Post entry

Hexatronic: Inför Q1 den 16 januari

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Då var det dags igen, att komma med några kvalificerade gissningar inför den kommande kvartalsrapporten. Det finns en indikator i bokslutskommunikén som jag har tagit sikte på och som jag tror kan spegla en tidigare trend. Det är posten kundfordringar i balansräkningen.

På fredag presenterar Hexatronic sin Q1 för 2014/15. I bokslutskommunikén låg vi nära en årlig omsättning om 500 Mkr. Den var egentligen 497 Mkr inkluderat en försäljning av verksamhet som betecknas som en jämförelsestörande kostnad. Vad som emellertid inte inkluderades var verksamheten i Hudiksvall Q1 och Proximion. Det innebär att vi kan förvänta oss ett ordentligt språng både sett till Q1 och för helåret.

Helårsomsättningen är otroligt svår att sia om men i ett kvalificert försök att finna en trend i det material som presenterats så har jag sett en kort trend i posten kundfordringar.

Om vi utgår ifrån Q2 för 2013/14 så låg omsättningen på 160 Mkr och de bokförda kundfordringarna vid periodens utgång låg på ca 125 Mkr.

Ser vi till omsättningen i Q3 för 2013/14 så låg den på ca 170 Mkr. Det är 45 Mkr mer än de bokföra 125 Mkr. Eller en ökning med 36 procent. Vid Q3 utgång låg kundfordringarna på 107 Mkr. Det var den sista maj. Straxt innan sommaren.

Avslutningsvis under Q4 uppgick omsättningen till ca 140 Mkr. Det är en ökning med 30 procent sett till kundfordringaran vid utgången av Q3.

Vi vet att koncernen siktar på en tillväxt med 20 procent per år. Ser vi den underliggane trenden i kundfordringar så har den varit 36 resp. 30 procent. Jag är sunt skeptisk till denna trend och tillmäter den inte alltför stor vikt, men det skall bli intressant att följa upp och se vad omsättningen för Q1 2014/2015 blir.

Min gissning sett utifrån denna trend blir med ett snitt på 33 procent, 187 Mkr. Jag utgår då med en ökning med 33 procent av de kundfordringar som fanns vid utgången av Q4. Det skall dock poängteras det faktum att Proximion inkluderas kan göra denna siffra svårare och mindre aktutell. Men utgår vi utifrån en årlig omsättningsökning i häradet 30-35 Mkr för Proximion så kan vi lägga oss drygt 10 Mkr över mitt estimat dvs. 197 Mkr.

Det är många kvartal fram och tillbaka men i ett försök att identifiera en tillväxtökning innan det aktuella kvartalet utgår jag ifrån kundfordringarna. Eftersom sommarens kvartal överaskade allt och alla så tror jag onekligen på en fortsatt underliggande tillväxt, oaktat tillväxten från förvärv.

Avslutningsvis vill jag också tro att EBITDA-marginalen har ökat eftersom tidigare marginal belastats med transaktionskostnader i spåren av förvärven. Dessutom bör Proximion höja marginalen åtminstonde marginellt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?