Post entry

Kapitalförsäkring/Skatteplanering Tips

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kapitalförsäkring är ju något fantastiskt år som 2009 och 2010, endast drygt 1% i skatt på totalbeloppet är ju för många som tjänat ex antal kronor en trevlig julklapp. År som 2008 är det ju dock inte lika roligt då börsen gick ner ordentligt och man inte längre kunde göra "återköp" av kapitalförsäkringar.

Det som förvånar mig är att "skatte-effekten" i december har fortsatt i den bemärkelsen att folk inte längre bara kvittar vinst mot förlust affärer utan säljer av i kapitalförsäkringen för att ta ut pengarna för att slippa 1% skatt!!!?? Där i ligger det märkliga enligt mig, självklart är det ”free-money” som 1% extra i avkastning men däremot så har jag sista två åren gått all-in i småbolagen inför årsskiftet för att första dagarna efter årsskiftet så lyfter i princip alla aktierna när alla ska in igen som sålt av. Det har gett mig tvåsiffrig %-avkastning på mindre än en vecka efter årsskiftet.

Det är kanske fler av er andra som märkt av denna trend och det kanske inte är mer än rätt att lämna över lite av sin avkastning till staten…

Ett exempel:

Formpipes kräftgång ser ut att vara ett exempel av båda effekterna. Skatteplanering (kvitta vinst mot förlust) samtidigt som jag tror att många Nordnettare till exempel sålt av aktier i bolag som Formpipe, som är mer illikvida pga. av sin småbolagskaraktär. De verkar logiskt för dem att ha pengarna i aktier som är mer likvida i december så att man lätt kan sälja av och tömma hela kapitalförsäkringen innan årsskiftet. Jag tror för Formpipes och många andra småbolag att det kommer ge en skjuts åt dem i januari när alla dessa småsparare vill in igen i dessa bolag. Eller så väljer man som mig att ligga kvar med placeringarna och tjäna en hacka + betala cash till skattemasen.

Sist men inte minst tänkte jag tipsa om en PPM fond som säkert kan slå mynt av detta också:

Carnegie Swedish Small Cap, PPM nr: 721 035

När pensionspengarna kommer I December så är det helt rätt att ligga i en smallcap fond I mitt tycke enligt argumenten ovan. Föreslå gärna alternativ.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?