Post entry

GomSpace - en potentiell marknadsledare på nano-satellitmarknaden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

GomSpace (GS Sweden), ett företag som producerar nano-satelliter noterades i torsdags på NASDAQ FIRST NORTH och tog samtidigt in en stor mängd kapital, hela 125 MSEK. Aktier kunde tecknas till 12,5 kr. På första handelsdagen så föll aktien på en orolig börs och ligger nu ca 30% under teckningskursen kring 9 kr

Varför nano-satelliter?

· Marknaden för nano-satelliter är ung och växer i rask takt. Nano-satelliterna är ett mindre, lättare och betydligt mer kostnadseffektivt alternativ än de traditionella satelliterna som kostar en enorm summa att producera, köpa och avfyra. Detta gör att nano-satelliterna blir en passande lösning som luckrar upp fler marknadssegment än bara de som har med rymd att göra. Skyddsmakt, forskning i utvecklingsländer, flygplansallokering osv är en del av en mängd områden där nano-satelliterna kan göra skillnad.

· Tillväxten på marknaden för nanosatelliter väntas enligt bedömare växa kraftigt kommande år.

· Tekniken skulle potentiellt kunna användas även för att spåra och samla in data från markbaserade objekt. Exempelvis skulle tekniken kunna spåra boskap och miljöövervaka oljeledningar. Enligt GomSpace ledning för man redan diskussioner med flera potentiella köpare om denna typ av användning.

Varför GomSpace?

GomSpace har en marknadsandel på ca 15%. Man delar alltså första plats med 4 andra konkurrenter som alla tillsammans har 75% av marknaden.

· GomSpace ligger i framkant gällande teknologisk utveckling vilket de visade prov på redan 2013 när bolagets första satellit GOMX-1 sköts upp. GomSpace blev i och med uppskjutningen det första kommersiella företaget med bevisad förmåga att använda ADS-B-teknik för att spåra flygplan i avlägsna områden som nuvarande markstationer inte täcker.

· Under 2015 kunde GomSpace som första företag presentera en nanosatellit (GOMX-3) som uppfyller den Europeiska rymdorganisationens krav på säkerhet och kvalitet. Satelliten sköts upp för att ytterligare påvisa potentialen inom rymdbaserad spårning av flygplan i avlägsna områden.

· GomSpace har en erfaren och kompetent ledning och styrelse där flera i ledningen var initiativtagare till att de första nano-satelliterna sköts upp.

Bolagets målsättning är att öka omsättningen från 34 MSEK 2015 till 800 MSEK 2021. Fördelat över en femårsperiod (CAGR) så är detta i genomsnitt 69,3% per år. Detta är en mycket hög omsättningstillväxt som kan anses vara extremt attraktiv.

Ett stort plus är att användningsområdena för nano-tekniken är breda och så också potentialen. GomSpace som teknikledande inom segmentet har stora möjligheter att ta en stor del av marknaden vid ett genombrott för tekniken.

Det faktum att bolaget tagit in en så stor mängd kapital i relation till sitt börsvärde är en förklaring till varför erbjudandet inte övertecknats utan snarare undertecknats, detta är i sin tur en anledning till varför aktien backade på första handelsdagen. En annan anledning är den tunga börsen som ligger på över minus 10 procent sedan början av året.

Dagen då bolaget noterades så släpptes en nyhet om att GomSpace säkrat en investering på 4 miljoner USD i ett gemensamt projekt med den danska investeringsfonden för utvecklingsländer (IFU). Denna summa är redan högre än omsättningen för hela 2015. Första kvartalet 2016 visade ett positivt utfall, en vinst till skillnad från 2015.

Eftersom marknaden växer så som den gör årligen och GomSpace har en stark ställning med en marknadsledande produkt så rekommenderar jag över en kortsiktig tidsram starkt köp vid kurser under teckningskursen 12,5 kr.

På lite längre sikt så tror jag att ifall bolaget får in ordar och ökar marginalerna så kommer vi att se betydligt högre nivåer, men jag återkommer med ytterligare inlägg då vi får fler nyheter.

http://evertiq.se/news/32049

http://gomspace.com/documents/investor/20160518093918.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?