Post entry

Universella blodprodukter - kommande blockbuster från Glycorex

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Varje år dör många människor efter att ha fått blod av fel blodgrupp, trots att vården lägger stora resurser på att undvika sådana misstag. Universella blodprodukter är under utveckling och kan ges till alla människor oavsett blodgrupp, och skulle därigenom undvika alla dessa onödiga och tragiska dödsfall. Glycorex står nu i begrepp att efter flera års utveckling lansera UBP, Universell Blod-Plasma, som med en produkt kan ersätta alla de typer av plasma som nu krävs.

Att ge blod av rätt typ är inte helt okomplicerat. Det finns ett flertal problem förknippat med detta, nämligen misstag i vilken blodtyp som ges, resurskrävande hantering samt tillgången på blod av rätt typ.

Tusentals människor har döttefter att ha fått inkompatibla blodprodukter, och många fler får allvarliga komplikationer som följd. Glycorex räknar med att en person avlider dagligen i USA på grund av förväxlingar.

För att undvika misstag krävs en strikt hantering av blodprodukter i hela kedjan från donation till transfusion vilket är resurskrävande och alltså ger ökade kostnader. Tillgången på blod av rätt blodgrupp är ibland låg och då saknas blod av rätt typ vilket blir ett stort problem för vården.

Universella blodprodukter löser alla dessa problem. Universell blodplasma är enda produkt som kan ges till alla patienter oavsett blodgrupp, utan biverkningar.

Glycorex har arbetat med utvecklingen av UBP under många år, och sedan 2011 i ett helägt dotterbolag. Bolaget har kommunicerat att marknadsintroduktion ska ske under 2016, och i senaste rapport bekräftades att arbetet gick enligt plan. Arbetet med validering av UBP pågår i skrivande stund. Ett tioårigt forskningsarbete är nu nära att nå marknaden!

Några egentliga konkurrenter finns inte. Ibland används blodgrupp-AB plasma som oftast kan ges till alla patienter, men den ger ibland immunologiska reaktioner och finns i alltför liten mängd. Även standardiserad plasma används men även den kan ge biverkningar samt finns i alltför liten mängd.

Den årliga efterfrågan av universell blodplasma uppgår till cirka 2 miljoner enheter enbart i Europa och USA. Priset på den tyska marknaden för standardiserad plasma är idag cirka 1 200 SEK per enhet, vilket applicerat på marknaden i Europa och USA skulle motsvara en marknadsstorlek om mer än 2 miljarder SEK årligen.

Glycorex har utöver UBP redan en etablerad produkt, Glycosorb, som säljer för uppåt 40 miljoner kr årligen samt behandlingar för autoimmuna sjukdomar under utveckling. Mer om detta i kommande inlägg!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?