Post entry

Fingerprint och Tier 1 & 2

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Under tiden som börsvärdet för Fingerprint urholkas kan man ju fundera kring vilken Tier-1 respektive Tier-2-tillverkare som valt att integrera linjesensorn i sina plattformar. Nu är jag visserligen fortfarande skärrad av rapporten men jag kan vara något på spåren även fastän det finns risk att jag enbart ser hägringar.

Fingerprint har annonserat att deras linjesensor kommer att integreras i plattformar hos två mobiltelefontillverkare, s.k. Tier 1 respektive Tier 2-tillverkare, där Tier-1 motsvarar en av de tio största. Om vi förutsätter att mobiltillverkarna kommer att använda en styrmodul integrerad med Fingerprints linjesensorchip så tillverkar de knappast denna själva utan anlitar istället en underleverantör för ändamålet, t ex CrucialTec.

CrucialTec lanserade 9 maj en BTP(biometric trackpad), en s.k. biometrisk styrmodul med Fingerprints linjesensor, ämnad för bl a mobiltelefoner, surfplattor samt pekdatorer. Modultillverkaren bör ju ha något i kikarsiktet eftersom de siktar på att sälja 20 – 40 miljoner enheter under perioden 2012 - 2014. De skriver knappast 2012 om de inte har nära kontakt med en kund då nya telefonmodeller inte utvecklas i ett nafs.

CrucialTec är sedan tidigare världens största leverantör av optiska styrmoduler och Fingerprints teknik kommer, utöver fingeravtrycksläsning, att tillhandahålla navigeringsfunktioner samt attraktiva Android-appar för säkerhet, betalning och andra funktioner, exempelvis genvägar till olika applikationer beroende på vilket finger som används. Optiska styrmoduler fungerar t ex mycket bra som joystick till mobilspel eller som en PC-mus för att enkelt kunna navigera på telefonens display. Nu har alltså CrucialTec även integrerat Fingerprints linjesensorchip för att öka bekvämlighet och säkerhet, t ex för att användaren snabbt och enkelt skall kunna öppna facebook- eller e-postkonton osv.

De flesta telefonmodeller som integrerat CrucialTec:s optiska styrmodul finns hos Samsung och Sharp varför dessa naturligtvis skulle kunna ses som tänkbara kunder för den biometriska styrmodulen. Angående Tier-2-tillverkaren skrev Fingerprint den 13 december ifjol:

”Fingerprint Cards (FPC) nya linjesensor FPC1080A integreras för närvarande i en plattform hos en Tier 2-mobiltillverkare i Asien. Tillverkaren är även en ledande originaldesigntillverkare(ODM) av smarta telefoner och surfplattor. Företaget, som av konkurrensskäl vill vara anonymt, har även utsett FPC till huvudleverantör av sensorer och ett utvecklingsavtal har undertecknats av parterna.”

Denna tillverkare skulle kunna vara Sharp som bl a tillverkar displayer till iPhone och som även tillverkar egna mobiltelefoner. Globalt bland mobiltelefontillverkarna har Sharp visserligen en låg marknadsandel men i Japan är företaget faktiskt ledande med en marknadsandel på hela 23,5 procent, enligt en artikel publicerad i april i år. Det finns också skäl för Sharp att befästa sin position med att integrera fingeravtrycksläsare för att kunna försvara sig mot bl a Fujitsu som jagar marknadsledaren med en andel 11,8 procent av den japanska marknaden.

Under Authentec:s telefonkonferens i samband med bokslutsrapporten avslöjades att Fingerprints huvudkonkurrent påbörjat volymleveranser av linjesensorer till Fujitsus första Android-telefon(REGZA T-01D). I telefonmodellen integreras även Authentec:s mjukvara ”DataDefender app” för att användaren säkert skall få tillgång till deras favoritappar med hjälp av sitt fingeravtryck. Detta är alltså en liknande mjukvara Fingerprint marknadsför tillsammans med linjesensorn.

Authentec:s nyhet ansågs som banbrytande då det var den första Android-telefonen till konsumentmarknaden som tar vara på Authentec:s erbjudande med att kombinera säkerhet och bekvämlighet. Tidigare har det varit säkerheten som varit bidragande till att mobiltelefontillverkare integrerat Authentec:s sensorer, och då i modeller i huvudsak riktade mot företagsmarknaden, men i takt med utrullningen av smartphones och den ökade användningen av t ex facebook via mobilen vädrar nu sensortillverkarna morgonluft.

Flera webbsidor skriver även att Motorola i år kommer att lansera flera nya modeller med fingeravtrycksläsare där användaren skall kunna registrera alla tio fingrar i telefonen för att bekvämt och säkert kunna nå olika favorit-appar. Vi kan alltså glädjande konstatera att tekniken är på gång och att möjligtvis en trend är på väg att skapas samt att 2012 verkligen kan bli det genombrottsår som Fingerprints VD förutspår i den senaste årsredovisningen, gällande biometri i mobiler. Authentec rapporterade också i Q1-rapporten att fler telefonmodeller än någonsin nu integrerar företagets linjesensorer vilket är en signal om att marknaden är på väg att mogna.

Om då treenigheten Sharp-CrucialTec-Fingerprint Cards är sann, kan vi då anta att Tier 1-tillverkaren skulle kunna vara självaste Samsung, som tidigare integrerat CrucialTec:s optiska styrmodul i ett tiotal olika telefonmodeller? Ett sådant utfall skulle naturligtvis kunna bli bästa tänkbara för såväl Fingerprint Cards som dess, vid det här laget, luttrade aktieägare. Det återstår dock att se vad facit säger men i pressmeddelandet den 6 december ifjol kommenterade Fingerprints VD att ”avtalet gäller framtida leveranser av fingeravtryckssystem inkluderande både hård- och mjukvara. Vilken modell eller modeller linjesensorn kommer att sitta i är ännu inte bestämt men vår förhoppning är att beslut fattas under det första halvåret 2012.”

Med den turbulens som nu råder kring Fingerprint Cards skall man av försiktighetsskäl kanske inte vara fullständigt övertygad om att avtalen med mobiltelefontillverkarna överhuvudtaget existerar men min spårning skjuter dock inte helt i sank hoppet om att aktien skulle kunna återhämta en del av det branta fall den färdats sedan årsskiftet. Problematiken med den annullerade rekordordern och dess konsekvenser kvarstår dock vilket men bör ha i bakhuvudet om man börjar spekulera i eventuella kommande kurstriggers.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?