Post entry

Ett fingeravtryck bland kursvinnarna

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fingerprint Cards meddelade idag att de tecknat ramavtal med en ledande mobiltillverkare gällande bolagets nya linjesensor, FPC1080A, som kommer att integreras i tillverkarens mobilplattform för smartphones. Bolaget avslöjar inte vem kunden är mer än att det rör sig om en ”Tier 1 tillverkare”, vilket innebär att det är en av de tio största tillverkarna i världen. Det kan dock bli aktuellt med fler avtal då Fingerprint tidigare i år avslöjat att de hoppas ro hem ett eller flera kommersiella avtal för linjesensorn innan årets slut.

Dagens annonserade ramavtal är givetvis ett stort genombrott för Fingerprint som så sent som för sex år sedan var på väg att kasta in handduken pga den långsamma mognaden för biometrin. Idag ser det annorlunda ut och mycket talar för att fingeravtryck kommer att ha en nyckelroll att spela när mobilbetalningar via NFC-försedda mobiltelefoner tar fart på allvar. Huvudkonkurrenten Authentec har t ex i år ingått avtal om att leverera sensorer till hela fem olika Fujitsu-modeller vilket signalerar att tillverkarna i Asien, där biometrin nått störst mognad, nu trampar på gasen. I Q1-rapporten avslöjade Fingerprint även att de träffat fler än 30 tillverkare av mobiltelefoner och andra produkter inom konsumentelektronik och att alla utom en överväger att släppa produkter med en integrerad linjesensor under 2011, 2012 eller 2013. Skördetid är alltså högaktuellt och då marknadspriset för linjesensorer ligger kring 2,5 usd kan det naturligtvis bli aktuellt med ett rejält försäljningslyft om sensorn integreras i en kommande storsäljare. Men förutom mobiltelefoner kan linjesensorn naturligtvis även bli aktuell i t ex laptops eller surfplattor.

Det är dock viktigt att påpeka att Fingerprint inte står och faller med linjesensorn. Dagens försäljning utgörs i huvudsak av bolagets areasensor, vars marknadspris enligt Fingerprint är mångdubbelt högre än linjesensorns(troligtvis ca 10-15 usd). Med areasensorn har bolaget nått en marknadsledande position inom den kinesiska bank- och finanssektorn där ca 85 procent av alla biometriska säkerhetsprodukter för banktjänstemän innehåller en sensor från Fingerprint. Det är imponerande och tidigare i år fick bolaget även en order värd 20 Mkr där sensorerna integrerades i inloggningsdosor för bankkunder vilket naturligtvis är ett genombrott som öppnar upp en mycket stor försäljningspotential. I Q3-rapporten avslöjades därtill att kunden var Postal & Savings Bank of China som är en av landets fem största banker med ca 40 000 filialer. Det lär alltså bli aktuellt med uppföljningsorders och mycket talar även för att en ketchupeffekt kan ligga i korten tack vare att fler banker sannolikt överväger att följa efter för att försäkra sig om att inte tappa marknadsandelar. I Q3-rapporten avslöjar också Fingerprint att ett större antal företag utvärderat areasensorn och uttryckt sig positiva till att integrera den i kommande produkter.

Höjer vi blicken kan det även bli aktuellt med ett storskaligt genombrott på någon annan marknad, t ex i Indien tack vare att landet nu på allvar börjar rulla ut det gigantiska Aadhaar-projektet som är världens största ID-projekt med biometri som stöder ett kontantlöst samhälle där medborgarna med sitt fingeravtryck skall kunna betala en säck ris eller få tillgång till sociala tjänster och bankkonton. Detta kommer självfallet att resultera i en enorm efterfrågan på läsare och Frost & Sullivan spår t ex att marknaden för biometriska produkter i Indien kommer att tiodubblas i värde de närmaste fem åren.

Det går inte heller att utesluta ett genombrott gällande smarta kort under nästa år. Bl a spås SmartMetric i början av 2012 påbörja massproduktion för bolagets smarta kort innehållande en integrerad fingeravtryckssensor och tack vare den låga strömförbrukningen kan Fingerprint ligga bra till i upphandlingarna då denna påverkar kortets livslängd och därmed investeringskostnaden. Fingerprint har också tidigare avslöjat att de påbörjat piloter med en handfull tillverkare av smarta kort där danska CardLab är den enda korttillverkaren vars namn ännu avslöjats. CardLabs VD har också tillkännagivit att intresse för kortet väckts hos amerikanska banker samt att även regeringar visat nyfikenhet huruvida tekniken skulle kunna användas i nationella ID-kort eller pass, vilket naturligtvis skulle öppna upp en svindlande volymmarknad.

Blickar vi ner i kvartalsrapporterna har Fingerprint presterat svarta siffror under fem av de senaste sju kvartalen. I Q3 nåddes en rekordförsäljning på 20,2 Mkr. Bruttomarginalen nådde rekordnivån 59 procent och resultatet på 4,3 Mkr var den högsta kvartalsvinsten hittills. Dessutom var orderingången rekordstark. Med 27,4 Mkr i kassan vid periodslut är också balansräkningen i hyggligt skick och en notis är att ytterligare 10,5 Mkr inflöt den 3 oktober.

