Post entry

Gold is for suckers

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag ser att guldet haussas på bloggen och då kan det kanske vara bra med lite motvikt...

Min rubrik "Gold is for suckers" var det kommentatorn på CNBC sa som en sammanfattning av vad världens genom tiderna bäste investerare Warren Buffett sa om guld som investering i en intervju. En bra sammanfattning tycker jag...

Buffett säger att produktiva investeringar är det man ska satsa på och inte guldet som inte ger någon avkastning utan bara bygger på att någon vill betala mer. Buffett kommenterar angående att guldet varit bättre under 2000-talet med att det under en viss tidsperiod kan det bli så men inte i långa loppet.
När han köpte Berkshire stod aktien i 15 dollar och guldet i 20. Nu står Berkshire i 120.000 och guldet i 1600...

En investering i Berkshire har alltså varit 100 ggr bättre än guld...!

Det är bara att konstatera att över tid så är aktier överlägset guld så är det bara. Tänk om unge Warren köpt guld istället för Berkshire. Låt oss säga att han hade 1000 $ att satsa.
Med guld hade han haft 80.000 $ i dag.
Med Berkshire blir det istället... 8.000.000 $ enough said...:)

Buffett är gammal och hänger inte med längre se bara den svaga utvecklingen de senaste åren för Berkshire gentemot guldet säger Goldbugs när de desperat försvarar sin metall. Det är en ny tid nu och en del centralbanker köper ju guld för de också fram som argument för investering i metallen. Men man måste ju förstå att det blir svårare och svårare med stockpicking för Berskhire med så enormt många miljarder att förvalta nu och dessutom kan det bli så en viss tid som Buffett säger. Det är en ny tid nu var ju just det som framfördes på toppen när it-aktierna hade orimliga värderingar och angående centralbankers guldköp så i alla andra sammanhang säger ju goldbugs att centralbankerna gör fel...:)

Goldbugs hävdar att obalanserna i världen talar för guldet. Obalanserna kan vi vara överrens om men varför guld som får allt mindre industriell betydelse? Nej jag håller med Buffett det är en guldbubbla som har byggts upp de senaste åren. Bubblor kan hålla på längre än man kan ana minns it-bubblan kring år 2000 som Buffett fick rätt om. Jag är övertygad att han får rätt än en gång och att det är i produktiva investeringar som aktier, fastigheter, skog och mark man ska ha sina pengar.

Men som alltid så är det olika åsikter som gör en marknad. Min är som Buffetts det är i produktiva investeringar man ska ha sina pengar inte i en död metall som bara ligger där och ser vacker ut....

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?