Post entry

Förestående tjurrusning? (TA)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det var nu 5 månader sedan jag senast kommenterade börsutvecklingenur ett tekniskt perspektiv och det är därför läge för en uppföljning.

Blogginlägget riktas mot personer med grundläggande kunskaper inom teknisk analys.

Inlägget jag skrev den 10:e maj har visat sig stämma väl överens med det verkliga utfallet. Det prognostiserade tidsperspektivet var 1-5 månader, vilket i praktiken innebar att analysen bedömdes som relevant och mest trolig i detta perspektiv. Perspektivet är nu passerat.

En av de viktigaste nycklarna inom TA är som jag tidigare pratat om att fokusera på risk. Och att positionera sig därefter. Sjunker potentialen i ett definierat tidsperspektiv i förhållande till risken, så ska exponeringen reduceras gentemot objektet (OMX30 i detta fall). Men det är lättare sagt än gjort, men är trots allt en betydande brist för många som försöker handla kortsiktigt.

I maj löd bedömning att OMX30 troligtvis inte skulle etablera sig över 1078 under de kommande 1-5 månaderna och därav bedömes potentialen som låg i förhållande till risken (R/R) när OMX30 närmade sig 1078. På nedsidan bedömdes de primära stöden 986, 977 och 925 som viktiga. R/R-kvoten bedömdes som god redan vid 986 och som mycket god vid 925. Sammantaget var bedömningen en konsolidering mellan 977 och 1078, alternativt med 925 som primärt stöd. R/R bedömdes även mycket fördelaktigt vid +/- 3 procent från MA200. Prognosen blev som sagt lyckad och en graf över utvecklingen sedan maj finns här. Detta är nu historik och mindre intressant, låt oss gå vidare.

Sekundär och tertiär bedömning av OMX30

OMX30 har sedan den 25 augusti presterat en uppgång till som mest 1101 (30 sep). Börsen blev under perioden överköpt enligt verktyg (verktygsgruppen momentumindikator/oscillator) som RSI(14), StoS, StoF, vilket allt annat lika säger att risken ökade väsentligt. Verktygsvärdena har dock sjunkit tillbaka och visar inte längre på överköpta nivåer. Dessa verktyg indikerat att en rekyl är inledd, även om prisgrafen (OMX30) endast har sjunkit marginellt.

Nu adderar vi några grundläggande sannolikheter för att hantera risk i ett tertiärt till sekundärt perspektiv (3 dagar till 12 veckor), där det sekundära perspektivet är av större vikt. För att bildligt få en uppfattning om nedanstående, se denna graf.

Vid rekyl från dagens nivå

• MA200 befinner sig vid 1012 och OMX30 bedöms ha goda sannolikheter att finna stöd i närheten av MA200. En primär trendlinje är etablerad sedan den 25 augusti och ligger i paritet med MA200. Dessutom är ett primärt stöd etablerat vid 1014. Dessa tre primära verktyg ger oss en mycket god R/R om OMX30 rekylerar mot 1014.

Notera att verktygen är av primär karaktär, men kan likväl användas för att bedöma R/R i ett tertiärt till sekundärt perspektiv. Jag ska även passa på att säga att ingen faktiskt R/R-kvot kommer beräknas. Det finns två huvudanledningar. En komplett R/R-kvot kan likställas med en blind köp- och/eller säljrekommendation – vilket jag är emot. Detta eftersom min prognos/analys kan fallera efter 1 vecka på grund av ny information eller felbedömningar. Risken är då att personer blint har följt mina råd utan eftertanke och då finns inte jag där för en reviderad syn. Det är även för tidskrävande att i skrift kommunicera en fullständig uträkning av R/R-kvoten och med dess tillhörande kommentarer.

Primära stöd. I nuläget finns fyra intressanta primära stöd. Närmast är 1077 som i nuläget agerar stöd. Min bedömning är att en tertiär rekyl är inledd om OMX30 stänger under 1072 (säkerhetsmarginal). OMX30 har inte stängt under 1072 sedan den 10 september.

Denna kortsiktiga rekyl kan snabbt ta oss ner till 1014 där börsen möter upp med tidigare nämnt primärt stöd (1014). Vid denna nivå bedöms R/R-kvoten som mycket fördelaktig.

Utökas rekylen ytterligare bedöms R/R kvoten som än mer fördelaktig vid 982 och 925. Beroende på rörelsens hastighet och efterföljande utseende kan denna utökade rekyl tyvärr vara ett första tecken på en förestående primär trendvändning, men det får jag lov att återkomma till i sådana fall. Däremot så ligger bedömning från maj-analysen kvar; att om OMX30 etablerar sig under 925, så har marknaden börjat prisa in den traditionella definitionen av en double-dip. Då blir det med stor sannolikhet en hel del härliga svängningar.

Den traditionella definitionen av en recession är två efterföljande kvartal med negativ tillväxt, vilket skulle resultera i en double-dip. Enligt mig befinner sig stora delar av världen fortfarande i en recession. Jag vill se GDP/capita överstiga tidigare toppnivåer innan jag säger att en recession är över.

