Post entry

Genesis dubblerar kundbasen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vad innebär dagens pressmeddelande?

Genesis skickade idag ut ett lite kryptiskt pressmeddelande om att Styrelsen i Byggtrygg har lagt fram ett förslag till kommande årsstämma att genomföra ett samgående med Interpares.

Förutom att Byggtrygg är näst störste ägare i Genesis IT följer en kort presentation nedan.

Byggtrygg AB är ett servicebolag för ett 80-tal enskilda byggfackhandlare som är delägare i Byggtrygg AB. Delägareföretagen är verksamma över hela landet med tillsammans ca 110 försäljningsställen. Byggtrygg driver även en av Sveriges största frivilliga bygghandelskedjor XL-BYGG.

XL-BYGG är en kedja av närmare 100 fristående bygghandlare över hela landet. Tillsammans med kolleger i Norge och Danmark bildar de Skandinaviens största profilerade bygghandlarkedja.

AB Interpares (Woddy bygghandel) är Sveriges äldsta inköpsorganisation inom byggmaterialhandeln. Det finns runt 50 lokalt etablerade bygghandlare som är delägare. Dessa svarar för 120-talet försäljningsställen runt om i landet med en omsättning på ca 7 miljarder SEK tillsammans.

Vidare ingår Interpares i EURO-MAT, som består av 21 frivilliga fackhandelskedjor i Europa.

Man kan nog lite grovt säga att Genesis i och med detta förväntar sig att i det korta perspektivet kunna dubbla sin kundbas om samgåendet blir verklighet. Genesis har utvecklat sitt IT-system för bygghandel i nära samarbete med Byggtrygg och idag pågår utrullning till handlare inom XL Bygg, efter ett samgående torde Genesis vara första valet även för delägare inom Interpares. Syftet med Interpares är bl.a. att ta fram gemensamma IT system för medlemarna tillika delägarna.

Om Interpares även blir en språngbräda ut i Europa återstår dock att se.

---------------- Ursprungligt Pressmeddelande --------------

Styrelserna i Byggtrygg AB och AB Interpares har föreslagit att bilda ett gemensamt inköpsbolag, BIO AB, för att samordna kedjornas inköp.

Efter godkännande i respektive kedjas stämma och ett utlåtande från Konkurrensverket är avsikten att starta inköpsbolaget den 1 juni 2014. VD för det gemensamma inköpsbolaget BIO AB kommer att bli Peder Strömqvist, VD för AB Interpares, och styrelseordförande blir Bert Larsson, VD för Byggtrygg AB.

Kedjornas respektive marknadserbjudande, XL-BYGG och Woody, kommer fortsätta att drivas som idag, inom Byggtrygg respektive Interpares. Verksamheten kommer att omfatta 140 företag med 250 bygghandelsanläggningar från Kiruna i norr till Trelleborg i söder med en sammanlagd försäljning till kund som uppgår till drygt 13 Mdr SEK. Den sammanlagda inköpsvolymen i BIO AB kommer att uppgå till drygt 6 Mdr SEK.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?