Post entry

Fingerprint - nu vänder det

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Min känslomässiga reaktion av gårdagens avslöjade försäljningsprognos för nästa år var skräckblandad förtjusning.

Det är egentligen rätt märkligt hur aktiemarknaden ibland kan försova sig när det gäller uppenbara händelser. I slutet av juli kablades det ut att Apple förvärvar Authentec, den största aktören på marknaden av kapacitiva fingersensorer. Med affären blev det rätt uppenbart att Apple planerar att lansera produkter med fingeravtrycksteknik. Ett s.k. SEC-dokument som publicerades i samband med affären avslöjade också att Apple och Authentec redan inlett samarbete gällande ett utvecklingsprojekt som skulle avslutas under nästa år. Med detta dokument i handen blev det än mer uppenbart att tekniken snart kommer att debutera i iPhones eller iPads.

När sedan Inside Secure nyligen köpte Authentec:s krypteringsdel, som tidigare differentierat sensortillverkarens erbjudande utanför identitetslösningar med fingersensorer, blev allting synnerligen uppenbart – att världens största företag under nästa år verkligen kommer att lansera produkter med fingersensorer.

Därmed var det inte alls oväntat att Fingerprint snart skulle avslöja att de skruvat upp nästa års försäljningsprognos för linjesensorn, för det som också är uppenbart, tack vare Authentec-affären, är att Apple:s konkurrenter fått eld i baken, i synnerhet Authentec:s befintliga kunder som vid årsskiftet tvingas anlita en annan sensorleverantör, vilket det finns få av.

Den som kastade sig över köpknappen i slutet av juli när Apple förvärvade Authentec, och drog en rätt uppenbar slutsats, har idag fått uppleva en kursökning på 150 procent på Fingerprints aktie. Ibland kan det vara enkelt att spekulera på börsen.

Authentec-affären indikerar stort värde på Fingerprint

Apple betalade 382 MUSD för Authentec och Inside Secure betalade i sin tur 48 MUSD för krypteringsdelen, som alltså sålts ut efter att Apple förvärvat Authentec. Därmed betalade Apple i praktiken 334 MUSD för att komma över Authentec:s fingeravtrycksteknik och trots en bred produktportfölj av sensorer, kan vi troligtvis räkna med att Apple betalade ca 2 miljarder kronor för att få ensamrätt till en specifik sensor – AES2750 - vilken är Authentec:s senaste skapelse. Denna lanserades i våras och är särskilt anpassad för smarta telefoner, bl a för att säkra upp mobila betalningar, ett beteendemönster hos konsumenten som nu spås få ett stort genombrott.

En intressant detalj i sammanhanget är också att Authentec nu tagit bort pressrealeasen angående lanseringen av den nya sensorn från sin hemsida, ett PM som faktiskt publicerades i samband med att Fingerprint annonserade att CrucialTec lanserar en biometrisk styrmodul (BTP) innehållande Fingerprint:s linjesensorchip.

Personligen kan jag inte avgöra om Authentec:s färska linjesensor är bättre än Fingerprints motsvarighet men den svenska sensortillverkaren lanserade sin linjesensor ett halvår innan Authentec och då var sensorn den minsta och mest strömsnåla på marknaden. Sedan dess har den klättrat på förädlingsstegen tack vare nyutvecklad mjukvara i form av appar för bl a mobil betalning samt då Infineon nyligen integrerat tekniken i deras s.k. Secure Element för NFC-försedda telefoner. Därutöver har CrucialTec utvecklat flera olika varianter av den biometriska modul innehållande linjesensorchipet så att BTPn kan integreras i Home knappen, eller på baksidan av telefonen samt i volymkontrollen.

En hype att vänta

Förutsatt att Apple under nästa år lanserar fingersensorer i en flaggskeppsmodell, vilket i praktiken brukar vara de enda som Apple lanserar, tror jag det finns förutsättningar för att det skall skapas en rejäl hype kring biometribolagen med skenande aktiekurser som följd, då det knappast finns ett bättre draglok och strålkastare än Apple. Utöver detta kan Fingerprint Cards på egen hand skapa höga förväntningar kring sig, förutsatt att de plockar hem fler design wins med mobiltillverkare. Min bedömning är att Fingerprint är andrahandsvalet efter Authentec eftersom Fingerprints linjesensor fortfarande i praktiken är ny på marknaden och har vassa egenskaper.

Fingerprint har tidigare annonserat avtal med två mobiltillverkare, en Tier 1- och en Tier 2-tillverkare. I Q3-rapporten skriver däremot företaget att ”design in” pågår hos flera mobiltillverkare, däribland ett par av industrins giganter. I dagsläget integreras alltså linjesensorn i teknikplattformar hos fler än två mobiltillverkare varav åtminstone två sannolikt är Tier 1-tillverkare. Det är naturligtvis lovande.

Dessutom kommer en japansk mobiltillverkare att lansera en modell med linjesensorn under nästa år, med en initial volym av 1 miljon enheter. I detta fall tror jag det rör sig om den annonserade ”Tier 2-tillverkaren” och jag har tidigare gissat på Sharp vilket nu framstår som möjligt då det rör sig om en japansk aktör. Då Fingerprint sedan tidigare nått stora framgångar för areasensorn på den kinesiska marknaden och därmed sitter med utmärkta referenser räknar jag med att chansen är mycket god för design wins hos ZTE, Huawei och bl a Yulong och tack vare att företaget sitter med mycket kompetenta nyckelpersoner tror jag inte att det är omöjligt att på sikt erövra halva marknaden av smartphones och tablet PC:s försedda med fingersensorer.

