Post entry

Guld

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Minns inte vem det var, men det var någon som skrev när guldet stod runt 1000 att det skulle bli att åka av. Jag kommenterade då att det kändes fel med gulduppgång i ett läge när alla formligen skrek KÖP GULD. När taxi-chaffisen ger den typen av av råd gäller det att se upp. Jag är själv av uppfattningen att guldet kan bli riktigt värdefullt men var inte säker på att det verkligen var ett bra läge då. Kul, att an har haft rätt. Idag är priset drygt 10% lägre och kanske kan det bli ett köpläge snart?

Anledningen till att jag nämner det är faktum att jag idag läste en mycket intressant sak angående just guldet. Den intresserade läser, alla andra låter bli ;)

Nedanstående är alltså ett utdrag ur en intervju med Tom McClellan. Han är redaktör för marknadsbrevet ”The McClellan Market Report”, som fokuserar på marknadstajmningen av aktie-, obligations- och guldmarknader. Timer Digest har tidigare rankat honom på första plats som bästa ”Gold Timer”, och på fjärde plats som ”Stock Market Timer” över de tio senaste åren. 2005 var han även rankad som nummer ett för bästa ”Bond Timer”. Tom arbetar tillsammans med sin far Sherman McClellan, som är grundaren till McClellan Oscillator och McClellan Summation Index. Båda indikatorerna är välkända analysmodeller inom teknisk analys.

Guld är ju ofta betraktat som en ”tillflyktsort” under turbulenta perioder samt när misstron mot det finansiella systemet är stort. I rådande läge har guld eller guldrelaterade aktiefonder varit ett av de få placeringsalternativ som har gett en positiv avkastning den senaste tiden. Anser du att placerare bör fortsätta med guldrelaterade placeringar eller tror du att kursuppgången är över?

Tom McClellan: Det du beskriver är den vanliga betraktelsen för guldets roll. Tanken här är att om alla värdepappersinvesteringar går ned till noll har guldrelaterade tillgångar fortfarande ett innevarande värde. Vissa brukar kalla guldets roll som den sista ”tillflyktsvalutan”. Jag håller inte riktigt med om det. Under stora kriser eller nedgångar, som kan påverka människors liv väldigt mycket, kanske den sista tillflyktsvalutan istället blir burkmat och patroner. Jag hoppas naturligtvis att vi aldrig når det stadiet!

Guldet har dock överraskat en hel del placerare på det sätt som ädelmetallspriset har utvecklats vid verkliga kriser. Strax före första Irakkriget, som påbörjades 1991, steg guldpriset raskt upp till 403 USA-dollar per uns (1 uns = 27,3 gram). Men när kriget var ett faktum och bomberna började falla, backade guldpriset snabbt ned till 366 dollar. När den ryska kreditkrisen var som värst 1998 var guldpriset i stort sett oförändrat. Och strax efter attacken mot New York den11 september 2001 steg gulpriset med endast 10 procent.

Under de senaste veckorna har guldpriset nått 1 000 dollar per uns, som är den tidigare toppnivån. En sätt att titta på vart guldpriset möjligtvis är på väg kan göras genom att bevaka Commitment of Traders (COT) Report, som publiceras veckovis av US Commodities Futures Trading Commission (CFTC). Rapporten har som avsikt att visa vilken målgrupp av investerare som placerar i X antal terminskontrakt. Det rör sig om mindre och mellanstora spekulanter samt stora institutioner.

De stora institutionerna anses vara ”smart money” (”smarta pengar”), det vill säga spekulanter med bäst insikt. I slutet av februari visade rapporten att stora spekulanter har positionerat sig med stora ”blankpositioner” i guldterminerna. Antalet blankpositioner har visat sig vara de högsta på tre år, vilket betyder att institutionerna tror på nedgång i guldpriset. (se diagram 1 nedan). Jag vill dock lyfta fram att guldpriset fortfarande befinner sig inom en stigande trend på lång sikt, men undvik guldet på kort sikt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?