Studerar vi ägarlistan finner vi konsortiet Sunfloro som största ägare. Bakom ägargruppen finns bl a Fingerprints VD, Johan Carlström och styrelsemedlemmen Urban Fagerstedt. Urban har bl a varit managementkonsult till Huaweis ledning i Kina och kan alltså vara spindeln i nätet om ramavtalet gäller den kinesiska mobiltillverkaren. Nyligen avslöjades även att ett optionsprogram till anställda fulltecknats och förutom detta har insiders varit aktiva på köpsidan under lång tid. Någon bättre laglig insiderinfo kan man ju knappast få om att ljusa tider nu sannolikt stundar och värt att påpeka är att Sunfloro betalade ca 8 kr för A-aktierna som förvärvades för drygt ett år sedan.

Är då dagens kursrusning på 25 procent motiverad?

Det är givetvis svårt att förutspå vad som nu väntar mer än att volymmarknader ser ut att öppna upp sig från tre fronter - mobiltelefoner, bankdosor och smarta kort. Ramavtalet med mobiltillverkaren innebär visserligen inte några omedelbara intäkter då det ännu inte är bestämt i vilken modell/modeller linjesensorn kommer att integreras men mycket talar givetvis för att det kommer att bli aktuellt med flera modeller framgent och att detta kommer att ge avtryck i resultaträkningen. Det intressanta är ju att nuvarande försäljning gällande areasensorn räcker till för att generera lönsamhet vilket skapar förutsättningar för ett rejält vinstlyft under nästa år, förutsatt att ramavtalet då börjar generera intäkter. Adderar vi ett par nya banker på kundlistan som börjar rulla ut inloggningsdosor till kunderna och därtill ett par större genombrott på nya marknader såsom t ex Indien, Brasilien eller USA torde det finnas förutsättningar för en dubblering av försäljningen, eventuellt mer än så, men det kan också bli aktuellt med en tango-rörelse, att starka kvartal följs av svagare beroende på orderingången. Ledningens utfästelser sedan Johan Carlström tog över VD-posten har dock visat sig kunna uppfyllas nästan skrämmande ofta. Därmed kan vi räkna med att det kan dyka upp ännu ett kommersiellt avtal med en mobiltillverkare innan årsskiftet och förmodligen några under nästa år.

Jämför vi slutligen börsvärdet med branschkollegorna Precise biometrics och norska IDEX framstår också Fingerprint Cards som fortsatt undervärderad då börsvärdet för respektive bolag i trion är ungefär lika stora. Precise biometrics rapporterar dock vikande försäljning samt stora förluster och IDEX har ännu inte nått någon märkbar försäljning överhuvudtaget. Potential finns det dock hos samtliga men då Fingerprint rapporterar rekordsiffror i såväl omsättning som lönsamhet och dessutom nu dagens genombrottsavtal med en mobiltillverkare känns det som att uppsidan är fortsatt stor. Personligen grämer jag mig att jag inte ligger ”all-in” vilket jag faktiskt tidigare övervägt då jag tror att biometribolagen och i synnerhet Fingerprint har möjlighet att stå upp bra mot en svagare makroekonomi. Redan i måndags var dock Fingerprint mitt största innehav och jag är givetvis glad åt dagens kursrusning men passade även på att fylla på ytterligare när aktien dippade vid lunchtid då jag ser Fingerprint Cards som ett hyggligt säkert kort som har förutsättning att sprida ljus i ett eventuellt fortsatt börsmörker tack vare att biometrimarknaden nu växlar upp på flera håll i världen inom olika segment.

Ifjol när jag skrev några artiklar åt Stockpicker tippade jag Fingerprint Cards som 2011-års kursvinnare. Det börjar bli ont om tid men en pallplacering är inte omöjlig. Aktiemarknaden brukar i allmänhet gilla bolag som riktar sin teknik mot high-tech segment som är svåra att sätta fingret på gällande hur stor marknad bolaget slutligen kommer att kunna nå. Vanligtvis brukar detta innebära att börsen överskattar möjligheterna och underskattar riskerna och skickar iväg aktien genom stratosfären. Viss gnisttändning skedde igår men än så länge känns det som att aktien fortfarande försöker orientera sig för att hitta bästa omloppsbanan. Risken är också begränsad tack vare att Fingerprint redan presterar hygglig lönsamhet samt nu nått genombrott inom ytterligare ett segment tack vare linjesensorn.

Vem är då mobiltillverkaren?

Stalltipset är kinesiska ZTE eller Huawei tack vare att mobila betalningar redan börjar bli stort i Kina och att Fingerprint tidigare avslöjat att kinesiska tillverkare står högt på prioritetslistan. En dark horse är dock RIM. Redan för ett par år sedan dök det upp rykten att det kanadensiska bolaget var på väg att integrera sensorer i sina Blackberrys. Tack vare bolagets säkra e-post klient har RIM tidigare i praktiken haft monopol på försäljning av telefoner till amerikanska myndigheter. Då biometri nu är aktuellt för det nya PIV-kortet som under nästa år börjar rullas ut till samtliga myndighetsanställda och då fingeravtryck även övervägs som säkerhetslösning i kombination med amerikanska militärens CAC-kort med syfte att soldater i fält skall kunna använda smartphones på ett säkert sätt finns det tillräckliga motiv för RIM att integrera tekniken i sina modeller som ett försök att försvara sin marknadsandel. Precise biometrics och IDEX har bl a siktet inställt på denna marknad tack vare integration av deras teknik i externa läsare som fästs på bl a iPhones.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?