Dessutom söker nu troligtvis kinesiska Lenovo aktivt efter en ny leverantör av sensorer, ett företag som ifjol klassades som världens näst största PC-tillverkare och en av Authentec:s huvudkunder. Därutöver tar nu efterfrågan av areasensorer fart igen på den kinesiska marknaden då Fingerprint nyligen annonserade en vunnen order värd 20 Mkr. Noterbart är att Authentec i våras avslöjade att de ser signifikanta tillväxtmöjligheter inom myndighets- och banksektorn i Kina och Indien, en potential de nu sannolikt lämnar pga exklusiviteten med Apple. Kontentan av detta är ju att det ser extremt bra ut för Fingerprints del.

Stora kurssvängningar sannolikt att vänta

Dessvärre är aktiemarknaden på sådant humör att den inte tycks diskontera in så stora framgångar, trots att framgångsvägen ser utstakad ut och då det finns ett förförande referensvärde – den summa Apple betalade för Authentec. Gårdagens avslöjade försäljningsprognos för nästa år, där omsättningen spås landa i intervallet 130 – 190 Mkr, är därtill en liten besvikelse. Eftersom de även lämnar en prognos för EBITDA-marginalen är jag övertygad om att försäljningsprognosen gäller hela verksamheten och inte enbart försäljningsutvecklingen för linjesensorn.

Poängen är att Fingerprint tidigare avslöjat att marknadspriset för linjesensorer ligger kring 2 usd och därutöver har de förutspått att försäljningen av areasensorer under nästa år skall återgå till 2011-års nivå, då försäljningen uppgick till ca 70 Mkr. Drar vi då bort 70 Mkr från försäljningsprognosen återstår 60 – 120 Mkr, i huvudsak öronmärkt till den estimerade försäljningen av linjesensorer eller linjesensorchip som bedömts till minst 30 miljoner enheter för CrucialTec:s modul.

Räknar vi enbart på prognosen av BTP-moduler innebär detta ett genomsnittspris på 2 – 4 kr per styck, vilket är väsentligt lägre än 2 usd som sannolikt är marknadspriset för färdigt paketerad linjesensor. Eftersom Fingerprint troligtvis också själva kommer att sälja en del linjesensorer utanför avtalet med CrucialTec innebär detta att modultillverkaren betalar väldigt lite för varje linjesensorchip, eventuellt under 2 kr. Å andra sidan indikerar EBITDA-prognosen med ett övre intervall av 35 procent på hög lönsamhet men att använda ett marknadspris på 2 usd i sina egna beräkningar ger dock troligtvis stora felaktigheter och kapar naturligtvis därmed en stor del av den himmelska potential som är lockande att bygga upp med 2 usd inslagen i räknesnurran.

Därutöver har nu företaget anlitat Carnegie som finansiell rådgivare och utvärderar nu olika alternativ för att finansiera den kommande expansionen. Jag skrev i mitt tidigare blogginlägg om Fingerprint att en förstärkning av balansräkningen är klok inför förhandlingen med potentiella kunder och nu är det uppenbart att så kommer bli fallet. Någon djupdykning av aktiekursen är väl knappast berättigad men osäkerheten kring den finansiella situationen innebär en risk för att aktien kommer att få tyngre fötter och svårare att klättra vidare. Pengarna kommer dock att öronmärkas till en offensiv satsning vilket i allmänhet aktiemarknaden brukar kunna svälja och ibland t o m applådera, varför det mycket väl kan bli aktuellt med kursrallyn i samband med annonserade design wins.

Det som Fingerprint nu behöver göra är att kvickt ta fram nya produkter till den amerikanska myndighetsmarknaden då de idag saknar FIPS-godkända sensorer. Därutöver börjar det nationella ID-kortsprojektet i Kina att rullas ut vid årsskiftet vilket ger stora tillväxtmöjligheter då det spås krävas en fingeravtrycksläsare, av i huvudsak areasensortyp, per tionde invånare. Det tar dock i allmänhet tid med utbyggnad av infrastruktur kring ett nytt nationellt ID-kortsprojekt men en successiv försäljningsökning är sannolikt att vänta tillsammans med lansering av nya sensorer för att optimera möjligheterna.

Börsvärdet börjar nu närma sig 400 Mkr. Hur mycket pengar Fingerprint behöver ta in återstår att se och vilken utspädningseffekt detta leder till. En gissning på ca 50 Mkr är kanske inte helt uppåt väggarna och att det blir en s.k. book building-process likt den norska konkurrenten IDEX nyligen gjorde. Skulle företaget under nästa år nå övre intervallet av prognosen för försäljningen och EBITDA-marginalen framstår inte aktien som övervärderad, särskilt inte eftersom hög tillväxt sannolikt är att vänta under efterföljande år då det är nu som själva resan sannolikt börjar. Som ”option” finns därutöver att Apple skapar en hype kring biometribolagen.

Problemet är att historien avskräcker då prognosen för innevarande år blev ett totalfiasko vilket väcker frågan om gårdagens annonserade prognos endast är ett lockbete inför den förmodade kapitalanskaffningen?

VD har däremot köpt massor och optionsprogrammet blev fulltecknat men försäljningsprognosen indikerar att CrucialTec inte betalar mycket för linjesensorchipet, troligtvis runt en tiondel av vad marknadspriset för linjesensorn ligger. Det är värt att beakta detta samtidigt som det är klokt att förvänta sig marknadsgenombrott inom nya segment och branscher. Inom det närmaste halvåret kommer Fingerprint Cards att bekänna färg och det kommer att bli högintressant att följa och framöver lär siffrorna bli bättre än vad som avslöjades i niomånadersrapporten. Aktien kan väl i alla fall defintivt betraktas som en intressant lottsedel.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?