Post entry

Fluicell – årets hetaste IPO?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fluicells 3D-bioprinter Biopixlar Retina är helt unik och Bolaget värderas endast till 80 MSEK Pre-Money, vilket kan jämföras med peer-bolaget Cellink som är värderat till över 1 000 MSEK med relativt minimal försäljning. Fluicells påfyllda kassa vid IPO:n säkerställer verksamhet kommande 2 åren, och 50 % av aktierna på marknaden kommer vara under Lock-Up under 1 år. Kan detta bli 2018 års bästa IPO?

Fluicell AB är ett teknikbolag med en kommersiell produktportfölj som redan 2019 ska breddas ytterligare med en ny produkt för 3D-bioprinting. Enligt Deloitte anses 3D-printing marknaden vara nästa stora industriella revolution och förväntas nå ett värde upp emot cirka 30 miljarder USD år 2022–2023. Fluicells 3D-bioprinter Biopixlar Retina är helt unik och Bolaget värderas endast till 80 MSEK Pre-Money, vilket kan jämföras med peer-bolaget Cellink som är värderat till över 1 000 MSEK med relativt minimal försäljning. Fluicells påfyllda kassa vid IPO:n säkerställer verksamhet kommande 2 åren, och 50 % av aktierna på marknaden kommer vara under Lock-Up under 1 år. Kan detta bli 2018 års bästa IPO?

Fluicells produktportfölj adresserar en marknad som kan nå ett värde nära 100 miljarder kronor

De amerikanska analyshusen Insight Pharma och Grand View Research har prognostiserat att under åren 2021 och 2024 så kommer marknaden för analys av enskilda celler att uppgå till ca 3,4 och 5,0 mdUSD respektive. Detta är en signifikant utveckling från de 1,25 mdUSD som marknaden bedömdes bestå av under 2015, med en genomsnittlig årlig tillväxttakt ("CAGR") över fem år om 15,4 - 20,7 %.

Den globala marknaden för 3D-bioprinting år 2016 har av olika marknadsanalytiker estimerats att vara värd mellan cirka 400 MUSD till cirka 2 mdUSD, och förväntas att växa med en CAGR mellan 17 till över 26 % fram till år 2021, vilket resulterar i ett framtida marknadsvärde mellan cirka 1,3 MUSD och cirka 5,0 mdUSD år 2021.

Alltså, översatt till svensk valuta kan Fluicell således adressera en marknad vars storlek 2021 kan uppgå till närmare 100 miljarder kronor. Redan vid en mindre andel av denna kan Bolaget således generera betydande intäkter.

128 identifierade aktörer i världen – Fluicells bioprinter är helt unik 

Fluicell marknadsför två produkter, forskningsinstrumenten Biopen och Dynaflow Resolve, vilka möjliggör för forskare att studera, manipulera samt mäta läkemedelseffekter i enskilda celler på en unik detaljnivå. Utöver dessa två produkter utvecklar Bolaget en unik 3D-bioskrivare, Biopixlar Retina, som kan printa vävnad i både 2D/3D med en unikt hög upplösning, ner på enskild cellnivå.

Fluicell har via en analys, genomförd av konsultbolaget Monocl Strategy Services, identifierat 128 olika aktörer (privata och publika bolag, universitet och forskningsinstitut), på olika geografiska marknader, som är verksamma inom 3D-bioprinting området. Analysen har bekräftat att Biopixlar Retina är en unik teknologi som skiljer sig från dagens kända system.

Stark ledning och styrelse

Verkställande Direktör Dr. Victoire Viannay har varit verksam i Bolaget sedan 2015, och tillträdde som VD 2017. Styrelse, och även ledningsgruppen, består av välrenommerade personer med utbildningar från Harvard, Stanford etc. Med tanke på deras bakgrunder kan det antas att de har goda kontakter inom industrin. Det är en viktig faktor för att ”få in foten” hos större kunder och distributörer, idagsläget har de bl.a Novartis, Genentech och FDA som kunder. Fem av sju personer i ledning och styrelse äger aktier i Bolaget. Det kan även tilläggas att ALMI (Almi Invest Västsverige AB och Almi Invest AB) står kvar som ägare med nästan 10 % efter fulltecknat erbjudande.

År 2020 ska Fluicell omsätta uppåt 40 MSEK med EBIT-marginal omkring 70–75 %

Fluicell har en redan kommersialiserad produktportfölj och redan fungerande prototyp av nästa generations 3D-bioprinter, vilken ska lanseras på marknaden 2019. Sedan 2015 fram tills idag har Fluicells offertantal vuxit från 5 offerter till ett 100-tal offerter (ökning med +1 900 %). År 2020 ska omsättningen uppgå till närmare 40 MSEK, med en EBIT-marginal omkring 70–75 %.

80 MSEK Pre-Money kan jämföras med branschkollegas värdering om 1 000 MSEK

I samband med noteringen på First North värderas Fluicell till Pre-Money 80 MSEK. På 2020 års finansiell mål värderas således bolaget till EV/S 2 och EV/EBIT 1,5. För ett företag som då växt med nära 4 000 % mellan 2017 och 2020 är det en alldeles för låg värdering och aktien bör således värderas upp. Likt det svenska och First North listade-bolaget Cellink (IPO 2016) är Fluicells försäljning idag fortfarande låg. Cellink omsatte ca 13 MSEK under sitt senaste räkenskapsår, och värderas till över 1 000 MSEK idag (P/S 76!). Även om Fluicell inte kommer nå en sådan värdering direkt, visar det tydligt vilken väg som är möjlig att gå.

Vid en värdering om endast 50 % av Cellink motsvarar det 500 MSEK i börsvärde – en uppsida om + 350 % från teckningskurs.

Lägg då till att Fluicell har en mer unik teknologi med en välrenommerad styrelse och ledning samt imponerande kundbas med befintlig försäljning till aktörer som Novartis (USA), Genentech (USA), Orion (Finland), Karolinska Institutet (Sverige) och FDA (Amerikanska läkemedelsverket). Novartis har 14 år i rad rankats som Topp 3 i Fortune Magazine som ett av de mest framträdande farmaceutiska bolagen i världen, och Genentech anses som en grundspelare inom bioteknologi och har verkat inom branschen i mer än 40 år. Att ha en sådan referenslista är A och O för att kunna växa, vilket Fluicell har.

Fluicell – ska man teckna i IPO?

Utöver uppenbara värdedrivare i form av marknadstillväxt, potentiell omsättning och låg värdering idag, finns det ett antal faktorer i själva strukturen på IPO:n som är värda att belysa:

-         70 % av gamla aktier från tidigare finansieringsrundor är under Lock-Up, totalt kommer (givet fulltecknat erbjudande) 50 % av alla aktier på marknaden vara under Lock-Up.

-         Med kapitalet klarar sig Fluicell i nästan 2 år. Det kan jämföras med andra bolag som brukar ta in kapital och bara klarar sig 1 år, och redan månad 10 ber om ytterligare kapital.

-         Av 32,7 MSEK är redan 22,9 MSEK taget, varför det knappt finns 9,8 MSEK kvar till allmänheten. Det kommer således bli svårt att få aktier, men de som väl får kommer få nytta av den högre efterfrågan relativt utbudet. 

Slutsats: Jag tycker att Fluicell är en given teckning! Vad tycker ni?

Disclaimer: jag avser att teckna aktier i pågående erbjudande.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?