Post entry

Guideline - Årsstämman

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En härlig sommardag den 2:a juni var det dags för årsstämma för Guideline.
Stämman hölls på Scandic Park Hotell invid Humlegården i Stockholm.
C:a 25 personer var närvarande men pga Guidelines spridda ägarbild var bara knappt 10% av rösterna representerade på stämman.
Advokat Johan Nordenfalk valdes till stämmans ordförande.
De sex första punkterna på dagordningen drogs igenom i snabb takt och sedan var det dags för VD:s anförande.
Peter Hjort pratade lite om den finansiella utvecklingen i bolaget.
Han nämnde att området övervakning av hydraulisk bergsspräckningen tagit lite längre tid än man tänkt sig men att SPC Technology i gengäld gått över förväntan.

SPC Technology är ett samriskbolag i motsats till ett dotterbolag.
Förkortningen SPC betyder "Seismic Pulse Communication".
Det bygger på en teknik att kommunicera borrhålsdata till borroperatören.
Syftet är att öka effektiviteten vid borrning med slaghammare.
Tekniken är inte bara tillämpbar vid oljeborrning utan även vid t.ex. gruvprospektering, tunnelborrning och jordvärmeborrning men man fokuserar initialt på oljeborrning.
Han var mycket, mycket entusiastisk över SPC Technology som han kallade en succé som gått mycket snabbare än beräknat.
Förstudien var mycket omfattande. SPC la en miljon och Atlas ännu mer. Atlas sa att det var ovanligt med så omfattande förstudier.
Man är mycket långt framme med första produkten. Ett antal slutkunder testar tekniken just nu och är väldigt nöjda.
Produkten kommer att vara en Atlasprodukt. Den utvecklas och produceras hos SPC men det kommer att stå Atlas Copco på produkten.
Försäljning inleds i slutet av året via ett nät av amerikanska distributörer och kommer i första hand att vara riktat mot oljeindustrin.
Peter nämnde att om allt går enligt plan så kommer SPC att kunna påverka omsättningen i Guideline ganska mycket under nästa år.
Atlas hade uttryckt att de trodde att SPC:s produkt skulle kunna visa på värdet i Atlas egna produkter och det strategiska värdet för Atlas Copco kan vara mycket stort.
Namnet på produkten är klart. Prissättningsstrategin håller på att diskuteras och planeringen för lansering är i full gång.
Dock är Atlas krav på sekretess stenhårt och ingen info om produkten och försäljning kommer att ges innan lanseringen.

I Datawell och SPC har man jobbat mycket med konsulter men har nu börjat rekrytera och kommer stegvis att övergå till egna anställda.

Om Malå Geoscience sa man att det dåliga resultatet i Q1 var dels en valutaeffekt men att även efterfrågan i Q1 var lite lägre.
PH trodde inte det var ett trendbrott utan att man skulle ta igen det senare i år, räcker med en bra order så förändras hela kvartalsresultatet som han sa.
Broprojektet i Usa kunde bli mycket stort på sikt. Usa hade 600,000 broar som måste undersökas och Malå Usa är nu "prefered suplier" av markradar i detta federala projekt vilket även gav dem en direktingång till federala myndigheter som man förut saknat.
PH pratade också om att Malås markradar blivit utvalda av British Rail för att undersöka tågräls i Storbrittanien.
Båda dessa projekt kunde bli mycket viktiga för Malås försäljningsutveckling.

Om bergsspräckningen sa att han att det, till skillnad från SPC, hade tagit lite längre tid än än man från början hoppats men att de fortfarande tror på kommersialisering i slutet av året eller början av 2011.
Tester med det trådlösa systemet inleds nu i dagarna. Teknikchefen Ivo Henrikssen åker ner nästa vecka.
De första fullskaliga testerna kommer igång nu under sommaren och kommer sedan att pågå hela sommaren och under hösten.
Man tror sig kunna få betalande oljebolag till alla tester men om det inte går så betalar den kanadensiske partnern Kobold Services eftersom det är deras ansvar.
Det trådlösa systemet är mycket billigare att testa.
Peter nämnde att vid en av testerna förra året drog man ut 50 km kabel i skogsterräng.
Det slipper man nu. Version 2 innehåller också många andra förbättringar och man hoppas problemen i höjdled ska vara lösta i denna version.

Man pratade en del om det kaos som uppstått i aktiehandeln när NGM-aktier börjat handlas på Burgundy.
PH nämnde att det inte var bra som det blivit nu och man tittade just nu på olika lösningar.
Han kunde se tre lösningar:
1. NGM lovade att ställa likviditetsgarant för att förbättra handeln på NGM men det skulle ju knappast lösa alla problem.
2. Flytt till Small Cap, dock mycket dyrt.
3. Flytt till First North.
Lät som om PH var mest inne på spår 3.

En del teckningsoptioner kommer att erbjuda till ledningen framöver och det diskuterades en del.
För det första får ledningen inga optioner. De får köpas till marknadsmässiga villkor. Max utspädning över tre år för alla optionerna 2,9%.
För att tjäna något på optionerna måste ledningen sedan se till att aktiekurserna stiger med minst 25% om året så de kan bara göra ett klipp om aktieägarna också gör det.

I röstlängden till stämman kunde man se att de flesta närvarande storägare inte förändrat sina innehav sedan i januari med undantag av grundaren Jan Hjort som ökat med c:a 150,000 aktier.

Alla beslut var enhälliga och togs utan större diskussion. Antalet personer i styrelsen drogs ner till fyra.
Motiveringen var att man sparade en del i styrelsearvode och ändå hade tillräcklig kompetens.

Min allmäna känsla var att bergsspräckningen hade en bit kvar innan det var klart och att man där inte med samma säkerhet kunde säja när försäljningen skulle börja.
Vad gäller SPC var det mer definitivt. Produkten var nästan klar, bara lite användarinterface och liknande som inte var helt klart.
Tester mot slutkunder hade gjorts med mycket gott resultat. Planeringen för lanseringen var i full gång.
Det skulle bli en Atlasprodukt som såldes via Atlas distributionsnät i Usa. Atlas var mycket entusiastiska etc etc. PH tog ju ordet succé i sin mun.
PH var extremt entusiastisk vad gällde SPC, kanske lite mer återhållsam vad gäller bergsspräckningen där man nog inte var riktigt framme än,
sommarens tester verkar bli mycket viktiga.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?