillverkare. Vi vet ju att Fingerprint annonserat design win till det kinesiska design-huset men detta omfattade ju uttryckligen linjesensorn, alltså den paketerade lösningen, och inte linjesensortekniken, alltså kislet som ingår i BTP:n. Det finns alltså uppenbarligen design wins som ännu inte Fingerprint kommunicerat varför uttalandet ”nyligen vunnit ett stort antal design win till mobiltillverkare världen över” givetvis är högintressant, men egentligen inte förvånande med tanke på Fingerprints urstarka position. Hur som helst kommer det att bli spännande att se om det starka nyhetsflödet i samband med fjolårets riktade emission nu återupprepar sig.

Slutligen är det intressant att en nyligen anställd nyckelperson, förmodligen Lantto, tecknat fullt i incitamentprogrammet. När en av de mest erfarna inom telekomsektorn, som därmed också har väldigt god insyn i branschen, väljer att investera 2,3 MSEK i teckningsoptioner, för rätten att om tre år köpa aktier, till en kurs (52,35 SEK) som i somras framstod som fullkomligt orealistisk, då ringer inte varningsklockan, utan snarare utryckningsalarmet till köpknappen. En spännande vecka väntar, som alla övriga i år, och nästa år...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?