Post entry

GIM: Q1 kan överraska

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

6 maj släpper Getupdated sin kvartalsrapport och jag har börjat räkna på ett möjligt utfall. Jag tycker att det ser bra ut, men det är väldigt svårt att räkna på GIM då många förvärv gjorde under 2007. Första kvaralet är inte ett starkt kvartal för GIM säsongsmässigt, men jag vet inte hur mycket sämre. Det är möjligt att jag har underskattat effekten av att det är ett säsongsmässigt dåligt kvartal och det är också möjligt att företaget har fått ta engångskostnader som är svårförutspådda, men det får vi se 6 maj.

Crystone: Ökade omsättningen med ca 1 MSEK varje kvartal förra året och jag tror att den trenden fortsätter. Omsättningen 2008-Q1 blir då 14 MSEK. Förra året var rörelsemarginalen något instabil och pendlade mellan 8,2-15,3 %. Jag tror att vi kommer att börja se resultat av personalnedskärningen (från 52 till 30 anställda) och nedläggningen av sju av de nio serverhallarna som har genomförts för att förbättra lönsamheten. En rörelsemarginal på 15 % känns rimlig, vilket innebär ett rörelseresultat på ca 2 MSEK.

Just Search ltd: Växer otroligt snabbt och jag har ganska begränsade uppgifter om historiken, vilket gör att jag får gissa lite. JS bidrog positivt till 2007 års omsättning med 6,2 MSEK och hade då ett nettoresultat på 2,6 MSEK (42 % marginal). Man får dock ha i tankarna att företaget tillträdde 8 november. Jag uppskattar att JS's totala omsättning under fjärde kvaralet var 10-11 MSEK. Prognosen för 2008 är att JS ska omsätta 70 MSEK med ett rörelseresultat på 40 MSEK och enligt VD verkar 2008 har börjat bra. Min prognos (gissning) för Q1 är att JS kommer att omsätta 10-12 MSEK med ett rörelseresultat på 4-5 MSEK.

Övriga Getupdated: GIM omsatte ca 73 MSEK exklusive Crystone och JS under Q4, 2007. Det är visserligen inte Q4 som är "jämförelsekvartalet", utan Q1, men eftersom så många förvärv gjorde förra året är GIM inte samma företag nu som för ett år sedan. Jag tror att övriga verksamheten kommer att visa en omsättning på 50-60 MSEK med runt 12 % rörelsemarginal, vilket bidrar med ett rörelseresultat på ca 6-7 MSEK.

Totalt:

Omsättning: 74-86 MSEK

Rörelseresultat: 12-14 MSEK

Marginal: ~16 %

Blir utfallet enligt ovan, vilket inte är en omöjlighet, så borde GIM stå inför en fin uppgång. Jag har ökat mitt innehav och kommer att teckan aktier i NE'n. Risker finns det dock gott om, men Rewarden känns klart övervägande på dessa nivåer. Ska bli kul att jämföra mina siffror med rapporten 6 maj.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?