Post entry

FPC smäller mig på fingrarna

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Med gårdagens pressmeddelande från Fingerprint Cards visar sensortillverkaren var skåpet skall stå gällande marknadspositionen i Kina vilket även förpassar mig till skamvrån.

Igår skickade Fingerprint Cards ut ett pressmeddelande som avslöjade väldigt mycket. Enligt pm fortsätter bolaget utvecklandet av samarbetet med kinesiska Miaxis med särskild inriktning på banksektorn. Dessutom avslöjades att Miaxis använder Fingerprints areasensor, FPC1011F, för hela sitt utbud av säkerhetsprodukter som är utrustade med fingeravtryckssensorer av kisel samt att den kinesiska tillverkaren, under årens lopp, levererat hundratusentals produkter med sensorer till de största bankerna i Kina. Via studerandet av Miaxis hemsida avslöjas därutöver att deras marknadsandel inom finanssektorn i Kina ligger på 60 procent. Därmed har jag alltså haft rätt i min misstanke att en stor del av försäljningen via distributören HST haft Miaxis som destination.

Jag har i två tidigare blogginlägg ifrågasatt Fingerprints nuvarande marknadsandel i Kina. Orsaken är att huvudkonkurrenten Authentec den 13 mars kablade ut ett pressmeddelande där det framkom att deras TouchChip-areasensor rullas ut tillsammans med Miaxis ID-terminaler till Bank of China samt till andra större banker i landet. Enligt Authentec kommer TouchChip-sensorerna förutom ID-terminalerna att integreras i USB-nycklar samt andra säkerhetsprodukter från Miaxis, enligt ett avtal som skrevs ifjol. Eftersom TouchChip-sensorn också är kiselbaserad kan man fråga sig om Fingerprint skriver om dåtid i sitt pressmeddelande, angående att hela Miaxis utbud av produkter, utrustade med kiselbaserade fingeravtryckssensorer, använder Fingerprints areasensor.

I ingressen i pressmeddelandet skriver däremot Fingerprint; ”Under flera års tid har Fingerprint Cards varit huvudleverantör av kiselbaserade areasensorer till kinesiska Miaxis. I och med att FPC lanserar en ny och vidareutvecklad version av FPC1011F, den överlägset mest sålda kiselbaserade areasensorn i Kina, behåller man denna ledande position.”

Det viktiga med den sista meningen är att det är ett konstaterande – att Fingerprint fortsättningsvis kommer att vara huvudleverantör till Miaxis och att de kommer att behålla sin marknadsledande position. Eftersom i praktiken hela fjolårets försäljning omfattade areasensorn och då lejonparten går till Kina är ”konstaterandet” naturligtvis synnerligen viktigt.

Därmed kan vi också tona ner faran gällande Authentecs intåg i Kina, som jag tidigare varit mycket orolig för, då huvudkonkurrenten antingen får endast en del av Miaxis kaka, eller i bästa fall, att Fingerprints uppdaterade areasensor nu utmanövrerat Authentec:s fjolårsavtal med Miaxis.

Det fortsatta samarbetet är även viktigt då Miaxis även exporterar produkter till bl a Afrika, USA, Europa, Japan och Brasilien, vilka är marknader där biometriska produkter nu spås rullas ut i stor skala. Fingerprint har visserligen ett utbyggt distributionsnätverk på 22 marknader men än så länge har det varit tunnsått med framgångar utanför Kina men via Miaxis exportkanaler finns det förutsättningar att nå framgångar.

I pressmeddelandet avslöjas även att Fingerprint ser fram emot att samarbeta med Miaxis i det kommande ID-kortsprojektet i Kina, där den kinesiska tillverkaren redan deltar i ett statligt projekt kopplat till ID-programmet. Det kinesiska ID-projektet har naturligtvis ett gigantiskt omfång eftersom det omfattar samtliga medborgare över 16 år och enligt en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet kommer alla nya ID-kort som utfärdas samt förnyas att innehålla fingeravtrycksinformation.

Enligt kinesiska Ministry of Public Security kommer fingeravtrycksläsare bl a att installeras inom bank- och finans, utbildningssektorn, sjukvården samt telekommunikations- och transportsektorn. Invånarna kommer alltså att stöta på läsare lite varstans och med tanke på landets storlek och antalet invånare kommer därför det nationella ID-projektet att bjuda sensorutvecklarna på stora affärsmöjligheter. Utbyggnad av infrastruktur med biometri brukar dock inte gå i raketfart men möjligtvis är det ID-projektet som ligger grund till Fingerprints prognos gällande en orderingång på 100 – 140 Mkr för innevarande år.

Blickar vi lite framåt säkerställer sannolikt det fortsatta samarbetet med Miaxis att försäljningen för areasensorn kan hålla Fingerprint flytande och att täckningsbidraget från linjesensorn har möjlighet att ta expresståget ner till sista raden. I morse annonserades dessutom att två kompetenta personer tar plats i bolagets ”Advisory Board” där den ena varit styrelseledamot för Samsung och den andra haft chefpositioner hos Dell och GE. Huruvida dessa kommer att bli nyckelpersoner för att öppna upp dörren till fler Tier 1-tillverkare återstår dock att se.

Inom kapacitiva kiselbaserade sensorer domineras marknaden idag av Authentec, Validity Sensors, EgisTec samt Fingerprint Cards. Med tanke på att mobiltelefonindustrin nu på allvar börjat snegla på tekniken och då stora ID-kortsprojekt med fingeravtryck nu rullas ut i befolkningstäta länder såsom Kina, Indien, Mexiko, Nigeria och Brasilien kan man förvänta sig en stegrande konkurrens men samtidigt oerhört stora affärsmöjligheter.

Då den vidareutvecklade versionen av areasensorn uppenbarligen går rakt in i Miaxis sortiment samt då bolagets linjesensor är den minsta och mest strömsnåla på marknaden framstår Fingerprint Cards sitta med trumf på hand. Q2-rapporten blir däremot svag och förseningen i bankprojekten (rekordordern) oroar tillsammans med allt surr kring insiderhärvan.

Därmed tycker jag inte att man ännu skall hissa ner varningsflaggan. Börsvärdet på ca 280 Mkr är däremot inte högt förutsatt att Fingerprint lyckas rida med på den tillväxtvåg som nu spås vänta biometribranschen. Med fortsatt starkt samarbete med Miaxis försvinner dessutom ett stort orosmoln som hotat företagets tillväxtförutsättningar.

Därmed kanske man skulle kunna unna sig att åtminstone lägga en 25-centiliters champagneflaska på kylning. I skamvrån serveras däremot enbart vatten & bröd.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?