Post entry

Ett avhugget finger för FPC

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

"Du skall icke stjäla" låter det sjunde budordet men olaglig insiderhandel är i praktiken stöld då kursdrivande info utnyttjas i eget syfte innan aktiemarknaden fått informationen.

Det finns en hel del handlingar som går att ifrågasätta angående Fingerprint-chefernas egna handel i Fingerprint-aktien. I januari, omedelbart efter att företaget kablat ut ett pressmeddelande om en rekordorder, och då aktien stod vid 1-årshögsta, valde VD Johan Carlström att sälja 320 000 aktier. Detta enligt egen utsago för att amortera och lägga handpenning på en ny bostad. Några dagar senare passade även styrelseledamoten Anders Hultgren på att kränga iväg 30 000 aktier. 15 februari valde dock VD att köpa tillbaka en symboliskt mängd (15 000 aktier) möjligtvis pga viss hysteri kring VD-försäljningen. Då hade däremot aktien sjunkit med nästan 35 procent sedan 1-årshögsta. VD:s aktieaffärer bleknar dock i jämförelse med vad marknadschefen Lars Lundgren tycks ha sysselsatt sig med.

Sedan 21 mars har Lundgren suttit häktad misstänkt för grovt insiderbrott vid 11 olika tillfällen. Marknadschefen misstänks tillsammans med en vän ha tjänat stora summor på att handla i det egna företagets aktie i samband med kursdrivande nyheter. 28 december ifjol lär t ex Lundgren ha tipsat sin vän om rekordordern från kinesiska HST på 44 Mkr, som kablades ut 2 januari. Dessutom utreds nu Lundgren av Riksenheten för korruption, då det finns kvitton som visar att marknadschefen tagit emot pengar, vid tre olika tillfällen, från en affärsman i Taiwan, vars bolag är Fingerprints kinesiska distributör(enligt realtid.se). Då distributören har hemmahamn Taiwan avslöjar detta att det rör sig om HST som är företagets i särklass viktigaste distributör.

Lars Lundgren misstänks alltså ha tipsat sin polare om rekordordern och dessutom har Fingerprints VD Johan Carlström samt styrelseledamot Hultgren passat på att utnyttja kursreaktionen på ordern med att sälja aktier under samma tidpunkt. Detta sänker naturligtvis förtroendekapitalet till sjöbotten.

I det senaste blogginlägget jag skrev om Fingerprint (Fingerprint tappar marknadsandelar) anade jag ugglor i mossen gällande rekordordern. Jag blev då misstänksam till att HST beviljats 1-års marknadsexklusivitet gällande areasensorn på den kinesiska marknaden samt att ordervärdet var så högt då Fingerprint tidigare annonserat att de eftersträvade mindre orders i högre intervaller från HST. Istället dök en rekordstor order upp som dessutom skall rullas ut under året vilket signalerar att det kan bli fattigt med orders från HST framöver, framförallt då Fingerprint guidar för en försäljning på 70 – 90 Mkr i år, vilket i praktiken riskerar att innebära nolltillväxt.

Ifjol omsatte Fingerprint 68,6 Mkr och i samband med rekordordern 2 januari avslöjades att orderstocken låg på 50 Mkr. Q1-rapporten innehöll däremot en försäljning på endast 5,2 Mkr samt en brakförlust på 9 Mkr och den 31 mars var orderstocken 46,3 Mkr. Utöver HST-ordern har det alltså knappt förekommit någon försäljning överhuvudtaget och i rapporten avslöjas att utrullningen fördröjs då merparten kommer att landa i Q4, förutsatt att inte ordern och samarbetet med HST skjuts i sank pga den misstänkta muthärvan.

Bättre går det däremot för huvudkonkurrenten Authentec som tycks ha tagit nya skalper av Fingerprint på den kinesiska marknaden dit merparten av det svenska bolagets försäljning går. I en företagspresentation från mars stoltserar Fingerprint med att deras areasensor i praktiken idag anses som standard inom den kinesiska banksektorn. Under samma månad kablade dessvärre Authentec ut att deras TouchChip-areasensor nu börjat levereras till Miaxis, enligt ett avtal som skrevs ifjol. Miaxis är en ledande kinesisk tillverkare av biometriska säkerhetsprodukter med en marknadsandel inom finanssektorn på över 60 procent.

Ifjol tilldelades däremot Miaxis utmärkelsen ”Best Global Partner 2010” av Fingerprint Cards varför det finns anledning att tro att merparten av leveranserna till HST tidigare haft Miaxis som destination. Visserligen har Authentec och Miaxis en 12-årig historia tillsammans men studerar vi Authentecs årsredovisning och försäljning per region samt exkluderar leveranser till Lenovo har Authentecs marknadsandel i Kina varit blygsam. Den 22 mars höll dock Miaxis och Authentec en presskonferens gällande samarbetet där Authentec:s pressmeddelande avslöjar att TouchChip-sensorerna kommer att integreras i ID-system med fingeravtryck, USB-nycklar samt andra Miaxis produkter. Dessutom avslöjar Authentec i sin färska Q1-rapport att ytterligare en systemintegratör påbörjat en volymutrullning med bolagets sensorer till den kinesiska banksektorn.

Allting är dock inte nattsvart för Fingerprint Cards. Stor potential finns för linjesensorn som lanserades ifjol och som i huvudsak riktas till mobiltelefonmarknaden. Idag annonserades att modulföretaget som i mars ingick samarbetsavtal med Fingerprint är CrucialTec som är världens största leverantör av optiska styrmoduler. Införandet av Fingerprints linjesensor i CrucialTec:s biometrisk styrplattor är naturligtvis jättepositivt men produkten skall dock ses som ett komplement till befintlig produktportfölj och ännu återstår utmaningen att sälja in den biometriska styrplattan till befintliga kunder. CrucialTec:s kundlista väcker däremot hopp om att linjesensorn kan få stora framgångar i framtiden.

Problemet för Fingerprint är däremot att i praktiken all försäljning hittills omfattat areasensorn och att det finns frågetecken gällande tidpunkten när mobiler med fingeravtryckssensorer verkligen tar fart på allvar. Inledningsvis framstår mobiler med fingeravtryckssensorer vara riktade till främst företagsmarknaden. Dessutom knackar andra tekniker inom biometri på dörren för ett storskaligt genombrott.

Linjesensorn framstår dock som vass med sin låga strömförbrukning men det återstår att se om försäljningen för denna på kort och medellång sikt kommer att kunna kompensera eventuella tapp av marknadsandelar för areasensorn vars marknadspris är mångfalt högre. I teknikens begynnelse brukar även företagen bjuda på lite extra för att nå framskjutna positioner och det återstår att se hurudan lönsamhet linjesensorn lyckas generera.

Den nuvarande situationen för Fingerprint är dock inflammerad pga insiderbrotten och Authentec:s inbrytning i Kina oroar men det går naturligtvis inte att utesluta att ett tillfrisknande står för dörren och att det är nu man bör passa på att köpa aktien. Med ytterligare förseningar gällande utrullningen av rekordordern riskerar dock innevarande år att bli katastrofalt dåligt och vill man sova bättre på natten köper man Authentec.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?