Post entry

Bubblan spricker för Fingerprint Cards?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fingerprint Cards meddelar idag att sänker prognosen för helåret pga osäkerhet kring ett bankprojekt i Kina. Tillväxten för helåret sänks således från 75-100 procent till en tillväxt på 40-60 procent, vilket skulle innebära att årets försäljning kommer att landa någonstans mellan 54-62 Mkr.

Problemet med Fingerprint Cards är deras beroende av distributören HST som under de senaste åren stått för merparten av Fingerprint Cards försäljning. I dagens pressmeddelande skriver Fingerprint att de tillsammans med HST vid en marknadsgenomgång på den kinesiska marknaden framkommit att en av de större bankerna i Kina dels har skjutit ett projekt framåt i tiden samt dels att osäkerheten kring projektets genomförande har ökat.

Tittar vi på prognossänkningen kan vi gissa oss till att det eventuella projektet i år kanske skulle ha genererat en försäljning på 15 Mkr vilket alltså skulle ha varit en behövlig volymorder för Fingerprints del. Den stora frågan är dock vad det är för projekt som banken planerar och eventuellt skulle ordern givetvis ha kunnat varit betydligt större för dessa 15 Mkr är ju endast baserade på årets prognos och bolagets leveransförmåga. Det som jag direkt oroas över är ifall det är denna förskjutna order, alternativt helt förlorade, som kan ha varit orsaken till de stora insiderköpen som gjorts i år?

Idag har Fingerprint Cards försäljning av sensorsystem i huvudsak gällt leveranser till bankernas interna IT-säkerhetssystem men bolaget har tidigare även informerat om att vissa banker i Kina planerar en större utrullning av bolagets sensorteknologi till även kundernas bankkort. En sådan utrullning skulle kunna generera betydligt större ordervärden än vad som tidigare orders genererat och det är alltså fullt möjligt att det är detta som lockat insiders att köpa aktien. Med tanke på att just insiderköpen fått aktien att stiga kraftigt i år känns det således lite skakigt när det uppenbarligen finns en risk att projektet inte förverkligas och eftersom bolaget nu går ut med att projektet förskjutits på framtiden rör det sig säkerligen även om ganska så lång tid framåt. Aktieägarna i Fingerprint Cards får således ännu en gång bli besvikna av grusade förhoppningar då bolaget ännu en gång gör en prognossänkning, även fastän Fingerprint Cards fortsättningsvis är optimistiska angående den kinesiska marknaden. Det går ju inte heller att utesluta att någon konkurrent dykt upp med ett attraktivare erbjudande för det råder inte någon tvekan om att sensormarknaden är starkt konkurrensutsatt i dagsläget där de största sensortillverkarna lägger stora resurser på FoU. Personligen tycker jag att det är märkligt att det är endast distributören HST som genererar volymorders. Det skulle definitivt kännas betydligt lugnare om någon annan distributör skulle kunna generera en större order för med tanke på hur liten spelare Fingerprint Cards är finns det givetvis en risk för att bolaget blir ifrånsprungna av konkurrenterna, trots att de idag hävdar att de sitter på en sensorteknologi i världsklass. Den slutliga frågan är hur mycket luft som byggts upp i aktiekursen och som nu riskerar att läcka ut?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?