Post entry

Börsårets sista Fynd ?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Börsårets sista Fynd ? Lika utslagen och missförstådd som en av mina favoriter, Taurus Energy, var i mitten av september är Guld Invest idag. Jag skrev en lång analys om Taurus Energy för knappt 1 år sedan. http://www.redeye.se/medlemsanalys/32187 Den gick välförtjänt upp med 100% men tvärdog senare och man undrade varför. I september var kursen nere i som lägst 53 öre. Det var helt obegripligt billigt. Några veckor in i oktober gick jag in med en hel del slantar. Bloggade även i samma veva. http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/taurus-energy/taurus-energy-george-washington-university Nu i november har aktien klättrat över 500% sedan septemberbotten efter att fler läst in sig och förstått de stora möjligheterna. Som jag beskrev i torsdagsbloggen har jag lämnat större delen av innehavet med mycket fin avkastning. Istället har jag ökat på innehavet i en annan gammal favorit där likheterna med Taurus Energy är slående. Genomgripande analys förra året http://www.redeye.se/medlemsanalys/31375 och kursen steg 100% för att därefter i spåren av ett misslyckat "Show-Room" få pyspunka. Nu när alla verkar ha gett upp, precis som i Taurus, kan det vara värt att lyfta fram den knasiga värderingen och de stora möjligheter som företaget står inför. Aktien har från dessa kursnivåer en betydande uppsida.

Bakom 2 st sura rapporter (q2-q3) döljer sig en gedigen verksamhet med historia och möjligheter som t.o.m får den kräsne att sätta kaffekakan i halsen. Vid förra årsskiftet 2009/2010 värderades Guld Invest till 40 Msek. Nu i november, nästan ett år senare, är värderingen blott 19 Msek och det märkliga är att Guld Invest är mer attraktivt än någonsin.

1. Man har släppt ägarandelen i den, under året, resurskrävande felsatsningen med "Show-Room" (Alla kostnader är nu tagna.)
2. Råvaruhanteringen samt handel med skrotguld fortsätter att utvecklas positivt.
3. Guld Invest arbetar sedan nyligen med en varumärkesbyggare, ett proffs, för sitt egna varumärke inom smycken "VJ Since 1890."
4. Expansion med samarbeten i Norden samt Sydeuropa är på ingång.
5. Avtal med China Union Pay...*Host*...*Host*
Bolaget har under 2010 utvecklat de framtida intjäningsmöjligheterna inom råvaruhantering genom fler partners och genom att öka sin marknadsandel. Detta belastar tillfälligt marginalerna men leder på sikt till större lönsamhet. Ägarfamiljen Jansson bygger för framtiden. Samtidigt växer den totala marknaden för såväl investeringsguld som för skrotguld. Enligt årets rapporter har Guld Invest även löpande förbättrat sina finansieringstjänster till att under senare månader bidra positivt till resultatet. Läser man Q3-rapporten ordentligt (vilket ytterst få verkar ha gjort), står det klart att Guld Invest från Q4 bör återvända in i sin tidigare så fina resultattrend.

Designa smycken under egna varumärken kan vara riktigt lönsamt. Fråga Efva Attling. Rörelsevinsten för hennes bolag har de senaste åren landat på i snitt 24 Mkr per år. Efva Attling har skapat detta varumärke ur ingenting. Ledningen för Guld Invest gör därför helt rätt när man nu frigör resurser till att bygga och stärka sitt varumärke VJ Since 1890. Historien bakom varumärket är taget som ur en bok. Ingredienser finns således redan från start för den varumärkesbyggare som Guld Invest nu arbetar med. En expert på området. Kanske vore det ingen dum idé att även haka på en bevisad succé där kända personer ger ut en kollektion under varumärket. Ett ex på vad jag menar är det aktuella samarbetet mellan Karl Lagerfelt och Orrefors. Men det är en personlig reflektion.

- VJ Since 1890 med 120 år av traditioner har sitt ursprung från 1890 då urmakare Victor Jansson flyttade hem från studier i Chicago Usa, och grundade bolaget Victor Jansson. Bolaget var inledningsvis inriktat mot urmakeri men fru Cecilia hade ett större intresse för smycken och snart inleddes tillverkning av smycken i bolagets lokaler i Lindesberg. Viktor Jansson och fru Cecilia arbetade effektivt och bolaget växte snabbt och blev den ledande tillverkaren av smycken i Sverige. -

Det sägs att kineser gillar varumärken med lång historia. Det sägs även att man är intresserade av Norden i allmänhet och Sverige i synnerhet. I så fall är VD och största ägare Thomas Jansson en lyckans smed. Han har ju nyligen lyckats med bedriften att skriva avtal med självaste China Union Pay. Det framgår i en enda mening i Q3-rapporten, Ingen verkar ha fattat. Hur skulle de?

China Union Pay är statligt och Kinas motsvarighet till Visa om man så vill. China Union Pay färdigställer i dagarna en e-handelsplats för sina 400 miljoner, bättre beställda kineser. E-handelsplatsen skall även innehålla ett utvalt antal företag från andra länder. Guld Invest med VJ Since 1890 är ett av dessa företag och man gör sällskap med bl.a Prada, Gucci, Dior, Burberry, clinique, converse, puma, nike, adidas, Intel, Philips, Nokia, Logitech, Sony, Panasonic med flera. När 400 miljoner kineser handlar med sina betalkort får de som alla andra ett kvitto. På kvittot kommer reklam att göras för nämnda e-handelsplats.

Mot bakgrund av att ledningen valt att lägga mer resurser på att ta marknadsandelar och stärka sitt varumärke, är det logiskt att de stora vinsterna ligger längre fram i processen. Trots detta tolkar jag bolaget som att man åter kommer leverera fina vinster från Q4 och framåt. Mina försiktiga antaganden under dessa omständigheter är en vinst på 6,6 Msek för 2011. (Jämför dagens börsvärde på ca 19 Msek). Således något högre än vinsten för 2009. I år blir det troligen blott en blygsam vinst. (Förklaras ovan). Börsens snitt p/e är numera runt 15 varför p/e 13 är en försiktig och rimlig nivå tillsvidare. Potentialen med China Union Pay och 400 miljoner kineser är exkluderad. Den får man på köpet...

Riktkursen för Guld Invest blir initialt 73 öre... sen bet 18 öre.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?