Post entry

Generic har mer att ge

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Generic består i huvudsak av två verksamheter en konsultdel och en del med telekom tjänster.

Konsultdelen har gått back under ett antal år och man har under året åstadkommit en turn-a-round i verksamheten bl.a. genom att skapa en huvudverksamhet inriktad mot försvaret. Rörelsemarginalen i år är 3,5% så det finns alltså ett stort utrymme för marginalförbättringar i verksamheten till full beläggning vid normala priser. Den låga marginalen beror troligen på otillräcklig beläggning men kan förstås även innefatta att man sålt in sig för billigt. Det troliga är ändå att man kan förbättra marginalerna i första steget till acceptabla 5-6%. Telekom delen har historiskt legat på en konstant nivå med bra marginaler. Under 2015 sänktes marginalen i verksamheten beroende på investeringar i sms och messit. När man slutfört sina investeringar kommer rimligen marginalerna att återställas tillsammans med en viss volymökning. Vissa investeringar återstår under 2016 men en viss förbättring i resultatet kan förväntas.

Vad alla kanske inte noterat är att Generic har ett tredje verksamhetsben, NESP. NESP är ett intressebolag som man äger 20% i och som bidrog med 375 tkr i 2015 års resultat. NESP är ett tillväxtbolag med en omsättning på 140 miljoner som sysslar med utveckling av försvarsmaktens ledningssystem. Förutom att området är intressant bl.a. p.g.a NESPs status som ända leverantör till FMV, så borde det finnas stora synergier med den nuvarande konsultverksamheten, som inriktas mot försvaret. Synergier både i att generera uppdrag och kompetens till konsultverksamheten.

Inför 2016 kan vi förvänta oss en stark utveckling i konsultdelen och NESP samt en modest ökning i Telekomdelen. Den lite strategiskt spekulativa placeraren kan dessutom föreställa sig en kraftigare expansion i konsultdelen. Genom att den ökande spänningen framförallt genererad av Rysslands aggressiva agerande kommer att gynna efterfrågan på Generics tjänster. Om konsultdelen når en rörelsemarginal på 5% med oförändrad volym, och Telekomdelen kommer tillbaka till 2014 år resultat, får vi ett rörelseresultat på 3,25 + 10,9 = 14,15 - 3,9 koncerngemensamt = 10,25 miljoner. Remium har gjort en ny analys där man gjort en försiktigare prognos på EBT 8,24 miljoner, där skillnaden i huvudsak är att man räknar med oförändrat resultat för Telekomdelen. Generic har en nettokassa på 13,4 miljoner eller 1,10 kr per aktie och Remium får i sin analys EV/EBIT till 5,5 (kurs 4,80kr). Om vi värderar Generic modest till EV/EBIT 8, får vi en kurs mellan 7 - 8,60 kr eller 45 - 80 % upp från dagens kurs, vid EBT på 8,2 - 10 miljoner.

Länk till Remium analys http://www.introduce.se/Global/Bolag/Generic/PDF/GENI_4.015.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?