Post entry

Ett höjt finger för Finger print cards

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Biometri har verkligen blivit ett hett ämne detta året. De svenska biometri bolagen hyllas av många och inte minst på diverse forum. Samtidigt så blir bolagen sågade av självutnämnda experter på aktie analys i form av ekonomiskribenter på diverse ekonomi media bolag. Man kallar bolagen för förhoppningsbolag och har till och med kallat småspararna i dessa bolag för börsens huliganer. Själv så har följt vissa forum för dessa aktier. Visst ibland kan nivån kanske bli lite låg. Men samtidigt blir jag imponerad över vilken entusiasm det finns. Samt så finns det flera skribenter på de här forumen som verkligen är väl pålästa och som gräver fram intressant information. Själv så är jag långt ifrån expert på ämnet. Men har ett stort intresse för ny teknik och har följt våra Svenska biometribolag Precise Biometric och Fingerprint Cards. Spekulationerna om biometriska sensorer i lanserade mobiler i år har varit många. Trots besvikelser för uteblivna releaser och nyemission så har aktien hållit farten uppe ändå. Jag själv har försökt läsa allt som publicerats om biometribolagen. Glädjen har varit stor när Kim Dahlström skrivit ett nytt Dagens finger på Redeye.se. Kim skriver roande och har haft bra argument för sina spekulationer. Han har även lagt fram mycket fakta samt många bra räkne exempel på hur stort detta kan bli.

Vad kan man då dra för slutsatser av var svensk biometri är på väg. Ja först får man ställa sig frågan om detta är nått marknaden vill ha. Ja mobilen används ju mer och mer till att göra bankärenden och att betala med i affären samt bussen och tåget. Nu även som mobilt bank id alltså en ny typ av den väl inkörda e-legitimationen. Vi deklarerar med mobilen och vi synkar både jobb mejlen och den privata mejlen i mobilen. Lösenorden till diverse tjänster bara ökar och jobbets mejlserver tvingar mig att knappa in en kod för att låsa upp mobilen. Jag själv verkligen längtar efter en mobil med en modern finger sensor. Typ som Fingerprint Cards senor som läser av mitt fingeravtryck under den yttre läderhuden. På så sätt påverkas den inte av torra och vinterkalla fingrar ej heller av mindre skärsår. Det finns nog inget tvivel om att detta är nåt som verkligen de flesta kommer att vilja ha, när det nu väl kommer.

Fingerprint Cards aktievärde har ju nu under en tid byggts upp mycket på förväntningar och spekulationer. De senaste veckorna har aktien trillat tillbaka lite och fått en svarare utveckling. Detta är för mig ett mysterium att den stigit så kraftigt tidigare men blivit lite svalare just nu. Det är ju faktiskt just nu som den borde vara som hetast. Bilden är ju som klarast just nu och det verkliga genomslaget håller ju på att hända framför ögonen på alla passiva investerare, både små som stora. Fingerprint Cards har ju i princip fått design win i alla asiatiska länder med smartphone tillverkning. I vissa länder flera stycken och för flera modeller dessutom. Vi har inte än fått veta vilka tillverkare det är men vi vet att det gäller de tre största tillverkarna samt även tillverkare som finns bland de tio största. Man har ju dessutom öppnat regionkontor i Japan och nu sist i Shanghai. Det står ju ganska klart för den medvetne att detta gör man för att kunna ge support åt sina kunder som man vunnit design wins hos. Sen gör man dessutom en riktad nyemission och andledningen till det måste ju vara att det behövs lite pengar för att rulla i gång tillvekningsapparaten. Att sen inte marknaden verkar vaknar till liv när deras VD Johan Carlström går in och köper aktier för miljonbelopp på en nivå på ca. 34 kr är ju större gåta.

Vi börjar nu närma oss delårsrapporten för Fingerprint Cards, ska bli spännande och få en status uppdatering. Troligen får vi se uppskruvade prognoser. Vilket borde ge aktien en skjuts uppåt. Man får får ju inte glömma att nu verkar det ju även stå ganska klart att nästa Iphone kommer ha finger sensor. Detta kommer ju så klart skapa ett sug på marknaden. Jag själv är ägare till en Samsung Galaxy som är nu ca. 2 år gammal. Jag tänkte för lite sedan att nu är det nog dax att byta upp sig. Sagt och gjort gav jag mig ut i handeln. Ganska snabbt gick det det upp för mig att min lur står sig ganska bra fortfarande. Ska jag nu lägga fem sex tusen på en ny smartphone så vill jag inte bara han en lite snabbare processor som man ändå inte märker nåt av. Nej det behövs verkligen något nytt och det hade ju suttit fint med en finger sensor så jag kan slippa alla dessa lösenorden. Samt så kanske jag känna mig tryggare när jag gör mina bank ärenden via mobilen.

För 120 år sedan fälldes första brottslingen med finger avtryck som den del av bevisningen. Fransisca Rojas dömdes skyldig till mord efter att man hittat hennes avtryck på platsen. 1906 i mars så startade den svenska polisen sitt fingeravtrycks register vid signalementkontoret i Stockholm. Så det är ju knappast något nytt det här och nu är det då dax för nästa epok för tekniken.

Trevlig helg !

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?