Post entry

Julklapp till Fingerprint

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Eftersom Fingerprint under de senaste dagarna nästan släppt ett pressmeddelande per dag blir man ju liten besviken när inget PM dök upp idag. Som tur är har jag lite reservammunition att kabla ut.

Fingerprint skriver i senaste årsredovisningen(2011) att behovet av sensorer för inläsning av fingeravtryck, kopplade till det kinesiska ID-kortsprojektet, uppgår till ca 10 procent av antalet utgivna eID-kort. Det rör sig i första hand om areasensorer och med tanke på antalet invånare i Kina är naturligtvis potentialen mycket stor.

Miaxis, en kinesisk leverantör av säkerhetsprodukter med biometri, meddelade den 24 december att Ministry of Public Security rekommenderar Miaxis som en leverantör av fingeravtrycksläsare till utrullningen av det kinesiska ID-kortsprojektet. Företaget skriver i sitt PM:

”Considering the large population of China, the project that enrolls fingerprint in China’s ID cards will definitely create big business opportunities. As a leading company , Miaxis will take over large market share because of this recommendation.”

Poängen här är att Fingerprint Cards är huvudleverantör av kiselbaserade areasensorer till Miaxis. Ifjol våras stärktes samarbetet i samband med att företaget släppte en ny och vidareutvecklad version av areasensorn (FPC1011F). I pressmeddelandet skrev bl a Fingerprint att Miaxis använder FPC1011F för hela sitt utbud av produkter som är utrustade med fingeravtryckssensorer av kisel riktade mot banksektorn.

Tack vare rekommendationen från Ministry of Public Security och Fingerprints position som huvudleverantör av kiselbaserade areasensorer, är jag rätt övertygad om att det inte är enbart linjesensorer till mobiltelefonindustrin som kommer att erbjuda stora tillväxtmöjligheter framledes utan även areasensorn, vars pris alltså är avsevärt högre än linjesensorn. Det är även värt att nämna att Miaxis även exporterar läsare till bl a Japan, Brasilien, USA och Afrika.

Avslutningsvis tycker jag att det är värt att påpeka en detalj gällande linjesensorns framfart bland mobiltillverkarna och nu senast även hos tillverkare av surfplattor. Notera att det är linjesensorn som fått design win i Kina och inte linjesensortekniken, alltså linjesensorchipet som säljs via CrucialTec:s BTP-modul. Detta innebär att Fingerprint får bättre betalt, sannolikt i nivå med vad de kommunicerat att marknadspriset för linjesensorer ligger på, ca 2 usd/st.

Det är också värt att tänka på att effekterna av vunna design win kommer först under det andra halvåret, förutom den design win till den japanska tillverkare vars lansering av smartphone-modell bedömts till Q2. Håller prognosen avseende sålda BTP:n (30 milj) kommer kanske 25 miljoner eller mer alltså att levereras efter halvårsskiftet. Detta innebär således att årstakten, avseende sålda BTP:n under det andra halvåret, skulle vara ca 50 miljoner. Därför är det inte alls osannolikt att antalet under 2014 når 75 miljoner eller mer. Lägger vi på 10 miljoner sålda linjesensorer till kinesiska mobilproducenter, tillverkare av USB-nycklar och att t ex Miaxis växlar upp avseende försäljningen av säkerhetsprodukter med areasensorn framstår inte en halv miljard i årsomsättning som orealistisk. Håller då prognosen för ebitda-marginalen på 20-35 procent kan det bli rätt kul.

http://www.miaxis.net/30/5/8/60/new_details.htm?menu=8

http://www.cisionwire.se/fingerprint-cards/r/fingerprint-cards--fpc--utvecklar-samarbetet-med-kinesiska-miaxis-med-sarskild-inriktning-pa-banksek,c9259438

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?