Post entry

Foggy man in Fear..

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En blogg som svar för Mr Pink´s blogg “Den perfekta stormen”. Tänkte först svara normalt i en kommentar men skrivklådan resulterade i en hel blogg.

Stilen trogen ger jag inga precisa råd - dom får ni själva fatta - jag vill bara spegla känslorna i ensamhetens investeringsmörker. Dessutom har vi ju kf, Kim, mm. Som kommer med fin fina precisa råd i sina bloggar. De är tom. så perfekta att jag finner det onödigt att kommentera deras bloggar, då jag har inget att tillföra.

Men nu gäller det den “Perfekta stormen”. Läges speglingen överensstämmer med min uppfattning, men med lite nyansskillnader. Därför avvaktar jag med köp knappen, men är redo för scenariot.

Låt mig först bjuda på lite dramatik ur minnesförrådet som på sätt och vis anknyter till ämnet, åtminstone till själva känslan.

För er som inte grävt i er “inre landskap” kan jag berätta att närapå alla våra beslut är känslobaserade. Man kan liknelsevis säga att känslan väljer korgen och intellektet väljer om man fyller den med äpplen eller päron.. Därför är känslan viktigt och kanske därför säger intellektet att känslan är “nonsens”. Vi har psykologiskt ett Ying & Yang situation som fortfarande är en gåta..

Nåja, för ett antal decennier sedan när radar och GPS var ofantligt dyra - även för en välbeställd fritidsseglare - befann jag mig i en liten seglare nära den Danska kusten i sällskap av “glada amatörer”. (Glad antyder promillehalten och amatörer pekar på bristen av erfarenhet.)

Helt ordinär nöjessegling. Men det blev dimma.

Dimman var så tjock att man knappt kunde se förstagen från sittbrunnen.Vi hade kompass, logg, ekolod samt bra sjökort och gick således i “död räkning”. Men när du inget ser, ökar osäkerheten proportionellt med tiden. Till slut har du bara djupet att gå på. Man jämför ekolodets djup med sjökortet och försöker gissa var man är. (lika exakt som att gissa konjunkturläget)

Dag blev natt och dimman bestod. Djupet var 12meter och vi ankrade upp utan att ha ett hum om var vi var. Vi satt på däcket i en sammets liknande våtmörker vars kompakthet förvanskade ljuden på ett kusligt sätt.

Vi hörde mistlurar och mindre klockor, men det var fullständigt omöjligt att bestämma avstånd eller riktning. Kollisions risken var påtaglig, rädslan att bli sönder smulad av en fraktbåt och slutligen drunkna eller sugas i en jätte propeller kändes som det mest sannolika scenariot. Och inget kunde vi göra. Man stirrar i dimman och försöker att se och höra.

Efter några timmar är man utmattad och man tycker sig se stora gråa skuggor som glider alldeles för nära. Kampen mellan Kunta- Kinte och intellektet härjar fritt. Kunta - Kinte vill fly, springa i väg och pumpar adrenalin i systemet som sänker omdömet värre än spriten. Rädslan är mäktigare fyllan. De som nyss var “glada” är nu till synes spiknyktra med fruktan lysandes i ögonen. De förlorar sin värdighet och rationalitet.

När den sista knuttan hopp hade övergivit oss, retirerade vi in i ruffen för att slutligen somna.

Själv låg jag på durken oförmögen att kunna blunda, förbannandes frånvaron av ångerknappen. Vad skulle jag här att göra?

Nästa moment i tortyren bestod av propeller ljud som har en märklig förmåga att fortplanta sig i vattnet. En liten Ziirrr ziirrr betyder en liten motor, kanske utombordare, medans en Wouff, Wouff i hjärt frekvens betyder något stort och massivt.

Det är spännande att höra en Wouff Wouff närma sig, i och med att ljudet och vibrationerna ökar, och så obeskrivligt levande man känner sig när de avlägsnar sig.

Dessa sekunder känns som en evighet vilka man aldrig glömmer…

Om jag överlevde ? Visst, annars skulle ni inte veta om dimmans hemligheter eller rädslans proportioner i verklighet och i en konstruerad situation där ånger knappen finns i form av tangentbordet.

För att knyta det hela till Makro ekonomi, så vill jag finna att Kina symboliserar dimman och USA Wouff Wouff ljuden, EU kanske mera som Ziirr Ziirr.

Min tveksamhet att ta position i Bear just nu, beror på att Kina med sina pengar stöttar Euron och enskilda länder som tex Grekland bla. Och det är verkligen en Foggy story.

Gud alena vet vad som rör sig i en asiatiskt hjärna. Logiken hjälper inte.Kanske har någon i det nya gänget fått en önske kaka med en mysko meddelande som dirigerar vår framtid? För det är så den Kinesiska verkligheten fungerar ohöljt.

De tror på olika pulver - själv är född i råttans år - till min fd. fruns stora förtjusning, men jag låter det inte påverka mina beslut vad jag vet, men kineserna tar dessa saker på allvar. Därför bör man inkludera den kinesiska horoskopen i makroekonomins verktygslåda, Det kan visa sig efteråt vara bättre än TA…

PS. Om ni undrar varför räntan inte höjs i den takten som konjunkturen kräver, så tror en som är född i råttans tecken, att det beror på att man använder energi priser/råvara priser som en ny regulator i världsekonomin, då bankerna mm. tål inte högre ränta och på något sätt måste man ju bromsa det skenande tåget….

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?