Post entry

Dagens finger - Dressed 4 success!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter ett tiotal blogginlägg av pusslande kan jag nog äntligen konstatera att den sista pusselbiten fallit på plats.

Som jag misstänkte uppenbarades ett starkt nyhetsflöde i samband med perioden kring emissionen. En order värd 20 Mkr på areasensorn och två vunna Design Win till mobiltillverkare är ju inte fy skam och det senaste pressmeddelandet kompenserar mer än väl avsaknaden av fingersensorer i Galaxy S4.

Att Fingerprint vunnit en Design Win på en marknad i Asien som inte omfattar Kina eller Japan tycks dock ha gjort skribenterna på aktieforumen förvånansvärt vilsna men ibland ser man ju inte skogen för alla träd. Det spekulerades under gårdagen i att mobilproducenten är vietnamesisk, taiwanesisk eller indisk och skulle det röra sig om en sydkoreansk var det troligtvis Pantech eller möjligtvis LG. Här behövs nog ett ämbar kallt vatten över huvudet eller i värsta fall en exorcist, för klarare än så här kan det väl ändå inte bli, utan att avslöja namnet på mobiltillverkaren?

Jag är fullkomligt övertygad att Fingerprint Cards, med VD Johan Carlström i spetsen, nu vunnit en Design Win från Samsung! Jag ser det också som troligt att den ”panikartade” emissionen var ett villkor från mobiljätten innan en Design Win kunde verkställas. Det är rätt uppenbart att världens största mobiltillverkare ställer krav på sina underleverantörer för att säkra upp att de klarar av att leverera volymer, som i bästa fall blir astronomiska.

VD Carlström skriver i pressmeddelandet:

”Denna DW har ägt rum på en av världens viktigaste marknader för mobiltelefoner om man ser till storleken på tillverkarna”

Eftersom det i pressmeddelandet också framkommer att det gäller en tillverkare på en asiatisk marknad, som inte är Japan eller Kina, kan det endast röra sig om Sydkorea. Det är helt enkelt endast Sydkorea som återstår och som har fler än en mobilproducent som klassas in bland de tio största.

Dessutom skrivs i pressmeddelandet:

”Vi är mycket glada att vi nu kan tillkännage en första STÖRRE Design Win och framgångar på denna strategiskt mycket viktiga marknad.”

De enda avslöjanden kring förväntade volymer från tidigare vunna DW är initiala volymer av 1 miljon enheter. Nu är det en ”större” DW varför vi kan räkna med avsevärt högre volymer än vad som tidigare förväntats från vunna DW. När vi talar om telefonmodeller som t ex säljs i över 5 miljoner exemplar finns det inte heller så många tillverkare att välja bland.

Vi skall dessutom inte glömma bort de pusselbitar jag tidigare lyft fram som talar för att Samsung är en av de två giganter som i Q3-rapporten ifjol avslöjades bygga prototyper. Vi har ju sett ”läckta” bilder på en förmodad prototyp av Galaxy där hemknappen framstår vara identisk med CrucialTec:s BTP, innehållande Fingerprints linjesensorteknologi. Dessutom skriver företaget att de förväntar sig att ytterligare telefonmodeller kommer att lanseras av samma kund under 2013 och 2014, vilket stämmer överens med fjolårets avslöjande i koreansk media – att Samsung planerar att lansera en serie modeller med fingersensorer i år. Finns det något som kan framstå så klart som sedan kan bli fel?

Det är även uppmuntrande att Fingerprint förväntar sig att erhålla flera ytterligare DW i det aktuella landet såväl som i andra delar av Asien under de kommande månaderna. Det är helt uppenbart att marknaden nu är på väg att explodera och Fingerprint förutspår dessutom full utblomning under nästa år. Med den långa ledtiden i minne, alltså perioden från vunnen DW till lansering, som uppgår till 7 – 12 månader, talar allting för att frekvensen angående vunna Design WIn nu kommer att accelerera.

Jag räknar därmed med att Samsung nu är i hamn och tar för givet att Galaxy S5 under nästa år kommer att lanseras med linjesensortekniken eller att en uppskruvad version av S4 lanseras med tekniken under hösten. Under nästa år bör således minst 100 miljoner sålda BTP:n ligga i korten vilket bör generera en försäljning någonstans i intervallet 300 – 400 Mkr. Med en bruttomarginal på 70 procent kan också naturligtvis resultateffekten bli rätt skojig. Jag har t o m fått indikationer om att marginalen kan bli högre än så.

Adderar vi dessutom Fingerprints egen försäljning av den paketerade lösningen till den kinesiska marknaden(kinesiska mobiltillverkare, usb-nycklar osv) tillsammans med en accelererande försäljning av areasensorer(Kina, Indien, Brasilien), bör företaget utan större bekymmer klara av att passera en halv miljard i omsättning.

Det kan dock bli mer. Fingerprint Cards skördar nu frukten av att vara helt dominerande på marknaden och snart förväntas miljardvallen passeras i antalet sålda smartphones per år. Dessutom kan vi räkna med att den traditionella mobiltelefonens tidsperiod snart är slut tack vare lanseringen av billigare smartphones. Om ett par år räknar jag därmed med att kunna skriva;

"Det som började som en skakning på nedre däck visade sig senare vara ett vulkanutbrott från ett företag i Göteborg!"

Idag nöjer jag mig med att dricka champagne och tänker inte ens fundera på om företaget är övervärderat innan börsvärdet når samma nivå som Apple betalade för att komma över Authentec vilket idag i kronor motsvarar ca 2,5 miljarder. Skål!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?