En sekundär trendkanal är bildad sedan den 31 augusti. Trendkanalen möter snart upp med det primära stödet vid 1072, vilket ger en ökad sannolikhet för att stödet vid 1072 håller. Bryter däremot OMX30 igenom kanalgolvet öppnas vägen upp för en större rekyl. Det nedre bollingerbandet befinner sig dessutom i paritet med trendkanelens golv, vilket ytterligare förstärker betydelsen av trendkanalen och stödet (1072). Dessa tre verktyg indikerar också att OMX30 snabbt närmar sig ett vägval. Antingen ytterligare uppgång eller en rekyl.

RSI(14)=44 närmar sig översålda nivåer. RSI(14) tenderar att vända vid 30 och den lägsta noteringen skrivs till 24 (sedan börsen bottnade ut 2009). Detta innebär i praktiken att du adderar en god sannolikhet i ett tertiärt till sekundärt perspektiv om RSI(14) noteras <40 ungefär. Brasklappen i nuläget är att en bra prissignal saknas, vilket innebär att OMX30 bara har rekylerat runt -2,4 % från årshögsta – trots att RSI(14) gått från 88 till 44. En riktigt bra signal kan dock uppstå om börsen inleder en större rekyl ner mot 1014. Då kommer RSI(14) att med största sannolikhet noteras vid 30.

StoS(%K14)=39 sjunker relativt snabbt. StoS tenderar att vända vid noteringar under 20 och befinner sig sällan under 20 i speciellt många dagar. Vid notering under 20 adderas alltså en sannolikhet till en tillfällig botten i OMX30. Noteras StoS under 20 mer än 3 dagar förbättras sannolikheten än mer.

StoF(%K14)=10. Under 20. Samma resonemang som ovan. Skillnaden är att StoF är mer snabbrörlig och därav ett mer kortsiktigt verktyg än StoS. StoF visar alltså redan att OMX30 är översålt, men en bra prissignal saknas fortfarande. Noteras StoF under 20 i tre dagar ökar sannolikheter för att börsen ska vända ordentligt.

Utan att fördjupa mig mer kan jag konstatera att det finns ett antal verktyg som indikerar att börsen kortsiktigt kommer att hålla sig över 1077. Så länge inte börsen stänger under 1072, vilket den dock ser ut att göra idag. Då ökar sannolikheten för att vi får en större rekyl som tar oss ner mot 1014, vilket i ett sekundärt perspektiv bedöms vara en nivå där R/R-kvoten är mycket god. Ytterligare nedgång kan ske, men är mindre trolig.

Uppsidan ?

• Nästa primära motstånd finns enligt mig vid 1137, vilket innebär en uppgång på runt 6 procent från dagens nivåer (1070). Risken ökar väsentlig när OMX30 närmar sig 1137. Speciellt om uppgången sker i ett tertiärt perspektiv (3d-3v.). Jag bedömer dock sannolikheten som god att vi innan nyår (sekundärt perspektiv) har varit och nosat och vänt vid 1137. Skulle OMX30 etablera sig över 1137 ökar riskerna givetvis ännu mer och börsens känslighet lär bli betydande.

RSI(14), StoS, StoF ger bra vägledning. Noteras RSI(14) > 70, StoS och StoF över 80, samtidigt som OMX30 närmar sig 1137, är riskerna mycket höga i ett kortsiktigt perspektiv. Därpå följande rekyl bedöms dock som mycket intressant.

MACD=9. MACD är en mer långsiktig momentumindikator. Detta verktyg kan berätta en hel del för oss. Om OMX30:s uppgångs fortsätter och MACD noteras över 20, bedöms börsen vara relativt kraftigt överköpt i ett tertiärt till sekundärt perspektiv. R/R-kvoten blir alltså (allt annat lika) sämre. MACD har dock inte noterats över 20 sedan sommaren 2009, vilket kan tolkas som att sentimentet på börsen skulle vara mer positivt än på länge. Detta höjer risken, men gör samtidigt rekyler än mer intressanta. Så håll koll på MACD.

Sammanfattning

OMX30 bedöms under de tre närmaste månaderna noteras i ett intervall mellan 1014 och 1137, men en dragning uppåt. Alternativt kan intervallet sträcka sig ända ner till 925. Men söker sig börsen ner till 925 så har troligtvis mycket värdefull information tillkommit som gör dagens analys inaktuell. Etablerar sig börsen under 925, så bedöms den långsiktigt stigande trenden (MA200) bli fallande – en double-dip prisas in. Sannolikheten för en etablering över 1137 innan nyår bedöms som låg. Sker det mot förmodan så bedöms R/R-kvoten vara mycket ofördelaktig. Vi konstatera därför att ingen tjurrusning är trolig innan nyår.

Kom ihåg att bilda er en egen uppfattning. Teknisk analys är inte magi utan ett bra verktyg för att hantera risk.

Slutligen. Jag brukar öka mängden pessimistisk nyhetskonsumtion när börssentimentet är gott. Därför ska jag varmt rekommendera en förläsning av Peter Schiff, president of Euro Pacific Capital. En mycket duktig ekonom och kapitalist som jag hyser stor respekt för.

Peter Schiff Mortgage Bankers Speech (November 13, 2009)

Besök gärna hans YouTube-kanalockså.

Tekniska Börshälsningar,

Mikael

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?