Post entry

Getupdated - Ett räkneexempel

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I den senaste utgåvan av Veckans Affärer har man som huvudtema "Akta er för nyemissioner". Det är ett påstående som jag generellt sätt skriver under på, men som stockpickingfantast så ogillar jag att dra gränserna allt för hårt, och som alltid finns det undantag.

Getupdated genomför just nu en riktad företrädesemisson på 10 kr per aktie, för att öka upp likviditeten i bolaget. Emissonen är säkrad genom teckningsförbindelser från huvudägarna i bolaget. Anledningen till kapitalanskaffningen är att de bud man fått på koncernbolaget Crystone än så länge är för låga, och det var med pengar från denna försäljning som likviditetsbristen var tänkt att täckas. Det positiva som går att utläsa från detta är att bolaget tror så pass starkt att Crystone kommer att prstera högre marginaler framgent, att man inte nöjer sig med låga P/e-tals värderingar. Från prospektet: "(---) Dessa åtgärder har gjort att Crystone nu kan tillvarata stordriftsfördelarnas och förväntas skapa god lönsamhet under innevarande år."

...och vad är då anledningen till att likviditeten är så dålig? Under 2007 så genomfördes hela 13 st förvärv och det är främst betalningen av tilläggsköpeskillingar som kräver kapital. Dessutom har man bundit mer pengar än förväntat i kundfordringar, vilket leder till ett behov av ökat rörelsekapital. Tittar man på siffrorna så ser det ut som att kapitalet man skaffar in nu (ca 68 Mkr) tillsammans med en del nya banklån i början av 2009 kommer att räcka fint till att täcka kostnaderna. Ett resultat¨enligt prognoser under 2008 skulle förbättra den ekvationen ytterligare men mer om det snart. Vad som är intressant att spekulera i är vad som skulle hända om man nu lyckades sälja Crystone under H1 2008, vilket är allt annat än otroligt. Det köparna vill se är nog bara att man lyckas prestera de höjda marginaler som bolaget pratar om och görs det nu i Q1 rapporten kan det bli mycket spännande. Förutsatt en försäljning av Crystone ser det plötsligt riktigt bra ut ur likviditetssynpunkt och belåningen skulle kunna vara mycket måttlig. Den största risken som jag ser i dagsläget är inte likviditetsbristen utan den stora Goodwillpost som bolaget har. Skulle man tvingas skriva ner denna post skulle det såklart påverka resultatet negativt, men i dagsläget verkar det mer än inprisat i kursen, och fortsätter bolaget sitt fina arbete skall det nog inte behövas.

Förutsatt att man reder upp likviditetssituationen vilket det nu ser ut som man gör är faktiskt det mest intressanta att titta på vad företaget faktiskt levererar rörelsemässigt. Enligt de ganska lågt ställda prognoserna (om man tittar till fjolåret och de gjorda förvärven) så ska bolaget i år leverera en omsättnings på 400 Mkr med en rörelsmarginal > 12%. Förutsatt att bolagets uttalanden om de stigande marginalerna i Crystone och de nästan 50% iga marginalerna i det nyaköpta bolaget Just Search stämmer så kan det nog bli mycket mer än så.

Jag väljer dock att räkna utifrån bolagets mål, och får då en vinst per aktie på omkring 1,4 kr efter total utspädning. Ett bolag som visade en organsik omsättningstillväxt på 100% i fjol, och beräknas växa med ca 80% i år, och visar en rörelsemarginal mellan 12-15% bör i mina ögon värderas aningen högre än P/e 8,5 där man ligger idag. Den osäkerhet och de risker som finns i och med den nyemisson som föreligger och alla de förvärv som gjorders i fjol bör rabbateras men det vi ser just nu är extremt, och gör man jämförselevärderingar med Nota Bene och Tradedoubler, ser det allt mer galet ut.

Det ska bli mycket spännande att följa Getupdate framöver, och lyckas man komma i närheten av sina mål kan det bli en riktigt trevlig historia under 2008....

Mvh Pechan

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?