Post entry

Dagens finger - ont i tummen

Det kan visserligen bero på att jag är känslig för väderomslag men också på de händelser som präglat Fingerprint Cards den senaste tiden.

IKEA:s forne styrelseordförande Hans-Göran Stennert har sålt sina A-aktier i Fingerprint Cards. Det tycks ha funnits en hembudsklausul eftersom övriga A-aktieägarna som finns i konsortiet Solrosen(Sunfloro), där vi bl a finner FPC:s vd, köpt aktierna.

När Solrosen i september 2010 förvärvade A-aktierna från Transferator avslöjade FPC:s vd Johan Carlström att de räknade med att vara storägare i mellan tre och fem år. Nu lämnar Stennert äventyret efter knappt tre och transaktionen signalerar att det saknas friare i korridorerna redo att ge ett saftigt bud på Fingerprint Cards, för om så vore fallet skulle knappast Stennert krängt iväg aktierna eftersom han garanterat känt till detta. Å andra sidan kan det givetvis vara så att övriga A-aktieägare inte vill sälja företaget för billigt varför Stennert kan ha ansett deras ståndstagande som alltför våghalsigt och därav cashat hem ifall Fingerprint Cards uppenbara autostrada plötsligt skulle förvandlas till en hinderbana. I vilket fall som helst får transaktionen uppköpsspekulationerna att svalna vilket inte är till fördel för aktiekursen.

Därtill framstår ett potentiellt hot ha uppenbarat sig då huvudkonkurrenten Validity tycks vara med i matchen som döms av Microsoft och deras strategi med stöd för fingeravtrycksläsning i Windows 8.1. Vid TechEnd Europe i Madrid presenterade mjukvarujätten en prototyp av en touchsensor från såväl Fingerprint Cards som Validity. Det var dock väntat att flera leverantörer av sensorer skulle dyka upp men kanske inte så tidigt som endast ett par veckor efter att FPC slagit på stora trumman angående samarbetet med Microsoft.

Det är dock svårt att gissa sig till var i utvecklingsskedet Validity befinner sig jämfört med FPC. På mässan presenterade de en svart låda med en touchsensor i, vilken framstod slarvigt hopsnickrad, till skillnad från FPC:s variant. Detta signalerar panik och att de ligger rejält på efterkälken samtidigt som det är värt att tänka på att en prototyp inte nödvändigtvis behöver vara särskilt snygg. Jag finner det också som möjligt att norska IDEX finns i kulisserna där deras annonserade samarbete med en stor leverantör till mobilmarknaden skulle kunna vara Microsoft men att de uppenbarligen i så fall ännu saknar en prototyp att visa upp varför de kan ligga ett par år efter. Att Validity skulle dyka upp så pass tidigt är inte heller till fördel för aktiekursen. Jag erfar dock att huvudkonkurrenten ligger åtminstone ett halvår efter men det finns naturligtvis en risk att aktiemarknaden uppfattar Validitys annonsering angående samarbetet med Microsoft som ett närmare hot än så.

Därutöver har flera insiders nu sålt aktier, bl a den meriterade sälj- och marknadschefen Thomas Rex. Det kan visserligen finnas femtioelva skäl till en försäljning, där t ex skatteplanering och finansieringsbehov är två. Det kommer t ex att dyka upp stora finansieringsbehov kopplade till optioner framöver men av försiktighetsskäl anser jag det motiverat att måla upp åtminstone ett litet lågtrycksmoln i horisonten.

Vad detta skulle kunna innehålla går det givetvis att spekulera i där den värsta nyheten sannolikt skulle vara en ytterligare uppskjuten lansering från Apple avseende en iPhone med integrerad fingeravtrycksläsare eller att Samsung valt Validitys sensor till deras debutmodell med tekniken.

Precise Biometrics vd har t ex nyligen avslöjat att han tror att Apple först under nästa år kommer att debutera med tekniken. Jag är skeptisk men skulle Thomas Marshalls kristallkula ”plötsligt” tala sanning finns det givetvis en risk att flera andra aktörer drar i handbromsen och fördröjer tidpunkten då fingersensorer i mobiler kommer att betraktas som standard. Detta skulle i sin tur leda till att det fullkomliga mediabruset för teknikgenombrottet senareläggs vilket sannolikt många förväntar sig bli en näringsinjektion till aktiekurserna hos biometribolagen. Desto längre det dröjer desto mer tid ges dessutom då åt konkurrenterna att positionera sig.

