Post entry

Metod 13 - En fortsättning

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bloggartikeln är en fortsättning på metod 13. Ett systematiskt tillvägagångssätt att placera aktier för dig som gillar att arbeta efter system, med långsiktig och trygg avkastning.

Läs gärna det tidigare inlägget om metod 13. Jag vill också tacka alla er som mailat in till mig och bidragit till intressanta diskussioner om aktier.

Jag har därför valt att göra en fortsättning där jag summerar de frågor som har dykt upp.

1. En summering av metoden.

I princip går det ut på att göra en riskspridning på 13 stycken aktier, där den 13e aktien är till för att förbrukas privat. Den används för att köpa den nya motorcykeln eller resan till Thailand. Det är ytterst avgörande för att samtidigt som man sparar också berika sitt liv. Det bidrar också till motivation att fortsätta med systemet och förstå att det fungerar, även när mycket tickar rött.

Har du en riskspridning på 13 aktier så är sannolikheten att du förlorar dina pengar långsiktigt mycket låg.

Metoden går ut på att sälja av sin vinst för att köpa fler de aktier som går ned i pris. Du säljer alltså endast på blått och köper rött. På så vis missar du aldrig en uppgång och tvingas aldrig att sälja vid en nedgång.

2. Grundregler

Du skall ha en kapitalförsäkring med minsta möjliga courtage tex 39 kr.

Du skall endast använda pengar som du klarar dig utan.

Sälj aldrig på rött.

3. Vilka aktier ska det vara?

Det ska vara en blandning mellan värde-, investering- och tillväxtsbolag. Du behöver värde- och investeringsbolagen för tryggheten. TIllväxtbolagen är till för rusningar och rapportridning.

Du skall inte ta företag där skandaler eller 90 % dippar är en stor risk, som tex medicin, bio mm. Håll dig därifrån. Det är självklart att det finns företag inom den sektorn som kan gå rejält bra, men de går rejält ned när det går illa också.

Företagen måste uppfylla ett krav:

- Vara långt ifrån en konkurssituation! Det är det absolut viktigaste. Är det lugnt på det hållet så spelar det ingen roll om de går ner (det är inte kul, men det är inte avgörande) och heller inte vad de har för aktiepris. Eftersom du alltid använder vinstpengar för att köpa in när det går nedåt så kommer det någon gång gå upp, och då får du tillbaka pengarna.

4. Om alla aktier går ned, så fungerar inte systemet.

Det säger sig själv. Inget system eller sätt att placera, förutom blankning mm gynas av att allt går ner. Det är därför du har riskspridning. Skillnaden är att här känns det inte så tugnt om 2-3 av dina aktier går ner.

5. Summan att börja med.

Helst börjar man med 120 000 eller mer. Fungerar optimalt efter halv miljonen. Då har du 40 000 i varje aktie.

6. Hur många tillväxt mot värdebolag ska man ha?

Har du under miljonen ska du ha 5-6 tillväxt och resten värdebolag. Har du över miljonen så räker det med 2-3 tillväxt. Då helt plötsligt blir det skönare att ha mindre risk. Men är miljonen ditt första mål, du kanske är en ung aktiesparare, så kan du till och med ha 8-9 tillväxtbolag (gärna smallcap).

7. Tjänar man inte mer på att sätta allt på 2-3 aktier istället och göra likadant?

Det gör man, om det går bra. Problemet är om alla dessa 2-3 börja gå ner, så finns risken att man sitter där i ett halvår och inte kan göra något.

8. När säljer jag vid en uppgång?

Det beror lite på hur mycket det gått upp. Ser det ut som följande tex:

Aktie A: 40 000

Aktie B: 38 000

Aktie C: 46 000

Aktie D: 38 000

Osv... Så säljer jag 4000 från Aktie C. Och fyller upp B & D till 40 000. På så vis ökar nu mitt aktieantal i B & D. Vilket gör att när de väl går upp, så får jag mer pengar.

Har du 10 000 i varje aktie så vill du få alla aktier upp till 11 000. Då säljer du för 1000 kronor när en aktie nått 12 000.

Viktigt att tilläga är att om en aktie går ned hela tiden, så kommer avkastningsr****äknaren hamna på ett stort minus antal. Så du säljer inte en aktie som går upp om den har ett högre avkastnings minus. Då är det en förlust. Tänk på det!

Summasumarum, när du säljer är ganska flexibelt. Har du 100 000 i varje aktie så säljer du kanske av när du är uppe i 108 000. Så då kanske det är 8-10 tusen per sälj.

9. Hur mycket ska jag fylla upp 13 aktien innan jag kan använda den?

Det avgör du själv. Det kan vara samma som den nivån du är på med alla andra aktier, eller 10 % av det. Ju mindre, desto snabbare går det att fylla. Men se till att använda pengarna och köp inte fler aktier. Fyll upp till den nivån du ska vara på, sen fyller du upp 13, använder pengarna, och börjar fylla aktierna till nästa nivå, osv.

10. Det blir många transaktioner och tar mycket tid?

Släpp girigheten. Ja, det blir courtagetransaktioner, men på vinstpengar. Du har inte gjort ett smack för dessa pengar. Har du kapitalförsäkring och låga courtage (vilket är förutsättningen) så är det en ytterst liten procent på vinstpengar. Dvs, pengar du inte skulle haft annars. Var inte girig.

Det tar heller inte mycket tid. Aktierna jobbar av sig själva. 30 minuter i veckan totalt kanske.

Det som tar tid är att välja sina aktier.

11. När byter jag aktie?

Ja, när du vill. Det finns inget som säger att du måste ha dem i 5 år. Ser du någon aktie som du tror på mer på, så säljer du en av dem du har (givetvis på plus) och köper in dig på dem nya. Inget fel.

Slutligen

Tänk på att de vanligaste fällorna och anledningarna till att man inte blir rik på aktier är avsaknaden på principer. Man låter känslorna styra, man säljer för att alla andra gör det, man köper för att alla andra gör det, och man tänker inte rationellt. Man lär sig inte av sina läxor, eftersom det mänskliga beteendet och konformiteten är ytterst hög på aktiemarknaden.

Därför är detta system bra. Och det är klart att det finns mycket mer att säga om systemet. Det är ganska komplext och absolut ingen nyckel till rikedom. Det är snarare en nyckel för att behärska sig själv och arbeta systematiskt utan känslor.

SÄLJ ALDRIG. Det är bättre med en riskspridning och att du förlorar 1/12 del av din rikedom av ultimata skäl så som konkurs. Inte av dumhet för att du sålde. Fortsätt med systemet, köp billigt om det går ner, köp. För eller senare är du nere på den nivån som aktiepriset ligger på. Och då går det upp. Som sagt, konkursen ger en 1/12 förlust av ditt kapital. Det överlever du. Men det överlever du inte om det var hela ditt kapital.

Jag rekommenderar följande aktier som jag förutspår kommer gå upp under våren. Så köper du några av dessa så kommer du nog bli nöjd. Det är min åsikt.

Fingerprint Cards B

Starbreeze

Axis

Atlas Copco

Trelleborg

Lycka till!

cyno cyno Member since Jan 13 2012

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?