Post entry

Sälj dagens kursraket

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fingerprint Cards är dagens börsvinnare med en kursuppgång på ca 30 procent. Aktien har nu rusat med över 50 procent på en månad och det finns anledning att ta hem en del av vinsten.

Spekulationsrallyn kan orsaka oväntat stora kursuppgångar men är samtidigt mycket riskfyllda, särskilt om mållinjen är en särskild händelse. Det är det nu då kursuppgången högst sannolikt är kopplad till kvällens evenemang hos Apple och förväntningar att iPhone 5 kommer att lanseras med en integrerad fingeravläsare.

Då mobila betalningar står på randen till ett genombrott finns det behov av säkrare smartphones där fingersensorer är ett tänkbart alternativ. Som trendsättare skulle också Apple ha behov av att lansera en produkt med tekniken, särskilt då Fujitsu nu gör en global satsning med sina smartphones innehållande fingersensorer samtidigt som Motorola i år spås lansera telefoner med tekniken. Visserligen existerar det redan idag mobiler med fingeravläsare, främst i Asien, men Apple skulle ändå få allt strålkastarljus riktat mot sig om de skulle lansera en iPhone med fingerigenkänningsteknik och bli applåderade för deras innovationsförmåga. Det är spekulationer inför ett sådant utfall som nu ger bränsle till kursuppgången för Fingerprint Cards eftersom Apple då skulle tända eld i baken hos konkurrenterna och få dem att följa efter.

Det kommer dock inte att vara Fingerprints sensor i Apple:s produkter eftersom den amerikanske jätten lag bud på Fingerprints huvudkonkurrent Authentec men Apple:s konkurrenter skulle sannolikt starkt överväga en annan leverantör än Authentec, varför Fingerprint skulle gynnas. Det är Authentec-budet som också startat spekulationer om att iPhone 5 kommer att innehålla sensorer. Enligt SEC-dokumentet som jag redogjorde för i min föregående blogg om Fingerprint har Apple och Authentec samarbetat flera månader med en ”ny” teknik vilket skulle kunna gett tillräckligt med utrymme för att hinna integrera fingersensorer i nya iPhone 5. Dessutom lanserade Authentec i våras en ny linjesensor skräddarsydd för mobila betalningar. Till motsats till konkurrenterna lanserar ju inte heller Apple smartphones till olika målgrupper då iPhone 5 skall passa alla. Ur detta perspektiv skulle det ju naturligtvis finnas ett behov av fingersensorer, då t ex företag och myndigheter är en målgrupp som sannolikt efterfrågar ökad säkerhet och som i allt ökad utsträckning börjat använda iPhones. Därtill finns en stor andel som önskar ökad bekvämlighet, att kunna ersätta lösenord med fingeravtryck och snabbt nå applikationer. Med en integrerad sensor i Home-knappen innehållande navigeringsfunktion skulle inte heller designen äventyras varför komplementet skulle smälta in bra. Det finns alltså all anledning att vara förväntansfull.

Det som dessvärre talar emot att iPhone 5 kommer att lanseras med fingerigenkänningsteknik är framförallt att inte Apple:s förvärv av Authentec ännu klubbats då extrastämman är satt till den 4 oktober. Det skulle naturligtvis vara äventyrligt av Apple att lansera iPhone 5 med Authentec:s fingersensor innan förvärvet gått igenom. En av orsakerna är ju att det finns risk för motbud från en konkurrent. Den största risken är däremot att Authentec:s aktieägare skulle rösta ner budet för att det helt enkelt är för snålt.

Vi vet ju ännu inte syftet varför Apple lagt bud på Authentec. Kommer fingersensorerna att integreras i såväl iPhones, iPads och Mac-datorer eller är det i huvudsak Authentec:s mjukvaruplattform som genererar höga bruttomarginaler som Apple är ute efter? En lanserad iPhone med integrerad fingersensor innan affären klubbats skulle sannolikt få aktieägarna att starkt överväga att inte acceptera budet på 356 Musd. En fingersensor i en iPhone-modell skulle nämligen under telefonens produktlivscykel generera en absurd stor omsättningsökning till Authentec varför budet skulle framstå som snålt. Av den anledningen tror jag inte att kvällens föreställning kommer att innehålla någon presentation av fingersensorer. Min gissning är istället att tekniken, tidigast, kommer att debutera i den nya mini-paddan som spås släppas nästa månad, och då sannolikt efter Authentec:s extrastämma.

Jag anser dock inte Fingerprint Cards på något sätt övervärderat, snarare tvärtom, vilket jag tydliggjort i tidigare bloggar. Det finns dock en stor risk för besvikelse med efterföljande kursfall och vinsthemtagningar i morgon om vi inte får bevittna en iPhone med fingersensor ikväll varför det kan vara klokt att åtminstone säkra en del av vinsten.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?