Post entry

Fingerprint & Tier 2

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Egentligen är det ganska enkelt. Man skall inte köpa aktier i bolag vars försäljning nästan slutat att existera och som tyngs av en mutskandal samt en insiderhärva. Det handlar i praktiken om ren självbevarelsedrift men jag idisslar halmstrån.

De som hann läsa mitt senaste blogginlägg, som jag sedan raderade, lade märke till att jag spekulerade i att Tier 2-tillverkaren skulle vara kinesiska Yulong Coolpad. Det fanns två anledningar till att jag tog bort inlägget. För det första skrev Fingerprint i fjolårets pressmeddelande att det rör sig om en ledande tillverkare av smarta telefoner och surfplattor. Detta utesluter Yulong då jag inte funnit någon info om att de överhuvudtaget tillverkar surfplattor. För det andra har jag hittat intressanta avslöjanden som stärker tron om att det är Sharp som är Tier 2-tillverkaren.

I årsredovisningen skriver Fingerprint att flera företag tar för närvarande fram prototyper med FPC:s linjesensor för test och utvärdering. I början av juni visades en prototyp av en surfplatta från Sharp. http://www.smartphonezero.com/sharp-is-preparing-a-dual-boot-ics-and-windows-8-tablet/

Något lanseringsdatum har ännu inte tillkännagetts men eftersom den kommer att innehålla två olika operativsystem, bl a Windows 8, blir det knappast aktuellt före julhandeln. Surfplattan skall dock ha en batteritid på 12 timmar(normal användning) och är, enligt bilderna, försedd med en integrerad fingeravtrycksläsare(linjesensor). Med tanke på att Sharp fokuserar på batteritiden och då Fingerprints linjesensor är den strömsnålaste på marknaden skulle vi ju kunna tala om kärlek vid första ögonkastet.

Det vi idag vet om Tier 2-tillverkaren är däremot att företaget är en ledande asiatisk tillverkare av smartphones och surfplattor. Vi vet dessutom att Sharp är ledande i Japan med en marknadsandel på 23,5 procent och därutöver har CrucialTec, som marknadsför en ”biometric track pad” med Fingerprints linjesensor, levererat styrmoduler till en handfull modeller. Jag har även fått info om att den första telefonen från Tier 2-tillverkaren, innehållande Fingerprints linjesensor, troligtvis kommer att bli en operatörsbeställd variant.

Nyckeln till att öppna upp marknaden för biometri i mobiler spås bli utvecklingen för mobila betalningar. I Japan har däremot den mobila plånboken varit populär i flera år. Redan år 2000 startade operatören NTT Docomo landets första nätbaserade bank för att kunna profitera på den kommande trenden. Operatören har även sedan flera år tillbaka lanserat mobiler, skräddarsydda av Fujitsu, med integrerade fingeravtrycksläsare (Authentec:s) och färsk lansering är modellen Arrow ZISW13F.

2008 lanserade NTT Docomo även två telefonmodeller från Sharp med integrerade fingeravtrycksläsare. Då levererade BeyondLSI(Begenuinetec) algoritmen, ett företag som året därefter ingick en allians med Fingerprint Cards. Statusen för BeyondLSI känns dock idag mer osäker men halmstrået desto näringsrikare för Fingerprint Cards del även fastän vi ännu inte vet vem Sharp nu valt att jobba med och när de väljer att lansera en smartphone med fingeravläsare.

Den slutliga frågan berör mutskandalen. Det är trots allt märkligt att det forslats pengar från distributören till en anställd. Detta innebär ju uppenbarligen att inte produkterna har något fel då HST tycks ha skickat pengar under bordet för att få distribuera dem. Det är också ett halmstrå.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?