Post entry

Getupdated - Kort rapportkommentar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Getupdateds Q1-rapport har i vart fall till en början mottagits negativt av marknaden. Var rapporten så dålig? Svaret måste bli både ja och nej vid en snabb överblick. Vid en noggrannare genomgång blir svaret ett rungande nej!

Omsättningen överraskade positivt genom att Q1, som är det säsongsmässigt svagaste kvartalet, överträffade det säsongsmässigt starkaste kvartalet Q4, även proforma. Omsättningen ökade till 88,3 Mkr jämfört med ca 85 Mkr proforma under Q4 och jämfört med 30,7 Mkr legalt Q1 föregående år.

Marginalerna överraskade däremot negativt då rörelsemarginalen sjönk till 10,0 % jämfört med 11,7 % Q4 föregående år.

Tittar man lite djupare på orsaken till de lägre marginalerna finner man dock en hel del förklaringar. Bland annat har engångskostnader tagits i form av huvudsponsrandet av mässan i USA och av en koncerngemensam kickoff. Några siffror på dessa kostnaders storlek uppger tyvärr inte bolaget, men gissningsvis uppgår de till runt 2 Mkr. Räknar vi bort dessa uppskattade engångskostnader har vi en rörelsemarginal på 12,3 %.

Vidare har 40 personer anställts under kvartalet, huvudsakligen inom försäljning och dessa har ännu inte börjat generera några intäkter, vilket även det påverkat rörelsemarginalen negativt. Givetvis kommer rörelsemarginalen också dras upp av de säsongsmässigt bättre kvartalen faktureringsmässigt.

Det ser alltså mycket lovande ut inför de kommande kvartalen under året. Med tanke på den starka underliggande tillväxten och att Q1 säsongsmässigt är det svagaste kvartalet ser jag en omsättning för helåret på 400 Mkr som en absolut minsta tänkbar omsättning.

Jag ser också en rörelsemarginal på 12,5 % för helåret som den lägsta jag kan tänka mig. Detta skulle då ge ett rörelseresultat på 50 Mkr i ett slags worstcase. Resultatet av de finansiella posterna uppgick till minus 2,5 Mkr under Q1. Då bolaget tagit in drygt 60 Mkr i en nyemission kommer finansnettot att avsevärt förbättras under året. Jag räknar med ett finansnetto på i sämsta fall minus 7 Mkr under helåret.

Vinsten före skatt skulle då uppgå till 43 Mkr för helåret. Räknat på 29 % schablonskatt (lite högre bolagsskatt i England) och 27,2 miljoner aktier blir vinsten per aktie då 1,12 kr.

Aktien handlas alltså för närvarande till ett P/E-tal på 10 på ett slags worstcase-scenarie. Detta är extremt billigt för ett så snabbväxande bolag och dagens kursreaktion synes vara en minst sagt kraftig överreaktion. Bolaget växer organiskt med ca 50 % i år och därför borde aktien i dagsläget åtminstone handlas i P/E-tal på 20 på ett worstcase-scenarie.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?