Ett tecken på att det inte går att utesluta ett handbroms-scenario kan även vara nuvarande nyhetstorka av nya Design Wins. Vi borde rimligtvis nu vara inne i en högaktuell period tack vare tidsintervallet mellan DW och lansering(6-9 mån), kopplad till de telefonmodeller som kommer att presenteras i samband med CES- och Barcelona-mässan i början av 2014 men än så länge är det stiltje och desto längre det dröjer desto större anledning att oroas över huruvida aktien kommer att orka hålla sig kvar vid nuvarande nivåer.

Det går inte heller att utesluta att Validity nu sitter med vunna design wins. Fingerprint har kommunicerat att de vunnit samtliga annonserade DW:s men frågan är om Validity vill skylta med deras likt FPC gjort. Det ryktas nu att flaggskeppsmodeller med fingersensorer från Samsung(Galaxy Note 3), HTC(en phablet-variant av One) och LG(Optimus G2) är på väg ut i marknaden. Fingerprint Cards har endast kablat ut två vunna design win som kan kopplas till mobiltillverkare stationerade på en marknad utanför Kina eller Japan. Dessa omfattar pressmeddelandena avseende en mobilproducent på en tredje asiatisk marknad samt en DW på en flaggskeppsmodell från en Tier 1-tillverkare. Förutsatt att ryktena stämmer kring samtliga tre aktörer saknas alltså en vunnen DW vilket därmed skulle signalera att Validity är nära att debutera med deras sensor.

Är vi petiga skulle de två pressmeddelandena från FPC också kunna härledas till samma mobiltillverkare. Anledningen är att Fingerprint, angående kunden på den tredje asiatiska marknaden, skriver att de förväntar sig fler vunna DW i år som även kommer att hinna lanseras. Tack vare tidsaspekten mellan DW och lansering(6-9 mån) finns det skäl att tro att kommande vunna DW inte kommer att hinna lanseras i år varför de två pressmeddelandena avseende kunden på den 3:e asiatiska marknaden och flaggskeppsmodellen till Tier 1-tillverkaren skulle kunna vara samma kund, förutsatt att FPC:s bedömning fortfarande är korrekt.

Men nu snackar vi givetvis endast om rykten och det mest trovärdiga framstår spekulationen angående LG:s nya flaggskepp vara, eftersom bilder läckt ut som tydligt visar en fingeravtrycksläsare. HTC-ryktet kommer från källan @evleaks som betraktas som rätt trovärdig och spekulationerna angående Galaxy Note 3 är främst uppbyggda kring patentgodkännanden och att bevis hittats att Samsung testat fingerigenkänningstekniken i Galaxy S3. Jag vill dock understryka att jag nu vänder på alla stenar och att risken är överhängande att jag också ser spöken. Jag har dock räknat med att Samsung är i hamn men det kan alltså dröja tills nästa år innan champagnekorken fyras av och jag grubblar därför över hur mycket ”Samsung” som är diskonterat i nuvarande kurs då LG i jämförelse inte är av samma kaliber. Å andra sidan är Microsofts intentioner med en touchsensor en kioskvältare som jag inte tror att aktiemarknaden egentligen fattat vidden av. Vi snackar trots allt om att FPC plötsligt nu kommer att kunna få 8-10 ggr mer betalt per sensor, förutsatt att touchsensorn väljs, vilket förmodligen tillverkarna kommer att välja till flaggskeppen där de bästa funktionerna kommer att finnas.

Men summerar vi ihop insiderförsäljningar, spekulationer angående eventuella ytterligare förseningar från Apple och Samsung, Stennerts exit och Validitys entry tillsammans med plågoanden att den tredje statsmakten(svensk media) jagar bolaget, finns det en risk för att aktien kan få det tufft ett tag.

Imorrn kan vi dock bli överraskade av en ny armada av design wins och när vi summerat 2015 kanske FPC t o m överträffat sin egen prognos avseende marknadsandel och marknadspenetration för tekniken. Jag är nämligen fortfarande rätt övertygad att en stor del av den affärspotential som syns i fjärran kommer att landa i en kassakista i Göteborg och att vd Carlström kommer att rida eriksgata under perioden 2015-2016 men det vore huvudlöst att inte grubbla över hotbilden som riskerar att ge fortsatt hög volatilitet till aktien och nervdaller till aktieägarna.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?