Post entry

Vad visar WNT om värderingen av prekliniska biotech bolag?

WNT Research är ett cancerforskningsbolag som befinner sig i slutet av FAS 1. Bolaget har stigit väldigt kraftigt på börsen senaste åren. Under den perioden har bolaget gått från preklinisk fas till klinisk fas. Vad har det med börsvärdet i andra prekliniska bolag att göra?

När WNT börsnoterades rusade bolaget från en ganska låg noteringskurs till 14 krs nivån. Eftersom vägen till klinisk nivå var lång sjönk WNT sakta men säkert under 3 års tid. Dels på grund av emissions trycket och att den stora triggern var start av kliniska tester.. Tills kursen pendlade konstant mellan 3-6 kr. Under denna period förberedde WNT den första delen av Foxy 5 kliniska tester. Det var under 2 års tid jan 2011 - jan 2013. Kursen 3-6 kr motsvarar då ca 30-60 miljoner uppskattar jag. WNT började sin resa uppåt när denna nyhet kom. 2013-05-27 12:34 började en resa på över 1000% från datumet då PMet kom.

Godkännande mottaget för initiering av klinisk fas 1-studie avseende metastaserande bröst-, kolon- och prostatacancer

Då var WNTs kurs på 5 kr ungefär idag är öppnings kurs 54 kr. Då har det varit en hel del utspädningar och emissioner och berg och dalbana.

Enligt statistik från KMR group bland annat eller Medicnet. Eller ett "Peer Reviewed" studie som publicerats i Nature visar.

Det som forskning över "tusentals" läkemedelsbolag visar är att endast 3% av de substanser som befinner sig i preklinisk process når marknaden till slut. Det innebär att 97% inte gör det.

Av tidiga prekliniska substanser. De som ännu inte utvalts som läkemedelskandidater är det endast 5 av 5000 som når marknaden.

Den senaste 500% raketen är Gabather. Då kan vi ta den som exempel.

När man ser på exempelvis Gabathers värdering idag på ca 250 miljoner kronor inklusive TO. Bolaget har 1,5-2 års tid fram till FAS 1. Enligt statistik som gäller oavsett vad småspararna tycker. Har Gabathers substanser exempelvis GAABA-002 max 3 % chans att lyckas. Eller 97% chans att inte lyckas. Är det rimligt att Gabather ska värderas till 260 miljoner kronor idag inklusive TO 25% utspädning. När Gabather har ca 1,5-2 års tid kvar till FAS 1. Att bolaget troligen behöver göra minst en större emission för att ha råd med den första kliniska studien. För att göra preparatet lite intressant för Big Pharmas. Vi bör också jämföra med WNT som värderades till ca 50 miljoner när dess FAS 1 startade. Gabather värderas 5 ggr högre idag när bolaget befinner sig 1,5 år innan då WNT körde igång FAS 1.

Eller Kancera som värderades till 800 mijoner ett tag. För tre stycken tidiga prekliniska program.

Eller alla Aktiebloggar som skrivits senaste tiden om "sagolika" värderingar som ska nås väldigt snabbt. I bland annat Cantargia, Gabather, Kancera mfl. Bolagen ska värderas lika högt eller rent av högre än bolag som befinner sig i FAS 2. Själv har jag skrivit en del men delar inte dessa fantasivärderingar som bör komma exakt efter en amatöranalys skrivits "konstigt" nog.

Jag anser det snarare är en "aktienaturlag" att läkemedelsbolag som klarar sig fram till FAS 1. Har en större anledning att värderas högre än prekliniska. Historiskt sett har det alltid varit så och kommer förmodligen vara.

Men ändå finns det tillfäliga berg & dalbane exempel på det omvända. Flera prekliniska läkemedelsbolag som värderas väsentligt högre än vad motsvarande läkemedelsbolag med flera projekt i klinik. Det är helt orimligt anser jag. När man ser till hur stor chansen är att lyckas. Samt att i nästan samtlliga uppköps affärer av mindre biotech bolag. Har de åtminstone startat FAS 1.

Vad Gabather, Cantargia, Kancera mfl. ska värderas till innan FAS 1 kommer inte jag bestämma. Men en klinisk studie är ALLTID en kliniskstudie och dit är en lång tuff väg för små preklinkiska biotech bolag. Speciellt när chansen är endast 3%.

/Bjaen

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?