Post entry

Guld Invest Presentation

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hemma igen efter min första Torgdag, ganska givande faktiskt. Men nu till det viktiga, Guld Invests presentation.

Utförde presentationen gjorde den mycket unge orföranden Johan Wrang. Vid första åsynen aningen "bratig", men med i grunden samma utbildning som VD - industriell ekonomi på KTH. Ordförande har även hunnit läsa till civilekonom och managementkonsult trots sin låga ålder. VD Thomas Jansson är som jag tidigare sagt också ganska ung. Thomas Jansson satt fram till det att han fick tjänsten i Guld Invest i styrelesen för bolaget 24H Movies, som han även var med och börsnoterade.

Aktieägare

Bolaget har idag fått ca 500 aktieägare mot tidigare 150. Idag äger alla förutom en styrelsemedlem i Guld Invest aktier i bolaget. VD äger inga aktier, men hans far äger 30% av bolaget (Fadern är insynsregistrerad). Lite konstig är det att han inte äger några aktier själv, och svarade idag precis som tidigare att "han äger aktier indirekt via sin far". Flaggningsmeddelande från slutet av mars visar att tidigare styrelsemedlem i Guld Invest Matti Liljegren nu är storägare med över 10%. Liljegren var tidgare styrelseordförande för AU Holding - tidigare ägare av Victor Jansson 1890 AB. Under 2006 genomförde Liljegren ett 70-tal insidertransaktioner och sålde av hela sitt innehav i AUH. Inför att han avgick från styrelsen i Guld Invest sålde han av en del av sitt innehav i Guld Invest men har nu köpt tillbaka en stor del.

Och nu till ugglorna i mossen...

Bolaget verkade ha tagit till sig av kritiken som riktats emot dem angående kommunikation, och annonserade under presentationen att de tänker utveckla hemsidan och rapporterna. Angående deras besöksadress påstod de att det stora hemlighetsmakeriet kring denna låg i att de handlar med väldigt värdefulla varor och inte ville ange var dessa förvarades. Jag var själv och besökte lokalen idag, som var mycket svår att hitta och hade ganska stor säkerhet kring sig.

När ordförande väl kom till konkursen i Victor Jansson 1890 AB så gled blicken ned i golvet och i ett snabbt rabblande gick han förbi ämnet. Det blev inte mycket mer diskussion angående detta. Vad som kunde konstateras var att själva märket Victor Jansson fortfarande lever kvar i bolaget och är en viktig del av detta. I nuläget jobbar bolaget med att skapa en status kring VJ 1890 och utveckla produkter som "står" för märket. Kan konkursen bero på att koncernen egentligen inte behövde bolaget utan ansåg att det var lättare att bara hantera varumärket?

Betonar bolagets låga värdering

Bolaget framförde även i sin presentation hur lågt värderat bolaget var idag genom att visa P/E-talet för 2009 på ett antal kurser. På 0,15 kr hade de beräknat P/E till 1,33. Utan allt för stor slutledningsförmåga kan man då se att de räknat med att hela EBITDA på 9 MSEK går till direkt vinst (Börsvärde på 0,15 kr = 12 MSEK, mål för EBITDA 9 MSEK). De räknar alltså inte med nedskrivningar etc och har inkluderat bolagets förlustavdrag. Angående fråga om resultat för 2010 så hade de som förväntat ingen målsättning, men de räknar med ett resultat som är högre än för 2009. Bolaget har alltså en fortsatt låg och till och med lägre värdering inför 2010 jämfört med 2009. Eftersom bolaget inte kan förutse guldpriset kunde de självklart inte ange hur omsättningen kommer att utvecklas - denna påverkas som tidigare sagt mycket av guldpriset, mer än vad resultatet påverkas.

Bolaget jämförde också sin värdering med en del klädbolag och ett annat guldbolag - Au Holding. Au Holding har på 2008 års vinst ett P/E 26 jämfört med Guld Invests 1,33. Även jämfört med klädbolagen som har ett P/E 10 - 14 så värderas Guld Invest enormt lågt.

Bolagets mål

Den närmsta tiden är fler förvärv inte intressant, och angående bolagets köp av en guldgruva så händer det inte mycket. Den närmsta tiden är målen att:

    • Öka likviditeten i aktien, men redan tidigare har de ingått avtal
    • Kommunicera mer med aktieägarna via rapporter och PM
    • Öka marknadsföring av bolagets märken

Det bolaget kommunicerar idag visar att bolagets resultat inte är särskilt beroende av guldpriset. Satsningen på smyckesindustrin ökade vinstmarginaler leder enligt bolaget till ökat resultat i framtiden. Värderingen är därmed låg även med hänsyn till framtiden. Efter 2009 kan vi kanske få se det länge planerade köpet av en guldgruva, och bolaget kan bli vad det utger sig för att vara - ett all-around-bolag som gynnas av samordningsfördelarna i att äga bolag inom alla produktionsled av guldindustrin.

Här är min tidigare analys:

http://www.redeye.se/medlemsanalys/28607

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?