Post entry

Genesis, början på något stort

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag tycker det är lite förvånande att marknaden i dessa dagar tycks ha förbisett Genesis IT. Kan det bero på att man i dessa förhoppningstider är skuldfria, lönsamma och har en tillväxt som är organisk?

Genesis IT har en lång historik av framförallt molntjänster och har de senaste åren ”kontinuerligt” ökat sin omsättning. Utöver effektivitetshöjande molntjänster, erbjuder man system för kamera övervakning och verksamhetssystem inom bygghandel. Man har de senaste åren investerat ca 8 miljoner i utveckling av nästa generation av system för verksamhetsstyrning inom bygghandel, iFenix. iFenix är baserat på Genesis nuvarande system för verksamhetsstyrning och kamera övervakning.

I och med att man nu investerar i utveckling av ny programvara har man relativt stora avsättningar till ”arbete för egen räkning” och för att ge en mer rättvisande bild tycker jag att man bör exkludera dessa intäkter ur redovisning och titta på nettoomsättningen och netto resultatet exklusive intäkter från ”arbete för egen räkning”. Det gör förstås att det redovisade resultatet blir lägre och man får sen lägga till en uppskattning av hur stora framtida extra inkomster man kommer att få från iFenix.

Genesis redovisning följer ett brutet verksamhetsår, så deras Q4 sammanfaller med kalenderårets Q3. De som följer Genesis IT lär ha satt kaffet i vrångstrupen när man såg Q3 rapporten. Under Q3 ökade nettoomsättningen med ca 185% från föregående år. Netto resultatet före skatt var 3,75 miljoner under kvartalet från att varit negativ under Q1-2. Visserligen redovisades en del tjänsteintäkter under kvartalet som egentligen skulle ha tagits upp under årets tidigare kvartal. När nu Q4 rapporten kom konfirmerades den nya nivån då nettoomsättningen steg med 135% från föregående år. Nu har man det senaste halvåret haft ett Netto resultat före skatt på drygt 5,4 miljoner, samtidigt är börsvärdet 33,8 miljoner vid en kurs på 3,65 kr.

Genesis har historiskt inte haft någon påtaglig säsongsvariation, men Q4 var det svagaste kvartalet föregående verksamhetsår. Det talar för att den omsättningsnivå som man visat under Q3-4 kommer att bibehållas under det kommande året. Om vi för 2013/2014 antar att man ”bara” hamnar på 75% av årets nivå från Q3-Q4. Då får vi ett halvårs resultat på 4 miljoner, och ett resultat före skatt på 8 miljoner exklusive iFenix för hela verksamhetsåret. För att få en skattning av intäkterna från iFenix kan vi anta att man får tillbaka investeringen på tre år från det att systemet är färdigställt, vilket skulle ge ett resultat tillskott på runt 2,7 miljoner per år de närmaste åren. Första iFenix systemet skall driftsättas under kommande kvartal. Man kan notera att man även lär få en del extraförsäljning inom sina andra verksamhetsområden, till iFenix kunder. Totalt får vi då ett resultat på 10,7 miljoner före skatt och efter schablonskatt på 8,4 miljoner (hittills har dock den verkliga skattesatsen varit lägre).

Om vi tar hänsyn till att nettokassan är 7,5 miljoner eller 0,81 kr per aktie får vi dagens P/E tal till 3,2. Med ett P/E tal på 13 (satt av ett känt aktie analysbolag) får vi en riktkurs på 12,60 kr vilket ligger 245% över dagskursen. Dessa skattningar får anses konservativa med bakgrund av den tillväxt man haft den senaste tiden men innehåller även en högre risk kopplad till bl.a. informationsgivningen från ett litet företag på Aktietorget. Långsiktigt begränsas dock risken av att man är skuldfritt, lönsamt och har en stor andel repetitiva intäkter.

Även om P/E tal är ett vedertaget sätt att värdera aktier utifrån, borde en värdering baserad på kassaflödet vara bättre. 2012/2013 var kassaflödet 11,35 miljoner före förändring av rörelsekapital. Exkluderat för arbete för egen räkning var ”netto kassaflödet” 5,8 miljoner före förändringar av rörelsekapital under det andra halvåret 2012/2013 var det 7 miljoner. Utgående från det andra halvåret skulle det ge ett betydligt högre värde på företaget och så tillkommer intäkterna från iFenix, så ytligare potential uppåt saknas inte. Ägandet i Genesis IT domineras av två bygg/trä handelsbolag som sitter på drygt 80% av aktierna. Sammanfattningsvis ett litet företag med stor potential och begränsad långsiktig risk.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?